Završen drugi dan rada XIX sjednice SO Bar

raichko newww

Preostale tačke dnevnog reda razmatraće se poslije praznika.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević je na početku drugog dana zasjedanja XIX sjednice SO Bar, nakon diskusija, povukao Odluku o prodaji katastarske parcele 4972/14 KO Novi Bar.
Sekretar Sekretarijata za imovinu i zastupanje Stefan Šušter je, u obrazloženju Odluke, kazao da je na ovoj katastarskoj parceli predviđena izgradnja objekta od opšteg interesa, objekat distributivne mreže TS 10/04kv 2x1000kVA „C3“ sa uklapanjem na VN mrežu. Postupak prodaje, kako je objasnio, sprovešće komisija koju će imenovati predsjednik Opštine. Procjenu vrijednosti predmetnog zemljišta na iznos od 355€ /m2 , izvršila je REV, ovlašćeni procjenjivač nekretnina i sudski vještak građevinske struke, dipl.ing.građ. Sonja Ivanović, iz Podgorice.
Momčilo Leković smatra da nije dobro da se u blizini parka kod zgrade Soho city, prave objekti tog tipa, bez obzira što će biti bezbjedni. Trebalo bi, po njegovom mišljenju, tražiti drugo rješenje i da se u dogovoru sa investitorom izmjesti.
Sa tim se saglasio i Milan Nešković i podsjetio da je park plaćen preko 300 000 eura. “I sada tu treba da se postavi trafostanica, koja će da naruši njegov izgled”. Neškovića je zanimalo i ko je investitor?
“Apsolutno sam protiv ovakvog rješenja”, kazala je Valentina Minić i saopštila da neće glasati za ovu Odluku jer smatra da trafostanici nije mjesto tu, a upitna je i cijena kvadratnog metra zemljišta na toj lokacija koja je nedaleko od mora.
“Na ovom primjeru smo vidjeli svu našu nemoć, nemoć lokalne administracije, odnosno lokalne samouprave”, kazao je predsjednik Opštine Dušan Raičević i pojasnio da su Izmjene i dopune DUP-a Topolica III rađene u septembru prošle godine. Radila ih je Vlada Crne Gore. “Po ko zna koji put se pojavljuje potreba da se dio prostornog planiranja ponovo vrati opštinama. Upoznat sam sa ovom problematikom još iz ranijeg perioda gdje su nelogičnosti u ranijem DUP-u bile još i veće-trafostanica je trebalo da bude pozicionirana u samom zelenom parku. Sada je to djelimično izmješteno. Tada smo razmatrali odluku da se ta trafostanica izmjesti preko puta same saobraćajnice. Budite sigurni da ćemo razmotriti i te mogućnosti. Ono što znam, jeste da je ovo rađeno na insistiranje CEDIS-a, jer postoje pravila o dužini podzemnih vodova koji treba da povežu dvije stanice. Mi ćemo razmotriti mogućnost da, potencijalno, kroz donošenje Odluke o izgradnji objekta od opšteg interesa, trafostanica bude pozicionirana preko puta te saobraćajnice, da ne uzurpiramo ni jedan santimetar već uređene zelene površine. Slažem se da mjesto trafostanici nije tu. Mi smo na deset stranica uputili primjedbe za izmjene i dopune tog plana, ali ni jedna nije prihvaćena”, kazao je Raičević.
“Nakon diskusija koje su bile korektne i ispravne smatram da su se stekli uslovi da Opština kao predlagač povuče sa dnevnog reda ovu Odluku”, zaključio je predsjednik Opštine Bar.
Asim Andrić je predložio da se na kraju zasijedanja donese zaključak po kome bi planiranje prostora bilo u nadležnosti Opštine Bar i da se uputi nadležnom ministarstvu i Vladi Crne Gore.
Odbornici su jednoglasno usvojili Predlog Odluke o davanju na privremeno upravljanje i korišćenje poslovnog prostora u SD “Topolica”u Baru. Jednoglasno je usvojen i Predlog Odluke o pokretanju postupka davanja u zakup poslovnih prostora u stambeno-poslovnoj zgradi “A 6”, za koje je , kako je obrazložio sekretar Sekretarijata za imovinu i zastupanje Stefan Šušter, interesovanje iskazalo više NVO osnovanih u cilju zaštite prava i poboljšanja položaja u društvu osoba sa invaliditetom, kao i djece, mladih i odraslih sa invaliditetom i teškoćama u razvoju.
Prije glasanja o ovoj tački dnevnog reda vodila se polemika oko uslova u kojima rade odbornički klubovi. Valentina Minić je imala primjedbe na rad u skupštinskoj sali, ali i u kancelarijama. Milena Božović je kazala da se prostorije njihovog odborničkog kluba nalaze van zgrade Opštine, što smatra problemom, a Momčilo Leković je pozivajući se na zakon, istakao da sredstva za poslovne prostorije treba da obezbijedi lokalna uprava. 

Predsjednik SO Bar Branislav Nenezić je rekao da su svi odbornici dobili lap-topove, da im se materijali dostavljaju u elektronskoj formi, te da smatra da imaju pristojne uslove za rad.
Jednoglasno je usvojena Odluka o davanju saglasnosti Upravi za saobraćaj Crne Gore radi rekonstrukcije regionalnog puta R-29, dionica Bar 2 (priključak na M2.4 ispred tunela Ćafe)-Kamenički most-Krute.
Asim Andrić je govoreći o ovoj tački dnevnog reda kazao da će Opština Bar pokriti troškove eksproprijacije, ali da nije mogla da utiče na cijenu od 10 eura po kvadratnom metru zemljišta. “Cijena je preniska, ali nije u opštinskoj nadležnosti”, rekao je Andrić.
Predlog Odluke o ustanovljenju prava stvarne službenosti polaganja elektroenergetskog niskonaponskog priključka u zahvatu DUP-a Topolica III-izmjene i dopune, povučen je sa dnevnog reda, jer je kako je kazao potpredsjednik Opštine Damir Rašketić, povezana sa tačkom (4), koja je ranije povučena.
Za Predlog Odluke o ustanovljenju prava stvarne službenosti polaganja elektroenergetskog kablovskog voda u KO Novi Bar, glasalo je 17 odbornika, jedan je bio uzdržan, a Predlog Odluke o ustanovljenju prava stvarne službenosti polaganja elektroenergetskog kablovskog voda u KO Polje, podržan je jednoglasno sa 17 glasova.
I predlog Odluke o stavljanju van snage Odluke o javnom redu i miru je jednoglasno podržan
Predlogu Odluke o radnom vremenu pred odbornicima je predstavila sekretarka Sekretarijata za privredu Marina Trceta, koja je kazala da je radna grupa cijenila primjedbe koje su joj dostavljene.
Većina diskutanata u okviru ove tačke dnevnog reda apostrofirala je problem buke iz ugostiteljtskih objekata, posebno u stambenim zgradama. Odluka je usvojena sa 18 glasova “za” i jednim uzdržanim. 

U popodnevnom dijelu zasijedanja XIX sjednice SO Bar, sa 19 glasova „za“, šest „protiv“ i dva „uzdržana“ usvojen je Statut doo Parking servis Bar, dok je Program podizanja spomen-obilježja žrtvama zemljotresa iz 1979. godine, usvojen jednoglasno.
Nastavak sjednice biće održan poslije praznika Dana nezavisnosti.
Izvor: Barinfo / autorke Brankica Mandić & Vjera Knežević Vučićević

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar