Nakon petočasovne rasprave usvojen program rada DOO Vodovod i kanalizacija!

so bar danas 15 maj 12

Odbornici u lokalnom parlamentu su juče nakon petočasovne rasprave sa 20 glasova "za" i 11 "protiv" u nastavku "maratonske" 18. sjednice usvojili program rada DOO Vodovod i kanalizacija.

Rekonstrukcija postojeće infrastrukture je značajna jer će se neutralisati sva curenja čiste i otpadne vode i zaustaviti infiltracija atmosferskih voda. Sva nova infrastruktura će biti izmještena na javne površine, čime će njeno održavanje biti znatno olakšano s obzirom da smo do sada imali puno problema jer je prolazila kroz privatna imanja. Zamjenom dijela azbestno- cementne vodovodne mreže savremenim materijalima obezbijediće se sigurnije snabdijevanje vodom konzumnih potrošača- objasnio je direktor mr Zoran Pajović u iscrpnom izlaganju .

U Sutomoru će gradnjom nove primarne i sekundarne kanalizacione mreže i fekalne pumpne stanice Botun, potisnog voda do Golog brda i podmorskog ispusta biti omogućen znatno bolji i sigurniji odvod otpadnih voda.Treba istaći sigurnost koju nudi pogon glavne fekalne  pumpne stanice i izgradnje novog podmorskog ispusta, kao  najsloženijih i najzahtjevnijih objekata. Njihovim puštanjem u rad će se eliminisati potencijalno izlivanje fekalnih voda i zagađenje životne sredine, što je  do sada bio ogroman problem u ovom području.

Pajović je objasnuo i da će izgradnjom rezervoara Šušanj 2 i pripadajuće sekundarne mreže, biti obezbijeđeno vodosnabdijevanje druge visinske zone naselja Zeleni pojas, Šušanj i, u budućnosti, naselja Ilino,a na ovaj način dio vode sa izvorišta Brca će biti opredjeljen za bolje  vodosnabdijevanje Sutomora. Izgradnjom nove kanalizacione mreže u naseljima Bjeliši i Polje obezbjediće se, osim rješavanja odvođenja otpadnih voda, uslovi za buduće priključenje potrošača u naseljima Tomba, Donje i Gornje Zaljevo i Sveti Ivan- kazao je Pajović.

On je objasnio da su u cilju poboljšanja vodosnabdijevanja započeti i radovi na bušotinama i da je već obezbijeđeno preko 50 novih sekundnih litara, uz nadu da će na ovaj način u periodu kada počne opadati izdašnost izvorišta Kajnak, nadomjestiti nedostajuće količine vode.

Velika nevolja zadesila je Vodovod na samom početku godine, kada je januarsko nevrijeme praćeno ekstremno niskim temperaturama prouzrokovalo brojna oštećenja na vodovodnoj mreži i na objektima pumpnih stanica.Zamijenjeno je oko 1.300 vodomjera, što je preduzeće koštalo oko 50 000 eura, a ogromnu štetu imali smo i na hidro-mašinskoj i elektro opremi i instalacijama- preko 30 000 eura- podsjetio je direktor barskog Vodovoda.

Imamo dovoljan kapacitet vode da zadovoljimo potrebe građana Bara koji piju vodu izuzetno visokog kvaliteta. Situacija u Baru će ovog ljeta biti dobra i ne očekujemo  probleme. Na kraju izlaganja mr.Pajović je naveo i da su počeli sa implementacijom Hasap standarda i integrisanih sistema menadžmenta ISO 9 001 i ISO 14 001.

Opozicija je kritikovala program rada koji je prezentovao direktor Vodovoda navodeći da je taj dokument "samo malo izmijenjen u odnosu na ranije programe".

Snežanu Jonicu (SNP) je najviše interesovalo na koji način je regulisan odnos sa Regionalnim vodovodom, te ako postoji ugovor sa ovim preduzećem, kada je zaključen. Ona je tražila i informacije o načinu naplate i raspolaganju tim resursom i podatak koliko vode Vodovod proizvede.Zanimalo je i gdje vlasnici cistijerni pune vodu koju tokom ljetnjih mjeseci distribuiraju i da li državi plaćaju obaveze za taj biznis.

Savo Vujošević (DEMOS) tvrdi da se "Vodovod" nedomaćinski ponaša,dok je Savo Pavlović istakao da je koliko zna, voda u Baru jedna  od najkvalitetnijih u Crnoj Gori.

Milenka Cebalovića (SNP) je zanimalo da li je u planu izgradnja laboratorije, jer prema njegovoj procjeni treba raditi cjelodnevno ispitivanje vode,dok je njegov partijski kolega Mladen Zagarčanin je negativno ocijenio poslovanje Vodovoda, sa posebnih fokusom na nevolje mještana Starog Bara.

Odbornik Mićo Orlandić (SD) je mišljenja da je program rada za 2017. dokument za svako poštovanje. On je pitao i kolike su obaveze osnivača prema "Vodovodu", i kada će biti regulisane. Orlandić je kazao da su za pohvalu velike investicije koje Vodovod sprovodi na Topolici 1.

Odbornicu DPS-a Branku Nikezić interesovalo je  šta će se uraditi sa kaptažom u Marovićima i Sustašu, te da li postoji način da se seoski vodovod drugačije definiše i uklopi u politiku „Vodovoda i kanalizacije“. Nikezić je tražila i odgovor na pitanje kakav je stav Vodovoda po pitanju Regionalnog vodovoda, da li je on potreban Baru, te da li su programom za ovu godinu planirani radovi za naselje Sveti Ivan.

Direktor doo "Vodovod i kanalizacija" Zoran Pajović je kazao da je voda u Baru kvalitetna, kao i da je ugovor sa "Vodakomom" potpisan na šest mjeseci uz tvrdnju da je voda za piće ispravna. Može da dođe do zamućenja, ali mi brzo reagujemo. To je izuzetak, a ne pojava- podvukao je Pajović. Kao potvrdu toga najavio je da će za dvije nedjelje dobiti i tri sertifikata.

Govoreći o relacijama između opštine i Vodovoda u vezi sa određenim dugovanjima rekao je da su usvojili reprogram duga sa opštinom 2013. godine.

-To podrazumijeva 300 000 eura koje Opština redovno izmiruje, a duguje nam još toliko. Na putu smo to da riješimo kroz neke zajedničke investicije. Vodovod je veoma zainteresovan za širenje svoje mreže ka seoskom vodovodu, u prvom planu to su područja Krajine i Crmnice- zaključio je Pajović.

Završnu riječ imao je predsjednik opštine dr Zoran Srzentić koji je na pitanje nezavisne odbornice Nade Marstijepović objasnio da se opština nije odrekla izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Volujici, jer je njena zakonska obaveza da taj posao završi do 2027-me godine, ali da su sada prioritet nastavak izgradnje vodovodne mreže prema Velikom pijesku i tom dijelu barske opštine, kao i značajni hidro-tehnički radovi koji se, u međuvremenu obavljaju.

-Kredit od deset miliona eura od KFW banke je na računu Ministarstva finansija, opština nije povukla taj novac, niti je sklopila ugovor o njegovom povlačenju- podvukao je Srzentić.

Nastavak 18. sjednice SO Bar, započete 20. marta, zakazan je nakon praznika Dana nezavisnosti.

{galerija}info/2017/5/SOVIK{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar