Uroš Tošković u karikaturama karikaturista

 uroš karikatura

Večeras otvaranje izložbe u 19 časova.

U okviru obilježavanja Dana opštine Bar, večeras u 19 časova, u Umjetničkoj galeriji „Velimir A. Leković“ biće otvorena izložba „UROŠ TOŠKOVIĆ U OČIMA SVJETSKIH KARIKATURISTA”.

Na dan rođenja jednog od najvećih crnogorskih likovnih umjetnika biće predstavljena 52 rada nastala u okviru osmog izdanja Međunarodnog festivala karikature u Kolašinu čija je tema bio virtuoz crteža - Uroš Tošković.

Na konkursu ovogodišnjeg Festivala učestvovalo je 342 karkaturista iz 57 zemalja. Pred njima je bio vrlo zahtjevan poduhvat – vizuelno interpretirati duh, karakter, osobene, izrazite umjetničke reference jedinstvenog umjetnika u simbiozi sa njegovim, ništa manje, intrigantnim, specifičnim likom. Ono što fascinira je činjenica, da su mnogi u tome uspijeli, iako Uroša neposredno nisu poznavali. U tome su im, donekle, pomogli neponovljiva specifičnost Uroševog fizikuma i autorska vještina i iskustvo.

„Određeni autori su, osim karakterizacije lika, apostrofirali specifikum predstavljenog atributima imanentnim umjetniku – crtačko pero, paleta i sl...sugerišući željena čitanja. Najuspješniji radovi donose karakter Uroša Toškovića zapisan svakom borom na njegovom licu, pronicljivim pogledom, mikro-facijalnom ekspresijom/grimasom, karaktersitično naglašenim nosem, bujnom, neobuzdanom kosom, bradom. Posebna poza/inpostacija naglašava stav, poruku/komunikaciju, s primjesom groteske, humora. Ono tipično uroševsko sto se „iza“ vidljivog čita, što „provovcira“ i pogađa „na prvu“ je krucijalni kvalitet ovih karikatura, što nagrađene izdvaja od ostalih“, kazala je istoričarka umjetnosti i rukovoditeljka Zavičajnog muzeja, dr Anastazija Miranović, koja će izložbu svečano i otvoriti.

Izložba će u postavci biti do 9. Decembra, saopštenop je iz JU Kulturni centar Bar

 

 

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar