Podnijeta inicijativa za rješavanje problema saobraćajnih crnih tačaka u Baru

bar djade 2
Biram CG saopštava - saopštenje prenosimo integralno.

Još jedna u nizu saobraćajnih nezgoda koja se dogodila jutros, srećom bez većih posljedica po život i zdravlje učesnika, uz onu koja se desila proteklog vikenda na istoj raskrsnici na kojoj se ukrštaju Bulevar Revolucije i Bulevar Dinastije Petrovića (kod Okova) učvrstila nas je u namjeri da rješavanje ovog gorućeg problema pokrenemo sa mrtve tačke.

U deceniji za nama, na ovom kritičnom mjestu desilo se toliko saobraćajnih nezgoda sa pričinjenom štetom izuzetno velike materijalne vrijednosti i nažalost toliko povrijeđenih učesnika i ono najteže, izgubljenim životima, a što ovu raskrsnicu čini svojevrsnom saobraćajnom crnom tačkom u našem gradu.

Čak i činjenica da je ovo saobraćajno čvorište u ovom trenutku propisno obilježeno i obezbijeđeno odgovarajućom vertikalnom, horizontalnom i svjetlosnom signalizacijom, ne doprinosi smanjenju broja saobraćajnih nezgoda na ovoj lokaciji. Zasigurno da je nepažnja i nepridržavanje saobraćajnih propisa učesnika osnovni uzročnik tolikog broja nezgoda na ovoj lokaciji, međutim da li je samo ljudski faktor razlog zabrinjavajućeg broja nesreća ili se može nešto učiniti i na planu poboljšanja bezbjednosti saobraćaja na ovoj raskrsnici.

bar djade 2

Mi iz Biram Crnu Goru – Biram Bar, mišljenja smo da i pored postojeće saobraćajne signalizacije, postoji evidentan problem koji se manifestuje prilikom saobraćajnog priključenja ovoj raskrsnici, odnosno skretanja u lijevo iz svih pravaca, naročito kada se iz jednog bulevara saobraća u drugi.

Stoga urgiramo da nadležni organi lokalne uprave preduzmu hitne mjere na otklanjanju ovog problema, a koji bi prije svega, podrazumijevao izradu odgovarajuće studije o poboljšanju bezbjednosti saobraćaja na ovoj lokaciji, od strane stručnog tima sastavljenog od dokazanih stručnjaka, saobraćajnih inženjera ili od strane relevantnih ustanova za ovu problematiku.

Naša inicijativa usmjerena je i na razmatranje mogućnosti da se na ovom mjestu, umjesto postojeće raskrsnice, izgradi kružni tok jer se dimenzije istog u punom profilu mogu uklopiti u gabarit postojeće raskrsnice, a da se pritom ne zadire u prostor obližnjih javnih površina (pješačkih staza, razdjelnih ostrva i dr.).

Isti problem postoji i na raskrsnici ulice Jovana Tomaševića i bulevara 24. novembra (kod Voli-ja), gdje se često dešavaju saobraćajne nezgode i pored propisno obilježene saobraćajne (horizontalne i vertikalne) signalizacije. Kao moguće rješenje problema, predlažemo postavljanje odgovarajuće svjetlosne signalizacije-semafora sa pratećom infrastrukturom.

Vremena za čekanje nema, zdravlje i život naših građana i drugih učesnika u saobraćaju na ovim raskrsnicama su svakodnevno potencijalno ugroženi, pa moramo djelovati odmah.

Povodom istog, obavještavamo javnost da je Odbornički klub Biram Crnu Goru-Biram Bar podnio inicijativu Predsjedniku Opštine i nadležnim organima.
U Baru, 20. januara 2022. godine

Predsjednik Odborničkog kluba
BIRAM CRNU GORU – BIRAM BAR
Ljubomir Vukoslavčević

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar