Neadekvatan odnos Vlade Crne Gore i MKI prema Mrkojevićima

mrkojevicca 

Saopštenje Savjeta MZ Mrkojevići, koje potpisuje predsjednik MZ Senad Arabelović prenosimo integralno.

U proteklom periodu bili smo svjedoci dešavanjima koja se odnose na davanje saglasnosti ovog ministarstva za eksploataciju tehničko-građevinskog kamena u Mrkojevićima koja nije naišla na dobar odziv kod mješana.

Umjesto, da Ministastvo uvaži zahvjeve velikog broja mještana i predmetnu lokaciju ukine, iz ovog resora su Nacrtom plana za davanje koncesija za detaljno geološko istraživanje i eksploataciju mineralnih sirovina za 2022. godinu u našoj Mjesnoj zajednici je planirali izgradnju još dva kamenoloma.

Uprkos obraćanjima Mjesne zajednice nadležnom ministarstvu, kako bi se preduzele mjere i radnje sa ciljem odustajanja od eksploatacije građevinsko- tehničkog kamena u Veljoj Gorani i na taj način zaštitilo zdravlje i život građana, nije bilo razumijevanja.

Kao odgovor na to imamo Nacrt plana eksploatacije kamena na dvije nove lokacije u Mrkojevićima.

Savjet mjesne zajednice se za pomoć se obratio Vladi Crne Gore i Zaštitniku ljudskih manjinskih prava. Upoznate su i Delegacija EU u Crnoj Gori, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke i Velike Britanije u Crnoj Gori, od kojih je traženo akivno učešće i davanje doprinosa u cilju rješavanja problema koji direktno ugrožava živote mještana Mrkojevića.

Još jednom napominjemo da mještani Velje Gorane i Mrkojevića od prvih saznanja da se planira izgadnja kamenoloma iskazuju negodovanje. Eksploatacija kamena bi direktno ugrozila prirodu, zdravlje i živote mještana koji decenijama unazad žive od poljoprivrede i prodaje poljoprivrednih proizvoda.

Naglašavamo se prve kuće od lokacije kamenoloma u Veljoj Gorani nalaze na manje od 200 metara. Direktni negativni efekti, ogledaju se i u zagađenju pijaće vode koju mještani sakupljaju od kišnice, zagađenju zemljišta i poljoprivrednih obradivih površina od prašine i čestica koje bi nastajale eksploatacijom, stalnim potresima i podrhtavanjima tla, bukom koja bi onemogućila život mještanima i turistima.

Mjesna zajednica Mrkojevići se poslednjih godina razvija velikom brzinom. Dvije ključne grane daljeg razvoja se ogledaju u turizmu u priobalnom dijelu, seoskom turizmu i uzgajanju poljoprivrednih proizvoda.
Podršku daljem razvoju Mrkojevića predstavlja izgradnja putnog pravca Sv.Ivan- Kamenički most koja prolazi duž čitave mjesne zajednice, kao i projekat izgradnje sportske sale za koju je Opština Bar uplatila sredstva u iznosu od 150.000 eura.

Planovi Vlade Crne Gore i Ministarstva kapitalnih investicija za davanje koncecija za eskploataciju kamena ima direktne negativne posledice za dalji razvoj Mrkojevića i Bara.

Smatramo, da akcenat treba staviti na razvoj potencijala koji će i mogu doprinijeti boljem životu mještana a koji se ogledaju u podršci za razvoj turizma i poljoprivrede a ne teških industrija.

S toga i ovim putem molimo sve nadležne istitucije, da uzmu aktivno učešće u rješavanju ovih problema a u cilju dobrobiti nekoliko hiljada mještana Mrkojevića a ne pojedinaca.
Mještani Mrkojevića, ni po koju cijenu neće dozvoliti da im se narušava životni ambijent i kvalitet života devastacijom prostora i životne sredine u kojoj decenijama žive, rade i stvaraju.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar