Saopštenje DPS-a sa konvencije u Baru

mlad i mil 

Prenosimo integralno..

Đukanović: Nijesmo im dali da polome temelje Crne Gore, nećemo im dati ni da osvoje predsjedničku funkciju
“Ja sam apsolutno siguran da tokom mog sljedećeg predsjedničkog mandata Crna Gora postaje članica Evropske unije. Zahvalićemo se ponudi da budemo dio Open Balkana i “srpskog sveta”, a ići ćemo putem kojeg smo odavno strateški odabrali putem članstva u Evropskoj uniji. I to vam kažem savršeno ubijeđen… Znam koliko smo prešli dionica na tom putu, znam koliko još je dionica ostalo, znam šta treba uraditi na tom putu i znam kako se to radi i zato vam kažem ne treba nam duže od tri godine da završimo taj posao i da kažemo Crna Gora je spremna da bude prva sljedeća članica Evropske unije”, poručio je Milo Đukanović na sinoć održanoj konvenciji u Baru.

POBJEDOM NA PREDSJEDNIČKIM IZBORIMA OTVARAMO PUT ZA IZBOR NOVE VLADE KOJA ĆE CRNU GORU POVESTI DO ČLANSTVA U EU
Predsjednik DPS i kandidat te partije na predstojećim izborima prisutnim Barankama i Baranima kazao je da će pobjedom na predsjedničkim izborima biti prekinuta dvoipogodišnja autodestrukcija koju oličavaju dvije propale vlade, koje su, kako je ocijenio, brže gubile političko povjerenje nego što su počinjale ozbiljan državni posao.
“Otvorićemo put za izbor nove vlade koja mora što prije da se pozabavi sanacijom krupnih šteta, i da Crnu Goru povede putem dostizanja strateški odabranog cilja – članstva u Evropskoj uniji. Taj put nam je poznat. To je put reformi usvajanja evropskog sistema vrijednosti i ostvarivanja evropskog životnog standarda. Zato nam nakon predsjedničkih treba pobjeda na izvjesnim prijevremenim parlamentarnim izborima”, rekao je Đukanović.
On je istakao da je Crnoj Gori potrebna ozbiljna, kompetentna državna politika, koju će voditi odgovorni uspješni ljudi i dostojanstveno legitimisati Crnu Goru u međunarodnoj zajednici, a ne kao do sada vazalski služiti interesima drugih i izazivati podsmijeh i čuđenje u krugovima ozbiljne međunarodne politike.

JEDAN OD GLAVNIH PRIORITETA – UČVRŠĆIVANJE ARHITEKTURE GRAĐANSKE CRNE GORE
“Naši prioriteti u narednih pet godina su poznati. To je učvršćivanje arhitekture građanske Crne Gore.
I danas vidimo da na Crnu Goru kidišu velikodržavni nacionalizmi iz okruženja. Nema ubjedljivijeg odgovora svim tim destrukcijama od snažne poruke građanske Crne Gore, da nepokolebljivo ostajemo na tom kursu, da ćemo bez ikakvog premišljanja nastaviti da gradimo najbolje međuvjerske, međunacionalne i multikulturne odnose, i da gradimo građansku Crnu Goru koja će postati ponosna članica porodice ujedinjenih država i naroda”, jasan je u svom stavu predsjednik.

MUDRIM UPRAVLJANJEM PRIRODNIM I RAZVOJNIM RESURSIMA CRNE GORE, STVORITI USLOVE ZA EVROPSKI KVALITET ŽIVOTA GRAĐANA
Đukanović je naglasio da država mora da ima partnerski odnos sa predstavnicima poslovne zajednice u Crnoj Gori, jer je to uslov daljeg ekonomskog razvoja.
“Zato je danas vrijeme da se okrenemo biznisu, da iskoristimo ono što su izdašni prirodni resursi, izdašniji razvojni potencijali i na jugu i na sjeveru Crne Gore. Da zahvaljujući mudrom upravljanju tim resursima ovdje, a ne izvan Crne Gore, stvorimo uslove za evropski kvalitet života svakog našeg građana.
Siguran sam da u ovom vremenu nema većeg patriotizma u Crnoj Gori od onoga kada svako od nas preuzima odgovornost za svoju budućnost, kada ne stojimo sa očekivanjima da država rješava naše probleme, nego se osjećamo sposobnim i odvažnim da mi preuzmemo odgovornost za svoju budućnost. Da bi se to i događalo, potrebno je da postoji čvrsta sprega između državne politike i biznisa”, rekao je predsjednik.

TROŠENJEM ONOG ŠTO NIJESMO ZARADILI, MI KRADEMO BUDUĆNOST NAŠIH POTOMAKA
U nastavku svog obraćanja podijelio je svoje zapažanje o potpuno neodgovornom upravljanju javnim finansijama.
“Crna Gora je do 30. avgusta bila država sređenih javnih finansija, država koja je uživala ozbiljan ugled na međunarodnom finansijskom tržištu. Danas, zahvaljujući čistom avanturizmu ljudi, prije svega Krivokapićeve vlade ali i ove druge koja je nastavila da bez bilo kakve revizije i preispitivanja primjenjuje ta potpuno neodrživa rješenja koja ugrožavaju javne finansije zemlje”, ističe Đukanović i dodaje da ako zaista želimo dobar životni standard i stabilnu budućnost za naše potomke, onda ne smijemo sijati iluziju da je moguće živjeti bez rada i da je moguće živjeti iz kredita.
“Tim kreditima se krade budućnost naših potomaka. Mi trošimo ono što nijesmo zaradili, mi krademo budućnost onih koje smo stvorili i koji su nam najdraži”, jasan je Đukanović.

UPRAVLJAJU JAVNIM FINANSIJAMA TAKO ŠTO PRESIPAJU IZ ŠUPLJEG U PRAZNO
On kaže da su ove dvije i po godine upravljanja javnim finansijama zapravo presipanje iz šupljeg u prazno.
“Obećale su se visoke plate, pa da bi se to ispunilo onda se uništio Fond zdravstva, jer se ukinuo doprinos za zdravstveno osiguranje i preselio u tu potrošnju da bi se mogle alimentirati te visoke plate. Zaboravlja se pri tome da kvalitet života nijesu samo plate, kvalitet života je upravo prije svega kvalitetna zdravstvena zaštita, koje danas više nema, jer danas ako krenete da se liječite u javnim zdravstvenim ustanovama, morate terapiju ponijeti sa sobom”, naglasio je Đukanović.
Kvalitetno obrazovanje je pretvoreno u vjersku indoktrinaciju, poručio je predsjednik.
“Kvalitet života je naravno i kvalitetno obrazovanje koje obezbjeđujemo za svoje potomstvo. I ono je danas sve samo ne kvalitetno. Nažalost, javne obrazovne ustanove postale su mjesta jedne brutalne vjerske indoktrinacije djece”.
Đukanović je građanima objasnio kako vlade poslije 30. avgusta nijesu ulagale sredstva u razvoj, već su sve to trošili, a sa krajnjim ciljem kreiranje jedne političke partije.
“Kada su potrošili Fond za zdravstveno osiguranje, onda su krenuli da arče ono što je namijenjeno razvoju. Svake godine tokom našeg upravljanja Vladom, Fond za investicije iz budžeta bio od 250 do 300 miliona eura. Ove godine u januaru aktuelna Vlada je namijenila 20 miliona za realizaciju investicija. Od 20 miliona potrošila 400 hiljada! Dakle svega 2%, a ostalo se, kao i doprinos za zdravstvo, morao preliti da se izmire nerealno utvrđene plate. Dakle, nažalost oni su parama poreskih obveznika i budžetskim sredstvima finansirali kreiranje svoje nove partije koju su zvučno nazvali Evropa sad”, zaključio je Đukanović.

NEZAVISNOST CRNE GORE – GRIJEH ZA KOJI ME OPTUŽUJU POLITIČKI OPONENTI
U daljem svom izlaganju predsjednik je ukazao da je nezavisnost Crne Gore “neoprostivi grijeh” za koji ga većina političkih oponenata optužuje.
“To je razlog progona koji je iz Beograda protiv mene pokrenut još davne 1994. godine. Izvršioci retrogradne politike velikosrpskog nacionalizma su taj protokol slijedili od prvog dana, jer oni nemaju pameti da nešto sami smisle da se pozabave uvijek aktuelnom temom unaprjeđenja prava njihovih sunarodnika, osim ono što su radili tokom posljednje dvije i po godine – da potpuno bespotrebno, neproduktivno na štetu državnih finansija a time i na štetu ekonomije Crne Gore zaposle više od 5.000 svojih aktivista u državnoj administraciji, od završenih parlamentarnih izbora do danas. Oni zapravo izmišljaju sebi posao da brane tobože ugrožena prava Srba u Crnoj Gori, da bi opravdali svoje političke funkcije i novac koji za to dobijaju iz Beograda”, ocijenio je Đukanović.

ONAJ KOJI MISLI DA ĆEMO POVJEROVATI NJEGOVIM NAPAMET NAUČENIM FRAZAMA O POMIRENJU, POTCJENJUJE PAMET GRAĐANA
Potom se osvrnuo i na svoje protivkandidate na predstojećim predsjedničkim izborima.
“Da li nekog od njih uopšte možete zamisliti kao predsjednika koji podržava proevropsku politiku vlade, kao pouzdanog garanta međunacionalnih i međuvjerskih odnosa u Crnoj Gori ili iskrenog pobornika građanske Crne Gore? Da li bilo koga od njih možete zamisliti da predstavlja Crnu Goru na NATO Samitu? Uostalom, da li ste bilo koga od njih čuli ne samo da je osudio agresiju Rusije na Ukrajinu, već da je uopšte konstatovao da u najvećoj evropskoj zemlji bijesni najteži oružani sukob nakon Drugog svjetskog rata?”, zapitao je Đukanović a potom i sam dao odgovor.
“Ne. Onaj koji misli da ćemo olako povjerovati njegovim napamet naučenim frazama o pomirenju, potcjenjuje pamet crnogorskih ljudi. Izborne tribine u Pljevljima, Nikšiću i Budvi potvrdile su da vuk dlaku mijenja ali ćud nikako. Ono što su stručnjaci za marketing njemu zabranili da priča nadomjestili su njegovi najbliži saradnici. On je iskristalisao svoje stavove koji su ljudima u Crnoj Gori dobro poznati i tu nikakav marketing ne pomaže… Juče je izrazio nadu da će Crna Gora za pet godina biti dio Otvorenog Balkana, a kako rekoh, mi ćemo prije nego istekne pet godina biti članica Evropske unije. Mislim da ovome komentar nije potreban”, kazao je Đukanović, a potom pomenuo i još dva protivkandidata.

IZASLANICI ZDRAVKOVOG APOSTOLA IDU U BEOGRAD PO PARE
“I onaj mlađani populista jedan od Zdravkovih apostola iz čuvene VAR sobe koji je ministarsku fotelju dobio crkvenim beratom, koji ništa po svijetu nije naučio ne samo iz vladanja i lijepog ponašanja nego ni osnovnih elemenata međunarodne ekonomije i javnih finansija, što danas nažalost osjećaju građani Crne Gore, otkrio je prije neki dan da Crna Gora ima i sjever, a juče i da Bar ima izlaz na more”, kazao je Đukanović
“Dotle njegovi izaslanici po Beogradu idu po pare i lobiraju za podršku u krugovima Srpske pravoslavne crkve”, kazao je Đukanović.
“Trećega da opet preskočimo, da ga prepustimo da uživa u obnovljenoj ljubavi sa Dritanom”, rekao je Đukanović.

NIJESMO IM DALI DA POLOME TEMELJE CRNE GORE, NEĆEMO IM DATI NI DA OSVOJE PREDSJEDNIČKU FUNKCIJU
Na osovnu svega izrečenog Đukanović je rekao da moramo pobijediti u neđelju i da ćemo pobijediti.
“Radi naših časnih predaka koji su nam u amanet ostavili Crnu Goru, radi današnjih i generacija koje dolaze, vjerujem da će građani Bara znati kome da daju svoj glas, jer od toga će zavisiti i valorizacija ekonomskih i ljudskih potencijala i geopolitičkog položaja Bara kao važne karike u svim velikim crnogorskim razvojnim projektima u najbližoj budućnosti.
Institucija predsjednika bila je jedina u sistemu vlasti tokom protekle dvije i po godine koja je uz podršku i pomoć opozicione koalicije i uz snažno naraslu građansku svijest društva uspjela da odbrani temelje države. Zato su tako na ovim izborima i kidisali na predsjedničku funkciju, jer su sami zaključili, i o tome govore tokom ove kampanje, da su sa tog mjesta imali najsnažniji otpor svojim naumima. Ne kažu koji su im naumi bili i ne moraju da kažu mi to znamo. Naum im je bio da u funkcionalnom i ekonomskom smislu polome temelje Crne Gore i da takvu obogaljenu Crnu Goru izruče na žrtvenik “srpskom svetu“. Nijesu uspjeli, nećemo im dati ni dalje, zato im nećemo dati ni da osvoje predsjedničku funkciju”, kazao predsjednik.

ZAUSTAVIMO DALJU DESTRUKCIJU CRNE GORE I VRATIMO DOSTOJANSTVO NAŠOJ DRŽAVI
Predsjednik je govorio o značaju grada Bara kroz istoriju Crne Gore ukazavši da je bio druga crnogorska prijestonica, snažan zamajac sveukupnog razvoja i najpoželjnija adresa za vrijedne strane investicije toga vremena, da je Bar dao svoj neprocjenjivi doprinos u borbi protiv fašizma, ali i doprinos očuvanju ideje crnogorske državnosti u vrijeme raspada Jugoslavije, posebno u ostvarivanju višedecenijske težnje za obnovu državne nezavisnosti 2006. U finalu Bar je ostao dosljedno na putu ostvarivanja strateških ciljeva Crne Gore i nakon promjene vlasti na izborima 30. avgusta 2020. godine.
“Očuvanje temelja crnogorske državnosti koji su čvrsto uzidani i u Baru na istorijskoj su provjeri na predsjedničkim izborima 19. marta.
Pobjeda koju ćemo ostvariti otvoriće nam put do skorih vanrednih parlamentarnih izbora na kojim ćemo doći do stabilne, odgovorne vlade da bi postala garant dalje izgradnje građanske države, dinamiziranja ekonomske obnove i progresa na putu evropskih integracija”, poručio je predsjednik i na kraju pozvao građanke i građane Bara.
“Ne dozvolimo da oni koji bi htjeli da Crne Gore nema to i pokušaju da ostvare sa funkcije predsjednika. Crna Gora nikada više neće dozvoliti da joj se ponovi Rumija i da se skrnave vrijednosni temelji naše viševjekovne tradicije. To što je uradila državna crkva susjedne zemlje 2005. godine ostaje kao mrlja u vremenu našeg obavljanja vlasti, ali Bar je bio i ostaje primjer zajedništva i suživota, kao što je Crna Gora uvijek velika pred velikim izazovima. Siguran sam da će tako biti i u neđelju 19. marta. Vrijeme je da učinimo odlučujući korak u zaustavljanju dalje destrukcije Crne Gore i da vratimo dostojanstvo našoj državi”, zaključio je predsjednik DPS Milo Đukanović.
U potpisu Demokratska partija socijalista CG

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar