Bajramska poruka ef. Muidina Miljaimija

mmujdin

Bajramsku poruku vjernicima islamske vjeroispovijesti, uputio je glavni imam barski Muidin Miljaimi.

Poštovani vjernici, draga braćo i cijenjene sestre,
nakon sakrifice od mjesec dana, nakon truda i požrtvovanja u ovom mjesecu Ramazan i šerif, Allah dragi nas je počastio sa najvećim praznikom, Ramazanskim Bajramom.

Prije nego uputim čestitku, želim da kažem da je ovaj mjesec zaista bio pun radosti, iako je i ovaj Ramazan bio pod posebnim uslovima Covida 19.

Molimo dragog Alaha da nam otkloni ovu pošast i da se vratimo normalnoj organizaciji u svim ibadetima koje imamo. Nadamo se da će ovo, inšalah, biti zadnje i da ćemo u budućim Ramazanima biti mnogo slobodniji. Imali smo priliku u ovom mjesecu da postanemo bolji vjernici, da napunimo baterije ibadetima i da budemo ustrajni u dobrim djelima sve do narednog Ramazana. Nadamo se da će biti ispravan post svakome od nas.

Družili smo se u džamijama uz poštovanje mjera, zajedno smo organizovali iftare, zajedno smo se družili učenjem Kur’ana i ostalim ibadetima i poslije te sakrifice, Allah nas je počastio Bajramom.

S jedne strane, žao nam je što smo ispratili mjesec Ramazana, ali s druge strane srećni smo, jer za Bajram imamo priliku da pružimo ruku pomirenja jedni drugima.

Zato, Bajram je prilika da prvi pozovemo onoga s kim, možda, danima, neđeljama ili mjesecima ne pričamo. Taj ko bude prvi zvao nekoga, ili pošao na vrata i tražio oprost ili izvinjenje, taj će biti kod Allaha najodabraniji čovjek. Taj je znao zašto je postio cijeli mjesec.

Onaj koji se još drži inata i prođe pored brata i ne priča, njegov post je sigurno pod velikim znakom pitanja.

Dragi vjernici, koristim priliku da u ime Medžlisa Islamske zajednice Bar i u svoje ime svim muslimanima Bara, Crne Gore, te naše dijaspore, kao i muslimanima širom svijeta, od srca čestitam: Bajram šerif mubarek olsun! Neka je srećan Bajram!

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar