Novaković Đurović: odbijanje žalbe, potvrda o ispravnosti odluke 43. Vlade

 bolje sestre rvcg

Odluka o suzbijanju eksploatacije šljunka ispravno donešena.

novakovic ura
"Odbijanje žalbe Montenegro petrola od strane Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, potvrda je ispravnosti odluka i aktivnosti koje je 43. Vlada preuzela na suzbijanju eksploatacije šljunka u koritu rijeke Morače", saopštila je politička direktorka URE Ana Novaković Đurović.

Ona je dodala da je ova građevinska firma decenijama eksploatacijom šljunka devastirala korito rijeke Morače i umanjivala izdašnost vodoizvorišta Bolje sestre, a istovremeno takvim nelegalnim aktivnostima sticala milionske prihode.

"43. Vlada je odlučno pokrenula aktivnosti na suzbijanju eksploatacije, donijela odluku o rušenju nelegalnih objekata i na taj način direktno povećala izdašnost vodoizvorišta za gotovo pet puta i omogućila uredno vodosnabdijevanje na crnogoroskom primorju prošle godine. Takođe, otpočeli smo i aktivnosti na saniranju korita rijeke Morače u saradnji sa Regionalnim vodovodom.", poručila je Novaković Đurović.

"Vjerujem da će i dalji tok postupka u vezi sa firmom Montenegro petrol takođe potvrditi da smo u mandatu 43. Vlade radili u javnom interesu i pokrenuli najvažnije procese u ovoj oblasti, koje sada treba samo da nastavi i 44. Vlada. A jedini pravedan ishod ovog postupka bio bi da se od nelegalnog eksploatatora naplati pričinjena šteta od strane države", zaključuje Novaković Đurović.

 lakušić rvcg ok

Povodom odluke, oglasili su se iz RVCP, komentarom predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje Zorana Lakušića.
“Odvažna i promišljena odluka ministra turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimira Martinovića da odbije žalbu na rješenje Agencije za životnu sredinu (EPA), koju je uložila građevinska firma Montenegro petrol koja je vršila eksploataciju šljunka i pijeska u Drugoj zoni sanitarne zaštite izvorišta Bolje sestre, slobodno možemo reći, je jedna od istorijskih za Regionalni vodovod. To je satisfakcija za dugogodišnju borbu Regionalnog vodovoda da dokaže da je eksploatacija šljunka i pijeska direktni uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje sestre koje snabdijeva vodom Crnogorsko primorje (sa 2600l/s u 2010. godini na 265 l/s ), čime je nanijeta nenadoknadiva šteta ne samo Regionalnom vodovodu već i Crnogorskom primorju, odnosno Crnoj Gori", kazao je Lakušić.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar