Stigla nam je baba Marta, jutros je nešto ljuta

baba marta

Prema narodnom vjerovanju, Baba Marta je oličenje proljeća, i neophodnosti sklada ljudi i prirode. Kada se to poremeti , ona na zemlju pošalje snijeg da opomene ljude da treba da pripaze na ponašanje prema prirodi. 

Ime Babe Marta nastalo je po mjesecu martu, odnosno rimskom bogu rata - Marsu. Ona je oštra i okrutna po njemu, a topla i razdragana po proljeću koje najavljuje. Legenda kaže da se ona prvi put razljutila kada joj je rimski kralj Numa Pompilije oduzeo mjesto prve dame u kalendaru, dodavši ispred nje još dva mjeseca. Od tada je, baba Marta postala čudljiva starica. Kažu da se najviše razljuti kada se suživot čovjeka i prirode poremeti.

U Baru je jutros u 8 sati izmjerena temperatura od 9 stepeni ali jak sjeveroistočni vjetar daje subjektivni utisak kao da je duplo hladnije. U toku dana očekuje se slabija kiša a u poznim večernjim satima moguća je i suznježica.

Zbog jakih udara vjetra na snazi je narandžasti meteoalarm.

Na magistralnom putu kod Virpazara sinoć je došlo do obrušavanja zemljišta na kolovoz, zbog čega se saobraćaj odvija jednom trakom.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar