Ministar o Luci Bar

 lukobran LB

 Luka Bar - južna vrata Jadrana.

Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović dao je intervjuu za Radio Crne Gore - izvor RTCG.
Prenosimo dio intervjua.
Luka Bar je u 2022. ostvarila najbolji poslovni rezultat u posljednje tri decenije, pretovar je bio preko dva miliona tona. Sličan rezultat menadžment očekuje i u tekućoj godini. Uprkos tim parametrima, Luka Bar definitivno zaostaje za konkurencijom u regionu, primjera radi Lukom Rijeka… Da li je problem nedovoljna dobra povezanost sa zaleđem, dugogodišnje zapostavljanje željezničke infrastrukture, kašnjenje u gradnji auto puta? Jesu li Crna Gora i Luka Bar zakasnili, kada je riječ o uzimanju tržišnog “dijela kolača”, kada je riječ o privlačenju tereta i roba sa prostora zemalja bivše SFRJ i Mađarske?

Radulović: Slažem se sa Vama da, kada govorimo o valorizaciji potencijala Luke Bar, neizostavno moramo podsjetiti da je izgradnja odgovarajuće infrastrukture u zaleđu uslov svih uslova za razvoj Luke. Naime, bez značajnih ulaganja u željezničku infrastrukturu ka Beogradu, odnosno ulaganja u putnu infrastrukturu, dakle autoput Bar-Boljare, ali i putni pravac prema Bosni i Hercegovini i putni pravac od Bara prema Republici Albaniji, ne možemo očekivati značajniju valorizaciju, niti razvoj multimodalnog transporta preko Luke Bar.

Jedino na ovaj način, Luka Bar može postati konkurentna u odnosu na druge luke u Jadransko-jonskoj regiji. Kako sam nedavno i najavio, pokrenuću u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore određene aktivnosti preko Koordinacionog odbora za tranzitni saobraćaj, uz podršku predstavnika Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Navedeni Odbor okuplja najznačajnije privredne subjekte u logističkom lancu preko Luke Bar, tako da mi je namjera da pomognemo u preusmjeravanju dijela robnih tokova preko Crne Gore, što bi dovelo ne samo do povećanja obima pretovara u Luci Bar, nego bi imalo itekako značajan pozitivni uticaj na cjelokupnu crnogorsku privredu.

Podaci koje prenose svjetski sajtovi specijalizovani za pomorstvo je da je 80 odsto tereta koji se transportuje pomorskim prevozom, to je u kontejnerima. Crna Gora je 2013. godine, slobodno možemo reći, napravila ogroman promašaj odlukom da privatizuje dio Luke Bar – “Kontejnerske terminale”. Vlada premijera Dritana Abazovića najavljivala je da će Port of Adria (nekadašnji “Kontejnerski terminali”) biti ponovo vraćena u okrilje Luke Bar. Kakav je stav aktuelne Vlade? Da li se sa većinskim vlasnikom Port of Adria, turskom kompanijom Global Ports pregovara o otkupu njihovih akcija? Razmišlja li se možda i o raskidu kupoprodajnog ugovora, jer kako tvrde iz Samostalnog sindikata radnika u pomorskom brodarstvu i transportu, Global ports ne poštuje obavezu da za svoje radnike primjenljuje kolektivni ugovor jedinstvene Luke Bar?

Radulović: Greške koje su možda učinjene u prošlosti mi teško da možemo da ispravimo, ili barem ne možemo u cjelosti. Međutim, ono što ne samo da možemo, nego smo dužni, jeste da u skladu sa zakonom sprijećimo nastajanje bilo kakve nove štete i da djelujemo u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti. Zato je važno da ukažem da ću sa svojim saradnicima, ali i ostalim kolegama iz Vlade, sagledati potencijalne modele koji bi mogli biti primijenjeni u cilju objedinjavanja Luke Bar, ukoliko opredjeljenje Vlade bude da je i objedinjavanje lučkog područja i upravljanje istim takođe jedna od strateških aktivnosti kojoj bi trebali da budemo posvećeni u narednom periodu.

U okviru toga procesa, podrazumijeva se da ćemo kao odgovorna Vlada analizirati i sve segmente dosadašnjeg izvršenja Ugovora o koncesiji, te na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja donijeti odgovarajuće odluke. Ne mogu i ne želim da prejudiciram ishod tih analiza, jer želimo da sve partnere uvažimo kao partnere sa kojima su u najboljoj namjeri i zaključeni ugovori, ali naravno moramo voditi računa o tome da li je zaključenje određenih Ugovora donijelu za Crnu Goru ili naše luke benefite koji su bili očekivani.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar