Razgovori na nivou

depart 2

Predstavnici američkog Stejt Departmenta u posjeti Opštini Bar.

U Opštini Bar održan sastanak sa predstavnicom američkog Stejt Departmenta Rozinom Damanwala Mussani i predstavnicima Međunarodnog republikanskog instituta (IRI)

Video: https://www.youtube.com/watch?v=VK0etAYHnTg

Predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević zajedno sa potpredsjednicom Tanjom Spičanović, sastao se danas sa Rozinom Damanwala Mussani iz Američkog Stejt Departmenta i njenom saradnicom Lilian Gates, kao i sa predstavnicima Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) u Crnoj Gori, Borislavom Spasojevićem i Marijom Janković.

Centralna tema sastanka bila je članstvo Opštine Bar u Partnerstvu za otvorenu upravu (OGP) od aprila ove godine i dosadašnje aktivnosti Opštine u ovom kontekstu.

Predsjednik Raičević je naglasio nastojanje Opštine Bar da promijeni percepciju građana o lokalnim administracijama kao zatvorenim i sporim sistemima, te istakao da se aktivnim radom od 2018. godine ta percepcija u velikoj mjeri promijenila te da Opština Bar danas važi za jednu od najefikasnijih administracija u Crnoj Gori.

Raičević je istakao nastojanja lokalne uprave da, izrastanjem grada Bara od tranzitnog centra u atraktivnu turističku destinaciju, građanima pruži nove prilike za razvoj privatnog biznisa, ističući u tom kontekstu programe podrške koje Opština implementira i kroz koje je do sada plasirano gotovo 1,5 miliona eura podrške lokalnoj privredi. Raičević je dodao da je Opština Bar prva lokalna uprava u Crnoj Gori koja je omogućila usluge Geoportala, aktivno radeći na implementaciji i drugih savremenih informacionih sistema koji građanima približavaju i poboljšavaju usluge lokalne administracije.

Mussani je istakla da članstvo u OGP local inicijativi predstavlja veliko dostignuće za Opštinu Bar, dodajući da ideja jakog partnerstva lokalne uprave sa građanima predstavlja ključ za konsolidovanu demokratiju i dobro upravljanje, te priliku za razmjenu iskustava i praksi među partnerima u procesu. Prema njenim riječima, Opština Bar koja je ostvarila članstvo u OGP local inicijativi može služiti kao primjer uspješnosti i čvrste veze sa građanima u procesu donošenja odluka.

Potpredsjednica Opštine Bar Tanja Spičanović potencirala je važnost inicijative OGP local kao i Multisektorskog foruma koji Opština Bar takođe sprovodi uz podršku IRI-ja, u procesu izgradnje povjerenja u odnosu sa građanima i civilnim društvom dodajući da ovo predstavlja priliku da se dobije podrška u implementaciji lokalnih politika sa ciljem unapređenja lokalne demokratije, naglašavajući u tom kontekstu važnost digitalizacije kao velikog potencijala kako u poboljšanju usluga koje se pružaju građanima tako i u prevenciji potencijalnih zloupotreba i korupcije na lokalnom nivou.

Sastanak je predstavljao priliku da se razmijene mišljenja o pitanjima koja se tiču centralizacije državne administracije naročito u kontekstu urbanizma, finansiranja jedinica lokalne samouprave i procesa konsultacija prilikom donošenja odluka na državnom nivou koje se direktno tiču opština i građana koji upravo u lokalnim uprava kao primarnim institucijama očekuju realizovanje njihovih građanskih zahtjeva.

Nakon sastanka delegacija je bila u prilici da se upozna sa načinom funkcionisanja Građanskog biroa Opštine Bar, a zatim je organizovana posjeta Starom Gradu Bar kako bi se delegacija koju je predvodila Mussani upoznala sa njegovim bogatim kulturno-istorijskim nasljeđem.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar