Preporuka da drugo polugodište počne 31. Januara

dr jelena borovinic

Časovi će trajati pola sata uz obavezno nošenje zaštitnih maski.

Raspust će biti produžen sedam dana, tako da će školska godina, umjesto 24. januara početi 31. januara. O ovoj mjeri konačnu odluku donijeće Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Mjere koje smo donijeli pred Novu godinu dale su odgovararajuće pozitivne rezultate, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović na današnjoj pres konferenciji. 

Nove mjere u cilju suzbijanja pandemije COVID 19 koje će biti na snazi od 13. januara do 19. Januara su:

- U narednih sedam granice je moguće prelaziti uz ispunjen najmanje jedan od četiri uslova iz EU digitalne COVID potvrde: Da je osoba potpuno vakcinisana propisanim brojem doza vakcina protiv koronavirusa i da od dobijanja posljednje doze vakcine nije prošlo duže od šest mjeseci; Negativan PCR test na SARS-Cov-2 ne stariji od 72 sata; Negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 sati; Dokaz da je osoba preboljela COVID-19 (prošlo ne manje od 10 dana i ne više od šest mjeseci od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa);

- Dodatno, omogućava se rad fitnes centrima i teretanama uz EU digitalnu COVID potvrdu i uslov da se za jednu osobu mora obezbijediti prostor od 10m2.

- Dozvoljene su posjete advokatima i sudskim vještacima strankama u obavljanju službene dužnosti uz posjedovanje EU digitalne COVID potvrde.

Ostale mjere ostaju na snazi. 

Direktorica KCCG Ljiljana Radulović saopštila je slijedeće informacije:
"Najmlađi hospitalizovani pacijent uslijed infekcije Omikron sojem ima 63 godine, a nastariji 74. Posebno zabrinjavaju mladi pacijenti u Intenzivnoj jedinici. Niko od njih nije vakcinisan i ni kod koga od njih nije ustanovljen omikron soj koronavirusa. Ova analiza pokazuje da moramo biti oprezni sa Omikron sojem koji uopšte nije naivan i ne smijemo ga uzimati zdravo za gotovo Još jednom ističem, s obzirom na zaraznost ovoga soja, da se svi protokoli i procedure u slučaju pojave simptoma COVID 19 kod pacijenata ili zaposlenih u Kliničkom centru Crne Gore dosljedno poštuju. Svako ko ima simptome odmah se testira zajedno sa svim kontaktima. Zaposleni se odstranjuju iz procesa rada, a pacijenti se šalju u izolacione sobe do pristizanja nalaza. U ovom trenutku, van procesa rada u KCCG zbog korona virusa je 20 od oko 600 ljekara i 90 od oko 1.600 medicinskih tehničara koji su pozitivni na COVID 19", rekla je

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar