Opština Bar: u fokusu mladi poljoprivrednici

ddd 

Sekretarijat za kulturu, sport i mlade Opštine Bar organizovao je danas okrugli sto pod nazivom „Mladi i agro inovacije kao odgovor na globalnu krizu“. u sklopu obilježavanja 12. avgusta Međunarodnog dana mladih.

 

 Glavna poruka događaja jeste kako uspjeh svih globalnih napora neće biti postignut bez značajnog učešća mladih ljudi u njima. Ovo je posebno značajna tema i prilika za njeno pormovisanje, premda je nedavno usvojen Program podrške za mlade poljoprivrednike u Opštini Bar, koji su i bili gosti okruglog stola. Oni će, shodno ovom programu, imati mogućnost da apliciraju za bespovratna sredstva za razvoj svoje poljoprivredne djelatnosti na teritoriji Opštine.

Njih je u ime Opštine Bar pozdravila sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i mlade mr Irina Dabović, dok je u ime Sekretarijata za privredu o mehanizmima opštinske podrške mladim poljoprivrednim proizvođačima govorila Danka Vukmanović. Diskusiju je kao moderator vodio mr Darko Pekić.

Učesnici su ukazali na relevantnost teme Okruglog stola i brojna otvorena pitanja i izazove koji je okružuju. Mladi poljoprivrednici su se saglasili da je neophodno obezbijediti inkluzivne mehanizme podrške kako bi se što više mladih uključilo u poljoprivredne aktivnosti i kroz razvoj održive poljoprivrede doprinjelo zaštiti životne sredine kao i smanjenju negativnih uticaja COVID 19. Oni su pohvalili programe podrške Opštine Bar za mlade, privrednike i poljoprivrednike te u diskusiji iznijeli konstruktivne sugestije kako je ove mehanizme moguće još više poboljšati i usavršiti, kroz vlastite primjere.

U sklopu događaja prikazan je i kratak video zapis o uspješnim poljoprivrednim pričama na teritoriji opštine Bar, na kojem su se predstavili mladi poljoprivredni proizvođači iz naše opštine.

Takođe, mladim poljoprivrednim proizvođačima, učesnicima okruglog stola, povodom Međunarodnog dana mladih podijeljene su Evropske omladinske kartice i na taj način su simbolično inkluzirani u međunarodni omladinski okvir čiji dio je i Opština Bar.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar