Opština Bar potpisala ugovore sa NVO organizacijama

potpis slijepi

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević potpisao je danas sa barskim NVO ugovore o dodjeli sredstava od strane Opštine.

Sredstva za realizaciju projekata za 2021. na javnom Konkursu Opštine dobilo je osam nevladinih organizacija, a dodijljena su i sredstva za devet organizacija koje za Opštinu Bar imaju poseban status, zbog njihovog značaja, dostignutog dometa i kontinuiteta u radu. Isto tako, potpisan je i ugovor o dodjeli sredstava za NVU “Žene Bara” za projekat narodne kuhinje.

Predsjednik Raičević kazao je da se ovakve aktivnosti lokalne uprave, nakon određenog perioda pauze u raspodjeli sredstava NVO u ranijem periodu, sada sprovode uspješno već tri godine u kontinuitet te da je zadovoljan takvom saradnjom. On je kazao da je i praksa definisanja NVO koje za Opštinu imaju poseban status jedinstven slučaj, te da Bar na taj način daje primjer ostalima da isto to urade i definišu organizacije od značaja za svoje opštine, te da ga jako raduje takva praksa u Baru. “Moje je veliko zadovoljstvo što smo i ove godine u poziciji da pružimo finansijsku podršku NVU “Žene Bara”, koje su prijethodne tri godine zavrijedile poseban tretman od strane lokalne uprave.”, kazao je Raičević .
“Kao prioritetne oblasti u Baru za ovu godinu definisali smo evroatlanske i evropske integracije, rodnu ravnopravnost i borbu protiv bolesti zavisnosti.”, kazao je predsjednik Opštine, te su NVO sa projektima koji se bave ovom tematikom podržane od strane Opštine.

Ukupan iznos sredstava predviđenih budžetom Opštine Bar za ovu namjenu za 2021. godinu iznosi 58.950,00€, od čega je 60% (35.370,00€) namjenjeno za finansiranje projekata nevladinih organizacija, a 40% (23.580,00€) za finansiranje programa nevladinih organizacija koje za Opštinu Bar imaju poseban status.

Predsjednik Raičević pozvao je civilni sektora na zajedničko djelovanje i istakao: “NVO sektor jako je značajan segment i korketivni faktor djelovanja svake lokalne uprave pa i ove. Ja vam se zahvaljujem na kontinuiranom doprinosu koji dajete razvoju naše zajednice. U Opštini Bar imaćete, kao i do sada, uvijek maksimalnu podršku.”, kazao je on.

Na javnom Konkursu za dodjelu sredstava NVO prvorangirana je bila NVO Povjerenje
sa projektom »Bolesti zavisnosti-kako ih prepoznati i (iz)boriti se sa njima«, za što su dodjeljena sredstava od strane Komisije u iznosu od: 3.537,00 eura.
NVO Mediteran Multimedia i projekat »Nezaboravljene Baranke XX vijeka« podržana je sa 2.544,00 eura, dok je treće mjesto na listi Komisije zauzeo projekat NVO Eduko plus pod nazvimo »Edukacija mladih o bolestima zavisnosti« sa dodijeljnim sredstima u iznosu od 3.482,72 eura.
NVO Kišobran za projekat »Zajedno u jednakosti: RAE populacija i rodna ravnopravnost« podržan je sa sredstvima od 2.800,00 eura, NVO Mrkojevići sa projektom »Ženska preduzetnička akcija« dobio je 2.904,00 eura za rrealizaciju dok je projekat NVO Melos »Skretanje pažnje na problem ovisnosti o socijalnim mrežama i internetu kroz audio vizuleni zapis« podržan sa 2.785,60 eura. NVO Jadranski horizonti i projekat »Evropska unija i Mi« podržan je sa sredstvima od 2.880,00 eura a NVO Kranjanija sa projektom »Uradimo da naše mjesto budućnost ima« u iznosu od 2.800,00 eura.
Sredstva za NVO koje za Opštinu Bar imaju poseban status, zbog njihovog značaja, dostignutog dometa i kontinuiteta u radu dodijeljena su sljedećim organizacijama:
NVO Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj i NVO Društvo dobrovoljnih davalaca krvi »Luka Bar« podržane su iznosima od po 3.500,00 eura. NVO Društvu roditelja djece sa posebnim potrebama dodijljeno je 3.600,00 eura dok je NVO Udruženje paralplegičara dobilo sredstva u iznosu od 3.500,00 eura.
NVO Adria na Konkursu je dodijeljeno 2.630,00 eura, NVO Organizacija gluvih i nagluvih
podržana je sa iznosom od 2.250,00 eura, dok su NVO Društvo za borbu protiv šećerne bolesti »Plavi krug« i NVO Društvo dobrovoljnih davalaca krvi »Željeznička stanica Bar« dobili 1.850,00 eura odnosno 1.500,00 eura.Organizacija civilnih invalida rata za Bar i Ulcinj podržana je sa 1.250,00 eura.

Posebna sredstav u budžetu Opštine odvojena su za rad narodne kuhinje u Baru i ta sredstav dodijljena su NVU “Žene Bara” upravo za rad narodne kuhinje koju ova orgnizacija već godinama uspješno realizuje. Ovo organizaciji opredijljen je iznos od 15.000 eura, kako je to Opština radila i prijethodnih godina za istu namjenu.

Opština Bar nastavlja da njeguje kvalitetnu i održivu saradnju sa civilnim sektorom kroz permanentnu podršku radu NVO već više godina i na to smo ponosni. Ulažemo u razvoj civilnog sektora i građanskog društva i želimo da pojačamo učešće civilnog sektora u javnom i društvenom životu grada.

Odluka Komisije o dodjeli sredstava NVO za 2021. Godinu dostupna je na sajtu Opštine Bar: www.bar.me

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar