Virpazar: Promovisan Zbornik dokumenta o Šćepanu Malom

donacija vir 

Matica crnogorska donirala vrijedna izdanja područnom odjeljenju Narodne biblioteke i čitaonice “Ivo Vučković” na Virpazaru.

U područnom odjeljenju Narodne biblioteke i čitaonice “Ivo Vučković” na Virpazaru danas je održana promocija “Zbornika dokumenata o Šćepanu Malom (1767-1773)”, koju je priredio Marijan Mašo Miljić u izdanja Matice crnogorske.

Matica Crnogorska je oblikovanjem ovog zbornika omogućila široj i stručnoj javnosti da se upozna sa životom i vladavinom Šćepana Malog. Upravo ovo izdanje pokazuje da je Šćepan Mali nezasluženo stavljen na margine nacionalni istoriji, iako je riječ o čovjeku čija misija se odnosila na emancipaciju ondašnjeg vremenskog crnogorskog društva.
( Šćepan Mali je u kratkom vremenskom periodu za nepunih sedam godina uradio dosta na emancipaciji crnogorskoga društva. Prvi je odvojio svjetovnu od crkvene vlasti, strogim kaznama suzbio krvnu osvetu, pljačku i druga krivična djela. Utemeljio je stalni sud kojega su činili najugledniji ljudi onog vremena, formirao gardu kao prvu redovnu vojno- policijsku formaciju, započeo izgradnju puta, izvršio popis stanovništva, otvorio škole, čime je započeta modernizacije crnogorskoga društva.)
Na promocij “Zbornika” govorili su: Ivan Jovović, predsjednik Ogranka Matice crnogorske- Bar, Marijan Mašo Miljić, priredjivač izdanja publicist, dok je pozdravnu riječ imao Erol Marunović, direktor JU Kulturnog centra Bar.
…” Želio bih sa vama da podijelim zadovoljstvo kada je u pitanju valorizacija nedavno obnovljenog Područnog odjeljenja Narodne biblioteke i čitaonice „Ivo Vučković“ na Virpazaru. Već sada na ovom prostoru imamo kontinuiranu organizaciju i prezentaciju književnog i naučnog stvaralaštva , što pokazuje da ulaganje u kulturu ima svoj puni smisao.
Želim napomenuti da današnju promociju knjige možemo uslovno nazvati „ časom istorije“, jer su sa nama učenici i nastavnici O.Š. „ Jovan Tomašević“ iz Virpazara. Siguran sam da će biti redovni korisnici ove biblioteke, i da će čuvati i njegovati kulturnu baštinu Crne Gore, gdje Crmnici pripada posebno mjesto ( što nam svjedoči i tematika ove knjige).”

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar