Staša Zurovac: Ovo je i moja životna premijera...

Stasa Zurovac

„Bjeguni“ večeras otvaraju „Barski ljetopis“.

Međunarodnom koprodukcijom koju potpisuje hrvatski koreograf i reditelj Staša Zurovac, na Ljetnjoj sceni Doma kulture, sa početkom u 21 sat, po 36. put otpočeće jedna od najvažnijih sveobuhvatnih crnogorskih manifestacija kulture i umjetnosti.

Crnogorskom premijerom „Bjeguni“ započinju svoje putovanje van granica Hrvatske, a „Ljetopis“ je prva stanica. Zurovac, koreograf koji važi za jednog od najistaknutijih u regionu i umjetnika koji na sasvim drugačiji način posmatra svijet, ističe da su festivali izuzetno važna spona i da granice u plesu i muzici ne postoje.
„Velika mi je čast i srećan sam što sam pozvan od strane Festivala. Prvi put sam u Crnoj Gori i ovo je i moja životna premijera. Ako gledamo vertikalno i Hrvatska i Crna Gora su male zemlje, ali ako gledamo horziontalno i vidimo koje mogućnosti imamo u tom nepreglednom dosegu, onda te zemlje nisu male. Zavisi koliko snažno doživljavamo svoje granice. Ono što festivali omogućavaju umjetnosti jeste da ona komunicira, i tu granice ne postoje. Crna Gora je velika zemlja čim ima pozitivnu i lijepu ambiciju da se povezuje, da dijeli nešto što nema jezičku barijeru, a to su ples, pokret i muzika.“.
Ova plesna predstava koja je rađena po istoimenom djelu poljske nobelovke Olge Tokarčuk (Olga Tokarczuk) predstavlja spoj savremenog pokreta i velike literature.
Kako sam reditelj kaže, roman je višedimenzionalan i govori ne samo o fizičkom putovanju, već i onom unutrašnjem.

„Roman, između ostalog, govori o tome da živimo u društvu u kom čovjek zaboravlja na sebe vrlo lako, a kad zaboravi ono što jeste, postaje, na neki način, opsjednut onim što nije. To je bolest savremenog društva. Roman je toliko inspirativan da iz kog god ugla da se krene uvijek se nađe neka veza i kroz jedan neverbalni jezik pronađe način da se napravi jedno autorsko djelo i da se okupe umjetnici koji prepoznaju tu ideju“, kazao je Zurovac.

„Bjeguni“ su nastali kao velika međunarodna koprodukcija, a na sceni će se predstaviti šest plesača: Yuko Harada, Núria Giménez Villarroya, Kasija Vrbanac Strelkin, Lucija Kukor, Juliana Vargas Rodriguez i Shao Yang Hsieh. Značajnu komponentu predstave čini muzika koju je za ovaj balet komponovao rumunski violinista i kompozitor Aleksandar Balanesku (Alexander Balanescu), poznat po brojnim saradnjama sa velikim plesnim i muzičkim imenima. Upravo on će je izvesti na Ljetnjoj sceni uz svoj kvartet.
Reditelj kaže da zahvaljujući pomoći brojnih institucija, među kojima je JU Kulturni centar Bar, ovaj ansambl krase imena svjetskog renomea:

„Imali smo jedan divan proces od gotovo šest mjeseci, spremali smo predstavu u Lincu i uz podršku raznih institucija i festivala gdje smo premijerno igrali, Tjedan suvremenog plesa, uz poziv festivala „Barski ljetopis“ koji nas je podržao, uspjeli smo da okupimo vrhunsku plesačku i muzičku ekipu. Radi se o muzici Aleksandra Balaneskua uz čije smo se kompozicije, i izvedbu njegovog svjetski poznatog Balanesku kvarteta, uspjeli zajedno otisnuti na to putovanje i da i dalje putujemo. Nismo radili nešto što je orijentisano, kao i većina današnjeg društva, ka proizvodu, prema uspjehu, nego nešto što je fluidno, što je protočno i podložno promjeni. U tom smislu je i sam proces rada bio zanimljiv jer nismo pravili savršeni reprodukcijski teatar gdje je sve uvježbano, nego smo upravo pokušali da ono što nam dan probe nudi uključimo u promjenu i nađemo alate, rješenja i metode kako to transformisati u umjetnost“, zaključio je Zurovac

„Barski ljetopis“ će trajati do 26. avgusta, a tokom narednih šest sedmica publici će biti dostupan raznovrstan sadržaj u okviru sedam programskih selekcija.
Kompletan program manifestacije dostupan je na sajtu www.barskiljetopis.me, kao i putem zvaničnih profila Festivala na društvenim mrežama.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar