Proslavljeno 118 godina postojanja Luke Bar

dva direktora

Povodom 118 godina postojanja i rada Luke Bar organizovana je prigodna svečanost.

Lukap

Okupljenim gostima, članovima Odbora direktora, poslovnim partnerima, dobitnicima jubilarnih nagrada, penzionerima i predstavnicima medija, obratio se predsjednik Odbora direktora, Dušan Masoničić. On je izrazio zahvalnost svim radnicima, kako bivšim, tako i sadašnjim, koji su radom i zalaganjem izgradili Luku Bar kakvu danas poznajemo, a posebnu zahvalnost je uputio dobitnicima jubilarnih nagrada i novim penzionerima „koji su decenijama utkali sebe u ovu kompaniju“. 

„Naša Luka je više od poslovnog subjekta – ona je prozor Crne Gore ka svijetu. Sasvim je sigurno da će se u budućnosti otvarati nove mogućnosti za nove uspjehe, kao i nove oblike saradnje, u cilju pune valorizacije logističkog pravca preko Luke Bar. Na nama je da te šanse iskoristimo, da mudro i promišljeno vodimo poslovanje, da ulažemo u lučku, infra i suprastrukturu, u lučku mehanizaciju, kako bi se podigao stepen tehničke osposobljenosti i unaprijedio obim pretovara. A osnovni preduslov nastavka ostvarenja pozitivnih poslovnih rezultata i zacrtanih ciljeva, jeste generisanje i njegovanje zdrave, motivišuće klime, dobre energije među zaposlenima, jer su zaposleni pokretačka snaga i najveći kapital kompanije“, naglasio je Masoničić.

Izvršni direktor „Luke Bar“ AD Ilija Pješčić, istakao je da je 2023. godina bila veoma uspješna sa ostvarenim prihodom od oko 16 miliona eura i pretovarom od dva miliona tona. 

„Sa preliminarnim rezultatima prvih šest mjeseci 2024. godine, takođe smo zadovoljni, jer smo ostvarili pretovar od oko 900.000 tona, prihod oko približno osam miliona, kao i profit od skoro 700.000 eura. Na lučko poslovanje utiče mnogo faktora i okolnosti, čega smo svi ovdje prisutni veoma svjesni. Na mnoge od njih apsolutno nismo u mogućnosti da utičemo, bili oni pozitivni ili negativni. Ali, ono što možemo i moramo uvijek, jeste da budemo spremni za svaki izazov, da damo sve od sebe da kompanija funkcioniše na zdravim osnovama“, poručio je Pješčić.

On je, takođe, sa zvanicama podijelio očekivanja menadžmenta Luke Bar, koja se tiču objedinjavanja dva lučka operatera „Port of Adria“ i „Luka Bar“ AD i dodao da na tom projektu očekuje i punu podršku Vlade Crne Gore, kao i resornog Ministarstva.

„Luka Bar uvijek ističe važnost i značajnu ulogu Sindikalne organizacije kompanije i sindikata lučkih radnika. Kao ravnopravni partneri u dijalogu, zajednički doprinose stvaranju kvalitetnog poslovnog ambijenta koji je preuduslov za dugoročan uspjeh, prosperitet Luke i zadovoljstvo zaposlenih uslovima rada“, riječi su kojima je moderatkorka svečanosti, mr Slavica Adžić, najavila predsjednika Sindikalne organizacije, Alisa Šabotića. 

On je, uz čestitke reizabranom sastavu Odbora direktora, kazao da već u narednim danima očekuje ozbiljne razgovore Sindikata sa članovima Odbora direktora i izvršnog menadžmenta, uz uvjerenje da će „pokazati spremnost da zadrže neophodne radnike u lučkom sistemu“, a to su, po njegovim riječima „radnici Sektora operative, tehnike i bezbijednosti, kao i svi koji su na prvoj liniji pretovara u Luci Bar“.

Predsjednik Sindikata lučkih radnika, Vladimir Obradović je izrazio nadu da “više nikada nikome na pamet neće pasti da pokuša bilo kakvu privatizaciju ili diobu Luke Bar”. 

“U suprotnom, imaćete velikog neprijatelja u našem Sindikatu. Isto tako, nadam se da će ove vaše želje da Luka Bar iz dva dijela opet bude cijela, biti napokon ostvarene, pa da doživimo još jednom da imamo po 15, 20, brodova na sidrištu i da po 1.500 radnika ulazi na kapiju Luke Bar“, istakao je Obradović.

U znak zahvanosti prema zaposlenima koji su ostvarili radni jubilej u Luci Bar, dodijeljene su jubilarne nagrade onima koji su ostvarili pravo na penziju, zaposlenima za 40, 30 i 10 godina rada u kompaniji. 

Nagrade za radni Jubilej i ostvareno pravo na penziju uručio je predsjednik Odbora direktora, Dušan Masoničić.

Ove godine pravo na penziju ostvarili su: Zorica Vitić, Luka Ivanović, Lidija Lukolić, Osman Marinović, Pavle Marstijepović, Milenko Ostojić (ujedno i dobitnik jubilarne nagrade za 40 godina rada), Đuro Pekić (ujedno i dobitnik jubilarne nagrade za 30 godina rada), Blažo Milić, Stanimir Đurović, Anka Mirović i Ratko Marković, koji se zahvalio u ime nagrađenih.

Jubilarne nagrade za 40 godina rada i doprinosa u „Luka Bar“ AD ostvarili su Tatjana Kovačević, Haziz Marković, Taip Marović, Slobodan Niković, Rajka Papić, Pavle Pavlović i Tatjana Đukić. 

Jubilarne nagrade za 30 godina rada i doprinosa u „Luka Bar“ AD uručene su Veselinu Kalpačini, Nedžadu Kolariju, Vesni Mihaljević i Zori Nenadić.

Jubilarne nagrade za 10 godina rada i doprinosa u „Luka Bar“ AD ostvarili su Jasmina Cenović, Milan Dabanović, Rejhan Husović, Almir Kaplanović, Igor Kirović, Duško Malović, Dragana Perović, Rade Radević, Damir Vuković, Jelena Ćeklić, Kemal Ćorović i Đorđije Vučetić. 

Za organizaciju svečanosti bile su zadužene kolege iz Marketing službe Luke Bar. Nakon dodjele nagrada upriličen je i prigodan koktel sa zakuskom, a domaćini i gosti su uživali u muzičkom programu naših sugrađanki Anđele i Slađane Janković. 

Izvor: Barinfo / AUTOR: TAMARA MARKOVIĆ / PHOTO: DANILO DADO PAVLOVIĆ

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar