Bez struje ostalo 100 porodica prosvetara i ljekara Bara

zgrada 2

Umjesto da slave godišnjicu useljenja, 100 porodica prosvjetnih i zdravstvenih radnika u zgradi A6, u četvrtak oko podne ostalo je bez struje.

PIŠE: Biljana DABIĆ

Cijeloj zgradi A6, u centru Bara u kojoj živi 100 porodica prosvetnih  i zdravstvenih radnika u četvrtak oko 11:45 je isključena struja.  Stanari ove zgrade kažu da nisu 12 meseci plaćali utrošenu električnu energiju, jer im nisu stizali mesečni računi pošto su zvanično stanovi i dalje u vlasništvu države, odnosno vlade Crne Gore.

Pre godinu dana prosvetari i zdravstveni radnici su se uselili u stanove čija je izgradnja kasnila 8 godina jer izvođač radova građevinsko preduzeće Zavod za izgradnju Bara nije ispoštovao rokove završetka objekta. Oko 20 tak odlaganja uselenja, koje se konačno dogodilo u maju prošle godine, na žalost nije rešilo višegodišnju agoniju 100 porodica. Umesto da proslave godišnjicu uselenja, pojačan je ukus  gorčine zbog problema oko zgrade A6.

Predsednik Skupštine stanara u zgradi A6 Milisav Joksimović kaže da je struja u celoj zgradi isključena bez najave.

-Od kada smo se uselili, nismo dobili račune. Kontaktirali smo Elektrodistribuciju i u Baru, i u Podgorici. Elektrodistribucija se, kako su nam rekli,  obraćala ministarstvima  prosvete i zdravstva, nisu dobili odgovore, te su struju isključili. Nesposobno je i jedno i drugo ministarsvo da za 10 godina, nisu mogli da upišu stanove na naša imena. Sad mi snosimo krivicu, a krivica je na ova dva ministarstva i mi snosimo odgovornost, kazao je Joksimović

Hirurg dr Igor Karišik kazao je da već mesecima stanarima zgrade A6 je onemogućeno da se upišu kao vlasnici stanova za koje otplaćuju redovno kredite.

-Pisali smo molbe, dopise, ali ništa nije urodilo plodom. Evo danas, nemamo struju, i ko zna kada ćemo ponovo biti priključeni, kaže dr Karišik dodajući da ljudi znaju svoje obaveze, ali niti dobijaju račune, niti znaju kada će stanovi  koje otplaćuju biti uknjiženi na njihovo ime.

Prema saznanjima Novosti, uknjižeba je „zapela“ u Notarskoj komori.

Podsjetimo, Skupština Opštine Bar je jednoglasnom odlukom 2005. godine, poklonila plac za zgradu A6 i oslobodila investitore, ministarstva prosvjete i zdravstva, i Fond zdravstva, plaćanja komunalija. Ispred investitora, Direkcija javnih radova je za izvođača izabrala građevinsko preduzeće, Zavod za izgradnju Bara, koje je prije završetka zgrade A6 bankrotiralo. Prethodni predsednik opštine Bar I većinski vlasnik ZIB-a Žarko Pavićević, našao se na optuženičkoj klupi zbog  zgrade A6.

 Pavićević je osuđen na godinu zatvora, jer je počinio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja, oštetio opštinsku kasu  za nešto više od 1,7 miliona evra! Tu presudu je u podgoričkom Višem sudu izrekla sudija Specijalnog odeljenja Ana Vuković.


HRONOLOGIJA

Prema ugovoru o prenosu prava na gradskom građevinskom zemljištu i finansiranje uređenja zemljišta koji je 22. februara 2006. tadašnja predsjednica opštine Anka Vojvodić potpisala sa predstavnicima investitora, ministrima: Miodragom Pavličićem Slobodanom Backovićem, te direktorom Fonda zdravstva Ramom Bralićem, poslovno-stambeni objekat BGP je površine 8.960 m2, spratnosti prizemlje plus 4-6 spratova, plus potkrovlje, sa 100 stanova. Rok useljenja je bio krajem 2009. Godine.

Prema ugovoru koji je potpisan 8. avgusta 2007. godine, regulisane su međusobne obaveze po osnovu finansiranja izgradnje stambeno-poslovnog objekta u Baru čiji su potpisnici Pavličić i Backocić, zatim Fond, u ime Opštine Bar Žarko Pavićević, Direkcije javnih radova Žarko Živković, i Prve banke koju je zastupao generalni direktor Velimir Bogdanović. Predmet ovog ugovora je finansiranje poslovno-stambenog objekta od strane Prve banke za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u ministarstvima i fondu sa teritorije Opštine Bar.

Prva banka je prije četri  godine obavijestila javnost da je izvođaču radova ZIB-u prenijela novac za izgradnju objekta. Izvođač radova, ZIB, prije bankrota izgradio je oko 90% objekta, sa kašnjenjem od preko 60 mjeseci. Početkom 2014. godine, preduzeće Žarka Pavićevića, sa Opštinom Bar na čijem čelu je tada bio upravo on, potpisao je Ugovor o preuzimanju obaveza završetka radova. Pavićević je otišao sa funkcije, radovi nisu završeni, a Opštinu je obavezao tim ugovorom, čijom realizacijom se nanosi finansijska šteta.

Inače, zgrada A6, ima sprat više. Ukupno 7 spratova, i umjesto planiranih 100, ZIB je sagradio 111 stanova.

Prema saznanjima “Novosti”, “prekobrojne“ stanove u ovoj zgradi su kupila fizička lica od izvođača, i podizvođača koji su gradili objekat. 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar