BORIKA

borika 

Žena ratnik.

Da se primjeri čojstva i junaštva ne odnose samo na muški svijet,  primjer je  Borike Alekse Leković, žene ratnika. Sjećanja povodom  prenosa urne iz Ljubljane u rodno selo Boljevići - Crmnica.
Rođena je 1918 g i kao djevojka pristupila NOB- u 1941. Ratovala je ravnopravno sa svojim saborcima u X Crnogorskoj brigadi a drugovi su je zvali "vuk". Prema pričama starijih Crmničana uspjela je sama da oslobodi logoraše koji su bili zatvoreni u tvrđavi Besac u Virpazaru, među kojima je bila i njena sestra sa maloljetnim sinom. Njena glava je bila ucijenjena zlatom od strane Talijana.
Po prekomandi JNA službu je obavljala u Ljubljani gdje se sa činom potpukovnika penzionisala. Nije imala svoje nasljednike ali jeste veliko srce za cijelu Crmnicu. Tamo gdje nije stizala fizički, stizali su paketi sa poklonima. Dobitnik je Ordena za vojne zasluge III reda, Ordena narodne armije sa srebrnom zvijezdom, Medalja za vojne zasluge, Orden rada sa zlatnim vijencem i Partizanske zvijezde.

bsahran
Umrla je u Ljubljani 1979 g i sahranjena uz najveće vojne počasti.
Dana 31.12.2022 njena urna se vraća u Crnu Goru i biće položena u Boljevićima u 14 časova u porodičnu grobnicu, uz veliko poštovanje i zahvalnost onih koji se je sjećaju.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar