Virpazar: Promovisan Zbornik dokumenta o Šćepanu Malom

donacija vir 

Matica crnogorska donirala vrijedna izdanja područnom odjeljenju Narodne biblioteke i čitaonice “Ivo Vučković” na Virpazaru.

U područnom odjeljenju Narodne biblioteke i čitaonice “Ivo Vučković” na Virpazaru danas je održana promocija “Zbornika dokumenata o Šćepanu Malom (1767-1773)”, koju je priredio Marijan Mašo Miljić u izdanja Matice crnogorske.

Matica Crnogorska je oblikovanjem ovog zbornika omogućila široj i stručnoj javnosti da se upozna sa životom i vladavinom Šćepana Malog. Upravo ovo izdanje pokazuje da je Šćepan Mali nezasluženo stavljen na margine nacionalni istoriji, iako je riječ o čovjeku čija misija se odnosila na emancipaciju ondašnjeg vremenskog crnogorskog društva.
( Šćepan Mali je u kratkom vremenskom periodu za nepunih sedam godina uradio dosta na emancipaciji crnogorskoga društva. Prvi je odvojio svjetovnu od crkvene vlasti, strogim kaznama suzbio krvnu osvetu, pljačku i druga krivična djela. Utemeljio je stalni sud kojega su činili najugledniji ljudi onog vremena, formirao gardu kao prvu redovnu vojno- policijsku formaciju, započeo izgradnju puta, izvršio popis stanovništva, otvorio škole, čime je započeta modernizacije crnogorskoga društva.)
Na promocij “Zbornika” govorili su: Ivan Jovović, predsjednik Ogranka Matice crnogorske- Bar, Marijan Mašo Miljić, priredjivač izdanja publicist, dok je pozdravnu riječ imao Erol Marunović, direktor JU Kulturnog centra Bar.
…” Želio bih sa vama da podijelim zadovoljstvo kada je u pitanju valorizacija nedavno obnovljenog Područnog odjeljenja Narodne biblioteke i čitaonice „Ivo Vučković“ na Virpazaru. Već sada na ovom prostoru imamo kontinuiranu organizaciju i prezentaciju književnog i naučnog stvaralaštva , što pokazuje da ulaganje u kulturu ima svoj puni smisao.
Želim napomenuti da današnju promociju knjige možemo uslovno nazvati „ časom istorije“, jer su sa nama učenici i nastavnici O.Š. „ Jovan Tomašević“ iz Virpazara. Siguran sam da će biti redovni korisnici ove biblioteke, i da će čuvati i njegovati kulturnu baštinu Crne Gore, gdje Crmnici pripada posebno mjesto ( što nam svjedoči i tematika ove knjige).”

 

auto klime bakovic 1

opstina bar

allegra

Cerovo

turisticka organizacija bar

kalamper

stara carsija

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar