Blokada magistrale ...

perrak 1

Šta treba uraditi da bi bili vidljivi!

Roditelji djece sa posebnim potrebama jutros su održali polučasovni protest na Jadranskoj magistrali, u Sutomoru kod skretanja ka Podgorici ispred tunela Sozina, kako bi na taj način skrenuli pažnju na višegodišnje probleme sa kojima se suočavaju. U ime roditelja koji su se okupili Predrag Perak kazao je da je protest organizovan kako bi se još jednom uputio poziv državi da treba da im izađe u susret i kako bi ih premijer Dritan Abazović primio na razgovor, što bi bio prvi korak ka rješavanju problema koje imaju djeca sa smetnjama u razvoju.

perrak 3

„To su prije svega socijalna pitanja, tražimo povećanje primanja za djecu sa smetnjama u razvoju, takođe, ne postoji adekvatno liječenje u Crnoj Gori. Jako malom procentu stanovništva dostupno je takvo liječenje i ono traje svega pola sata mjesečno, što nije dovoljno. Sva naša djeca liječe se u Beogradu, i tamo imamo tri sata dnevno, pa možete izračunati kolika je to razlika na mjesečnom nivou, a ne na godišnjem“, kazao je Perak, dodavši da su na protest pozvani i građani, te da mu je žao što se mali broj građana odazvao.

„Ovdje su većinom roditelji, što je još jedan znak da mi nemamo podršku od društva“, pocrtao je Perak.

U slučaju da se resorno ministarstvo i premijer Abazović ogluše o molbu za razgovor, biće blokiran auto-put, najavio je Perak.

„Nažalost, u slučaju da nas i nakon ovog protesta premijer Abazović ne primi, mi ćemo blokirati auto-put, za sedam ili deset dana. Bićemo istrajni i nećemo dozvoliti da se pomaknemo dok ne dođe neko iz Vlade da razgovara sa nama o rješavanju problema“, kaže Perak.

Najavljeno je da će podrška roditeljima iz Crne Gore danas biti upućena i iz Beograda.

„Roditelji će se slikati ispred Ambasade Crne Gore, kako bi nam dali podršku. Veliki broj roditelja iz naše države je gore u ovom trenutku. Nadam se da će država shvatiti naše probleme, a žao mi je što građani danas ispaštaju, ali ovo je naš jedini način“, kaže Perak.

Rješavanje problema sa kojima se susreću djeca sa smetnjama u razvoju treba treba riješiti u što kraćem roku.

„Premijeru je preče da sagradi zatvor, nego da sagradi objekat za liječenje djece sa smetnjama u razvoju. Ja ga i ovim putem pozivam da nas primi na razgovor, tražimo od njega da shvati probleme naše djece, jer oni nisu mali. Nemamo razumijevanja ni u gradu, ni u državi, ni u institucijama i jako je žalosno što se ovo dešava“, zaključio je Perak.

perrak 2

Jedna od majki koje su jutros prisustvovale protestu kazala je da probleme iznose često i na razne načine, ali niko ih „živ ne čuje“.

„Nemamo gdje djecu da liječimo u Crnoj Gori. Nikakve uslove nemamo, nikakva prava nemamo.Odlično znaju i nadležni i nadređeni naše probleme, ali se niko ne odaziva na nađe molbe, pitanja, proteste, sastanka i ovo je jedino rješenje – sa ulice nešto da kažemo, a svi smo ostavili djecu kući i ima nas mnogo više“, kazala je jedna od majki.

Zbog blokade, stvorene su kilometarske kolone iz pravca Bara, Budve i Podgorice. Iz policije su potvrdili da je protest prijavljen u skladu sa zakonom. Saobraćaj je normalizovan u 8.40.

B.Dabic

 

auto klime bakovic 1

opstina bar

allegra

Cerovo

turisticka organizacija bar

kalamper

stara carsija

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar