Usvojeni Izvještaji o radu preduzeća Vodovod i kanalizacija i Komunalne djelatnosti

optina AVI SO

Nastavak VII sjednice SO Bar

Razmatrani su  Izvještaji o radu dva preduzeća čiji je osnivač Opština – “Vodovod i kanalizacija” i “Komunalne djelatnosti”.

Uvodno izlaganje o poslovanju preduzeća Vodovod i kanalizacija podnio je izvršni direktor Mladen Đuričić, nakon čega je uslijedio niz reakcija iz klupe opozicije. 

Ferida Peročević (URA) je navela da ViK ima “monopol na ovaj prirodni resurs”, te da “ne radi na održavanju sistema”, i najavila podnošenje krivične prijave protiv direktora zbog netačnih i nepotpunih podataka u finansijskom izvještaju. Dr Valentina Minić (Demokrate) je bila na istom fonu, ustvrdivši da je “šokirana što se ovako nešto može plasirati predstavnicima građana Bara”: “Ovi gubici su zastrašujući, 312.000 u 2021. godini, a 430.000 u prošloj, no to nema u Izvještaju (…) Vodovod prikazuje 104.953 eura dobiti, a dobio je 144.000 od države”. Branislav Lakićević (NSD) je ukazao na negativne konotacije u okviru izvještaja revizorske komisije, te da nije urađena procjena imovine. 

Omer Vukić (SDP) je replicirao kao radnik Vovododa u sektoru finansija, potencirajući da “preduzeće nije napravljeno da bude profitabilno, već po zakonu cijena vode može samo da zadovoljava troškove”, te da “u Crnoj Gori” nema nijedno vodovodno preduzeće koje nema 50% gubitaka. On je pojasnio da Vodovodu pripada komunalno održavanje sistema, a Opštini investiciono. 

Direktor ViK Mladen Đuričić je, pored ostalog, u završnom obraćanju istakao da “ništa nije tajno, ni skriveno u preduzeću na čijem je čelu”, te da je “revizorska kuća REVICO donijela izvještaj u kome je konstatovano da nema nijedne materijalne povrede”.

Izvještaj je usvojen sa 19 glasova “za”, 5 “protiv” i jednim “uzdržanim”.

Uvodni izvještaj o radi Komunalnog preduzeća podnio je direktor Stevo Pejović. 

Dr Valentina Minić je pohvalila sistem sakupljanja otpada „od vrata do vrata“, ali je istakla da ostavljene kese “prvo napadnu životinje, rasturaju otpad koji raznosi vjetar diljem Sutomora”, i ukazala na postojanje smeća na plaži i zelenim površinama, što daje sliku “ekocida”. 

Branislav Lakićević je ukazao na problem sa kabastim otpadom, odvoženjem smeća u noćnim satima i neadekvatnim tempom košenja trave u centru grada. Asim Andrić (DPS) je govorio o potrebi češćeg čišćenja i održavanja lokalnih puteva, zatim na nelegalno odlaganje otpada i veće uključivanje Komunalne policije, drugačiji način odnošenja smeća iz Dubrave i Mrkojevića…

Branislav Nenezić (SD) je pohvalio radnike preduzeća “Komunalne djelatnosti, posebno sektora Čistoća: “Glavni krivci za otpad smo mi, građani Bara. Komunalno nema mehanizam da uskrati svoje usluge, poput Vodovoda i Elektrodistribucije, sam tim ne može da ostvari veću naplatu, pa je na nama da podignemo svijest o potrebi čistoće grada”. Istakao je da se slaže sa dr Minić o potrebi edukacije o komunalnoj čistoći, naročito kod mlađeg naraštaja.

Na tu se priču nadovezala Smiljana Vukićević (Ujedinjena CG), ukazavši na projekat koji je vodila u školama u Baru i Ulcinju, koji je donio odlične rezultate. “Treba razgovarati s djecom, motivisati je skromnim poklonima, pa će već u školskom dvorištu početi odvajati otpad kako treba”. 

Milan Nešković (Demokrate) je pohvalio uvođenje podzemnih kontejnera i sistema “od vrata do vrata”, te ukazao na potrebu pomoći da se dug “Komunalnog” prema preduzeća “Možura” od 933.000 izmiri. Momčilo Leković iz istog kluba istakao je da je neophodno podići nivo komunalne kulture, uz opasku da bi “uveo zakonske osnove da za bačeni papirić kazne budu od 500 do 1000 eura, pa bi neodgovorni vidjeli kakve su posljedice”.

Bećir Berjašević (SD) i Drago Drobnjak (SD) su se pohvalno izrazili o radu preduzeća Komunalne djelatnosti, tvrdeći da “posao obavljaju odlično, a za vjetar i navike ljudi nisu krivi“.

Stevo Pejović, direkor “Komunalnog”, detaljno je potom odgovarao na konstatacije odbornike. Potencirao je odličnu komunikaciju s građanima na društvenim mrežama “nakon prijava odmah reagujemo”, govorio o odličnoj saradnji koju imaju sa OŠ “Jugoslavija”, nastavnicom Milenom Zoranović i eko-sekcijom, istakao da će i dalje biti tendencija da se svuda gdje mogu postave podzemni kontejneri “pa neće biti opasnosti od životinja, niti vjetra”… 

Posebno je istakao povećanu tendenciju prijavljivanja rana od napada pasa-lutalica, “od kojih su neke, potpuno sigurno, nastale samopovređivanjem da bi se uzele pare od vansudskih poravnanja od Opštine Bar”: “Zloupotrebljava se činjenica da psi lutalice još nisu sklonjeni sa barskih ulica, naročito od strane nekih uživaoca opojnih sredstava. Bilo bi smiješno da nije tužno, ali će Opština morati sve platiti, čak i posljednje prijave o ranama nastalim od dvije mačke”, zaključio je Pejović.

Izvještaj rada “Komunalne djelatnosti” doo je usvojen jednoglasno, sa 20 glasova “za”.
Izvor: Barinfo/ Željko Milović

 

Popodnevni dio VII sjednice SO Bar
AUTOR: MILANKA VUKOSAVOVIĆ / Barinfo

Popodnevni dio zasijedanja VII sjednice SO Bar odbornici su započeli razmatranjem Odluke o davanju saglasnosti na cjenovnik komunalnih usluga preduzeća “Komunalne djelatnosti”.

Odluku je obrazložio direktor preduzeća Stevo Pejović koji je podsjetio da je važeći cjenovnik utvrđen još 2009. godine. “Taj cjenovnik je pregazilo vrijeme, a predloženi se mora realno sagledati, s obzirom da Komunalne djelatnosti obavljaju posao od javnog interesa”.

U pripremi cjenovnika rukovodili su se parametrima u koje spadaju fiksni i vanredni troškovi. “Vodili smo računa da budemo osjetljivi prema građanima, kada je u pitanju predložena cijena, iako bi realno uvećanje iznosilo preko 100 odsto”, istakao je Pejović. Povećanje cijena se odnosi na fizička lica, dok će za privredne subjekte ona ostati na istom nivou, naveo je on. Usvajanjem novog cjenovnika, Komunalne djelatnosti moći će da pokrivaju mjesečne troškove za deponovanje otpada i isplaćuje ratu kredita. 

Odbornik Milan Nešković je uočio da parameter za utvrđivanje cijene odvoza smeća proističe iz kvadrature i upitao da li postoji mogućnost da Komunalne djelatnosti taj parameter izračuna po zapremini otpada. “Ovo iz razloga što je cjenovnikom po kvadraturi, usluga jednaka za jednu osobu, kao i za višečlano domaćinstvo sa istim brojem kvadrata, a činjenica je da jedna osoba, ne proizvodi istu količinu otpada kao petočlano domaćinstvo”, primijetio je Nešković.

Odbornik Omer Vukić je konstatovao da je cjenovnik urađen u skladu sa Uredbom o komunalnim djelatnostima, pa ga zanimalo da li je rađena finansijska procjena profita i koliko ona iznosi na godišnjem nivou. 

Direktor Komunalnih djelatnosti Stevo Pejović je pojasnio da je jedinica mjere za naknadu odvoza otpada kvadratura, a ne zapremina, jer “takav vid naplate zahtijeva visoke tehničko tehnološke mogućnosti za koje u trenutnoj situaciji ne postoje kapaciteti”. On je ponovio da Komunalno predloženim cjenovnikom ne postiže profit, već otplatu mjesečnih obaveza preduzeća.

Odluka o cjenovniku je potom usvojena sa 19 glasova za, bez protiv i bez uzdržanih. 

Uslijedila je pauza, prije koje se odbornicima obratio predsjednik Opštine Dušan Raičević. On je pozdravio rad sjednice i obavijestio Skupštinu o kolektivnom pozivu izvršnog direktora AD Luka Bar, Ilije Pješčića da posjete kompaniju koja je kako je kazao “generator ekonomskog razvoja grada”. Raičević je zamolio sve odbornike da uvaže poziv, a kako je istakao biće u prilici i da se hibridnim autobusom prošetaju kroz Slobodnu zonu Luke.

Izvještaj o radu Sportsko rekreativnog centra Bar za 2022. godinu predstavio je doskorašnji v.d. Halim Džebhanić, koji je istakao važnost velikih infrastrukturnih radova, poput ugradnje protivpožarne centrale, postavljanje 1050 sjedišta na pomoćnom terenu , uređenje bacališta za bacačke discipline i dr. Džebhanić je informisao da je ostvaren pozitivan prihod u poslovanju, te da su u tom periodu rasli prihodi, ali i rashodi ovog DOO. 

U diskusiji o ovoj temi učestvovali su odbornici Lazar Macanović i mr Aleksandar Barlović. Macanovića je zanimalo zašto je prihod od dvorane koji se ubira od KK Mornar manji u odnosu na planirani, te zašto je u stavci planiranih prihoda od 48 000 eura, na ime naplate reklama u dvorani ta stavka naplate jednaka nuli.

Mr Aleksandar Barlović je istakao da najveće zasluge za izvještaj preduzeća SRC Bar, pripadaju aktuelnom predsjedniku SO Bar i doskorašnjem direktoru Branislavu Neneziću. “Ovo je pokazatelj kako treba da se radi. Ako se za 15 minuta angažmana dnevno ostvari prihod od 150 000 eura, zamislite šta bi tek bilo da ste radili 8 sati”, konstatovao je Barlović. 

Predsjednik SO Bar Branislav Nenezić iskazao je zadovoljstvo što je SRC posljednjih godina pozitivno poslovao. Kao doskorašnji direktor, pojasnio je da je dinamika plaćanja za reklamne prostore dogovorena sa KK Mornar i podvukao donacije ovog kluba koje dostižu iznos i od 200 000 eura. “Raduje i podatak da su prihodi povećani zahvaljujući dobroj saradnji sa hotelijerima koji uz dogovorene pakete terene SRC nude ekipama koje dolaze na pripreme, a gosti Bara su tim povodom bili vrhunski svjetski sportisti i reprezentacije”, naveo je Nenezić.

Izvještaj o radu za 2022. SRC Bar je izglasan sa 20 glasova za i 1 uzdržanim. 

U ime Kulturnog centra Bar Izvještaj o radu i finansijski izvještaj za 2022. je predstavila Darinka Škuletić. “KC Bar je u 2022. uz podršku osnivača obezbijedio uslove za ostvarivanje i razvoj svih oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva. Poseban vid djelatnosti KC predstavlja organizacija i realizacija manifestacija festivalskog karaktera sa međunarodnim učešćem, koje imaju veliki uticaj i na samu destinaciju u kojoj se održavaju , predsatvljajući najbolji način za njen marketing i promociju. Kao kulturni festivali Kulturnog centra Bar realizuju se Barski ljetopis- festival multimedijalnog sadržaja i festival dječjeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu ‘Susreti pod starom maslinom’. Pored ovih djelatnosti, KC Bar uspješno realizuje poslove pozorišne i izdavačke produkcije, kao i očuvanje i valorizaciju materijalne i nematerijalne kulturne baštine”, kazala je Škuletić koja je detaljno po organizacionim jedinicima predstavila djelatnost KC Bar uz finansijski izvještaj i podatke o pozitivnom poslovanju.

Izvještaj o radu u pozitivnom kontekstu prokomentarisala je odbornica Milena Božović, ističući angažman i pregalački rad doskorašnjeg direktora Erola Marunovića. “Marunovića su u prethodnom periodu podržavali svi odbornici barskog parlamenta”, navela je Božović uz podatke o realizovanim programima i pozitivnom finansijskom poslovanju. 

Bogat program i mnogo događanja koje je organizovao KC Bar pohvalili su i Branislav Nenezić i odbornica Vesna Drašković uz sugestiju da je potrebno pojačati marketing, kako bi program koji je u ponudi bio još dostupniji publici.

Ova tačka dnevnog reda usvojena je jednoglasno, sa 23 glasa za.

Izvještaj o radu i finansijski izvještaj preduzeća Lovstvo odbornicima je predstavio izvršni direktor Marko Brnjada, koji je saopštio podatke o javnim nabavkama. “Čekamo dozvolu od Komisije za upravu i fitosanitarne poslove kako bi sklonište za životinje postalo funkcionalno”, objasnio je Brnjada. O ovoj tački dnevnog reda diskutovali su odbornici Emir Peričić koji je istakao privilegiju što smo dobili azil za životinje i Milan Nešković koji je primijetio da je finansiranje preduzeća Lovstvo skup hobi. Izvještaj Lovstva je izglasan sa 18 glasova za i jednim protiv. 

Posljednja tačka današnjeg rada sjednice bila je Izvještaj o radu sa finansijskim izvještajem preduzeća Možura, koji je predstavio savjetnik direktora Jovan Popović. “Možura” je poslovala pozitivno, a pozitivan je i izvještaj revizora, što ovo preduzeće svrstava među 20 posto najuspješnijih u Crnoj Gori”, kazao je Popović.

Tokom 2022. obavljali su se poslovi na izradi projektne dokumentacije, održavani sastanci sa predstavnicima Svjetske banke i drugim partnerima koji su od važnosti za pripremu i realizaciju projekata planiranih za deponiju .Na planu finansijskog poslovanja bilježimo povećanje prihoda, ali su i rashodi veći, prvenstveno zbog povećanja cijena goriva, troškova mehanizacije, a bilo je i kvarova koje je trebalo otkloniti. 

Odbornica Nikica Purlija je istakla Možuru kao zdravu firmu i posebno pohvalila namjeru za proizvodnju električne energije iz gasa koji se dobija iz kompaktnog otpada. ”Kapaciteti Možure su popunjeni oko 70 odsto, što je dovoljno za još 3-4 godine. Zato na vrijeme treba planirati izgradnju novih kada, kako ne bismo ostali bez mjesta za ekološko odlaganje otpada”, kazala je Purlija.

Smiljana Vukićević, magistar hemijske tehnologije i bivši član UO ovog preduzeća smatra da parametri o procjeni uticaja ocjednih voda na životnu sredinu nisu dobri, te da izvještaj treba poništiti. “U Izvještaju piše da je koncentracija bitnih parametara očekivana, što znači nezadovoljavajuća, postrojenje za odvođenje otpadnih voda nije ni izgrađeno, pa postoji opasnost ugrožavanja zdravlja ljudi“. 

Po njenom iskazu, postoje greške između nalaza revizora i finansijskog izvještaja, a slične greške postojale su i u ranijem izvještaju. “Razliku o finansijskom iznosu o kojem je riječ ne mogu da navodim zbog lične bezbjednosti, ali želim da istaknem da sam samoinicijativno napustila rad u UO”, kazala je Smiljana Vukićević.

Savjetnik direktora Možure Jovan Popović je demantovao primjedbe Smiljane Vukićević i pojasnio da se na dnu deponije nalazi nepropusna folija, koje nemaju ni razvijenije zemlje u regionu, a broj uzoraka za ispitivanje vode radi se po propisima. Sve analize Centra za ekotoksiloška ispitivanja su javne i dostupne javnosti”, naveo je Popović, nakon čega je SO Bar sa 18 glasova za i 1 uzdržanim usvojila Izvještaj o radu ovog preduzeća.

Sjednica SO Bar do čijeg je kraja preostalo još 15 tačaka biće naknadno nastavljena, a predsjednik SO Branislav Nenezić je današnji rad završio čestitkom i pozivom na koncert Zdravka Čolića povodom predstojećeg praznika.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar