U BSC Bar održane radionice za osobe sa invaliditetom

obuka ossi 

U sklopu projekta “Obuke za nova zanimanja i zapošljavanje OSI“ do sada su održane 2 obuke.

One su imale za cilj unaprijeđenje motivacije i podsticanje osoba sa invaliditetom da se uključe u aktivno traženje zaposlenja.

Predavačica na obukama bila je g-đa Branka Vlahović koja ima dugogodišnje iskustvo u radnoj aktivaciji lica sa invaliditetom i ostalih ugroženih kategorijama stanovništva. G-đa Vlahović je obuke sprovodila u saradnji sa mentorkom na projektu, g-đom Slavicom Striković. Obuke su bile fokusirane na primjere i praktičan rad, dok je nakon održanih obuka g-đa Striković obavljala i individualne sastanke sa OSI kako bi procijenila njihovu motivaciju i mapirala nedostajuće vještine za zapošljavanje.

Prva obuka pod nazivom „Aktivno do posla“ organizovana je 25. i 26. maja. Tokom obuke se radilo na razvoju motivisanosti OSI da aktivno traže posao, uz procjenu sopstvenih kapaciteta. Uz to, date su smjerenice za korekciju nedostataka u cilju boljeg prilagođavanja savremenim uslovima na tržištu rada. U okviru obuke pokrivene su 3 teme: Samoprocjena poslovnih vjestina i traženja posla, Pravo na zapošljavanje OSI i Aktivno traženje posla. Na obuci je prisustvovalo 12 lica sa invaliditetom koja su upućena sa Biroa rada Bar. Ocjene učesnika bile su pozitivne dok je predavačica, g.đa Branka Vlahović, preporučila da u narednom periodu korisnici projekta više rade na razvoju vještina komunikacije, prezentiranja, samokontrole i samopouzdanja.

Druga obuka na temu „Komunikacione vještine“ održana je 6. i 7. juna. Obuka je trajala ukupno 12 sati a predavačica, Branka Vlahović je obradila sljedeće teme: Osnove i značaj komunikacije, asertivna komunikacija, prevazilaženje konflikata i aktivno slušanje. Ovoj obuci je takođe prisustvovalo 12 lica sa invaliditetom, a cilj je bio da polaznici vježbaju i savladaju vještine aktivnog slušanja, socijalizacije i empatije kako bi unaprijedili komunikaciju. U narednom periodu polaznici će sa mentorkom nastaviti rad na unaprijeđenju socijalnih vještina i samopouzdanja.

Sljedeća obuka koja je predviđena projektom je “Samozapošljavanje“ i biće organizovana u periodu od 20. do 25. juna.
Nakon realizacije navedenih obuka 10 osoba sa invaliditetom nastaviće rad na stučnom osposobljavanju iz oblasti osnovnih kompjuterskih vještina, digitalnog marketinga i računovodstvenih vještina u saradnji sa akreditovanim institucijama za obrazovanje odraslih.

Projekat finansira Zavod za zapošljavanje Crne Gore, a BSC Bar isti sprovodi u partnerstvu sa NVO Ženska akcija. Cilj projekta je socio-ekonomska inkluzija osoba sa invaliditetom kroz umrežavanje, motivisanje, unaprijeđenje poslovnih vještina, radno osposoboljavanje i zapošljavanje. Kroz projekat će se 6 OSI privremeno zaposliti (na period od 5 mjeseci), dok je cilj da se 2 od ovih lica i trajno zaposle po završetku projekta, a da poslodavci koji sklope ugovor o zaposlenju dobiju podršku u nabavci opreme za 2 nova radna mjesta, saopštila je Vesna Markoč, saradnica na projektima BSC Bar.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar