Otpočela realizacija projekta “Servis personalnih asistenata za slijepa i teže slabovida lica”

veselin joketic 

Organizaciji slijepih za Bar i Ulcinj, u okviru javnih radova kod Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, odobren je projekat “Servis personalne asistencije za slijepa i teže slabovida lica”.

Njegova realizacija otpočela je 5. novembra u trajanju od četiri mjeseca.
Jedan od ciljeva ovog projekta je povećanje socijalne inkluzije osoba oštećenog vida, kao i njihove samostalnosti, dostojanstva i samopouzdanja. Sve to će doprinijeti i njihovoj mobilnosti, ali i sve jačoj prisutnosti u zajednici. Svrha ovog projekta je samostalniji i nezavisniji život i stvaranje jednakih šansi za uključivanje u društvo.
Realizacija ovog projekta ima za cilj pružanje specifične personalne asistencije osobama sa smetnjama vida sa teritorije Opštine Bar. Asistencija predviđa angažovanje 2 personalna asistenta svakog radnog dana, u dvije smjene, na terenu i u prostorijama Organizacije.
Podrška podrazumijeva pomoć osobama sa smetnjama vida pri kretanju, nabavci osnovnih životnih namirnica, plaćanje komunalija, prevoz u različite svrhe, kao i neophodnu pomoć u informisanju. Pružanjem personalne asistencije doprinijećemo socijalizaciji, poboljšanju kvaliteta života i učešću u raznim društvenim aktivnostima za 15 članova.
Položaj osoba sa smetnjama vida i njihovo ukupno uključenje u životne tokove je dosta loš, a karakterišu ga: zatvorenost i pasivnost, nedovoljna socijalizacija, nedostatak znanja o sopstvenim mogućnostima i pravima, nepoznavanje potencijalnih servisa podrške, nerazvijena svijest o potrebi samostalnog življenja, nedostatak podrške za aktivnim učešćem u životu zajednice, prezaštićenost od strane porodice. Da bi prevazišli navedene probleme jedan broj osoba sa invaliditetom smatra da je rješenje u postojanju servisa podrške, a naročito personalne asistencije i veoma su zainteresovani za korišćenje usluga ovakvog servisa, što su i potvrdila naša dosadašnja iskustva.
Realizacija predviđenih aktivnosti će pozitivno uticati na korisnike programa javnog rada na način što će osnažiti i motivisati osobe sa smetnjama vida za aktivno učešće u životu društvene zajednice kroz realizaciju servisa personalne asistencije.
Ovim programom se takođe želi postići da se ova osjetljiva populacija osnaži za samostalno življenje; edukuje o njihovim pravima i mogućnostima; upozna sa servisima podrške i njihovim značajem, kao i da doprinese podizanju nivoa samopouzdanja.
Ovaj javni rad će uticati na njegove učesnike na taj način što će im se omogućiti njihovo zapošljavanje i samim tim donekle poboljšati njihov ekonomski status.
Takođe personalni asistenti će imati još jedno radno iskustvo u pružanju asistencije osobama sa invaliditetom, saopštio je predsjednik Veselin Joketić.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar