Saopštenje Uprave policije

 polioc avto

 Uprava policije izdala je saopštenje  koje integralno prenosimo.

Saopštenje  je izdato povodom  Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda posvećen je sjećanju društva u cjelini na sve poginule i povrijeđene u saobraćaju širom svijeta i izražavanju saosjećanja sa porodicama žrtava.

Ujedinjene nacije su 2005. godine usvojile Rezoluciju kojom pozivaju na obilježavanje ovog dana u trećoj nedjelji novembra, te stoga korstimo priliku da i danas podsjetimo na ovaj važan dan.

Svakog dana u svijetu, od posledica saobraćajnih nezgoda, umire više od 3.500 učesnika u saobraćaju, a više od 50.000 ih bude povrijeđeno. Od ukupnog broja smrtno stradalih lica, 48% je starosti između 15 i 44 godine. Gotovo polovina smrtno stradalih pripada rizičnim, odnosno ranjivim grupama učesnika u saobraćaju, a to su motociklisti, pješaci, djeca, starije osobe i biciklisti.

U posljednjih deset godina, u saobraćajnim nezgodama u Crnoj Gori, prosječno godišnje pogine više od 50 osoba, dok više od 6.500 lica bude povrijeđeno.
Samo za 10 mjeseci 2021. godine u Crnoj Gori u saobraćaju su smrtno stradale 45 osobe.

Nepropisna i neprilagođena brzina kretanja vozila u saobraćaju, i dalje je jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda. Istraživanja i analize saobraćajnih nezgoda pokazuju, da je kod 1/3 svih saobraćajnih nezgoda i kod više od 50% nezgoda sa smrtnih ishodom, neprilagođena i velika brzina, glavni uzrok nastanka saobraćajne nezgode ( OECD/ ECMIT, 2006 ).

Cilj ovog podsećanja je i da se još jednom skrene pažnja javnosti i svim učesnicima u saobraćaju na posljedice saobraćajnih nezgoda i traume koje izazivaju iste, kako kod povrijeđenih osoba, njihovih porodica, kao i porodica čiji su najbliži stradali u istima, odnosno društvu u cjelini.
Pored navedenog, stalni zadatak Uprave policije je, da u okviru svojih nadležnosti, dalje unapređenje stanja u ovoj oblasti, sa posebnim akcentom na poštivanje brzine od strane vozača, u užim gradskim jezgrima.

Koristimo priliku da još jednom apelujemo na sve učesnike u saobraćaju, da svojim odgovornim ponašanjem, prevenstveno poštujući saobraćajne propise, doprinesu svojoj, bezbjednosti svojih saputnika i ostalih učesnika u saobraćaju.

Službenici Uprave policije, će i kao i do sada, prvenstveno proaktivnim djelovanjem, ali i represivnih mjera i aktivnosti, u skladu sa zakonom i ovlašćenjima, nastojati da kroz partnerski odnos sa građanima, NVO, drugim organizacijama i instirucijama, utiču na podizanje svijesti o opasnostima i rizicima neodgovornog ponašanja u saobraćaju i na taj način, zajednički doprinesemo smanjenju broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar