Poetika urbanog!

 

Aldemar Ibrahimovic

Izložba akademskog slikara Aldemara Ibrahimovića u Baru.

Otvaranje večeras u Umjetničkoj galeriji "Velimir A. Leković" u 21h.

“Stara arhitektura Rožaja, odnosno Fetahovska mahala, u kojoj sam ja odrastao, bila je u većem dijelu sačuvana do prije 30-40 godina. To se vidi po najstarijim fotografijama Rožaja s prelaza iz 19. u 20. stoljeće. Ja sam odrastao u takvom ambijentu, dobro ga se sjećam, i to je za mene cjeloživotna inspiracija. Nažalost, to naslijeđe je gotovo uništeno. Početkom 50-tih godina Jovan Krunić iz Beograda je napisao knjigu u kojoj je dokumentovana arhitektura Rožaja i kroz njegove fotografije sačuvano je ono što je kasnije izgubljeno. On se zalagao da cijela lijeva obala grada uđe pod zaštitu UNESCO-a… Međutim, tadašnje vlasti nisu imale sluha. Tada se Rožaje upoređivalo s Kruševom u Makedoniji, koje godišnje posjeti preko milion turista ili s Prizrenom. Iz ovog primjera se potvrđuje da nama uvijek neko drugi mora da ukaže na vrijednosti koje baštinimo, a koje ne cijenimo niti čuvamo.” /A.I. intervju na RTR, 2023./

Iz ateljea
Dio teksta iz kataloga koje potpisuje dr Milun Lutovac:
Nepostojeće kuće s krovovima od šindre i naherene divane s skrivenim, poluotvorenim pendžerima čije sjenke, iako ih poodavno nema na dunjaluku, dan-danas stoje pri gornjem toku rijeke Ibar, u magijskom prostoru slike Aldemara Ibrahimovića, njegovoj zreloj stvaralačkoj konačnici, izranjaju kao trajno i drago sjećanje.
Staro Trgovište, tajanstvena geometrija sna, kasnije Rožaje bilo je i ostalo utočište u kome se se što iz straha, što iz želje da se nađu, skrase i traju sklanjali ljudi da bi izbjegli progone i podnjivili nova nadanja ovog mitskog raskršća.
Uprkos prividnoj nespojivosti starog sa ,,novim vremenom”, prvo se uprelo drugo, u prepoznatljivu likovnu imaginaciju Aldemara Ibrahimovića koja u sebi nosi znak nedosanjanog i još ne rođenog. Stvaralačke metamorfoze ovog pasioniranog stvaraoca protkane su mislima i tumačenjima autentičnog urbanog životnog okruženja iz kojeg izranja njegova prisna poetika.
Unutrašnji prostor Aldemarovih slika plod je mašte kroz koju se reflektuje život i intuitivno likovno promišljanje. Ulaz je slobodan, što ne znači da cijena za ulazak u sliku ne postoji.
Kolažna geometrija umjetnikovog urbanog jezgra rasplinuta je i sama sobom tvori pokretljivu sliku svijeta koja se neizbježno pojavljuje u čarobnim ogledalima malih izloga, vertikalnom gamom ispresijecanih uličica i šarenih sećija koje, svaka ponaosob, kriju po jedno pozorište sna.
Aldemarovi likovi kao da žude da napuste vrijeme i ovaj svijet i da urone u neku drugu stvarnost koja bi im više odgovarala. U neki svijet u kome možda ne postoji vrijeme. Međutim, umjetnik slikama koje posmatraju ljude kao da poručuje da je svijet koji traže - svijet njihove sopstvene duše.
Aldemar ne može da prikaže drugu galeriju slika osim one koja se već nalazi u duši njegovih likova. Kao da ništa ne može da im više dȃ osim prilike i podstreka i nekog skrivenog ključa koji će pomoći da njihov sopstveni svijet postane vidljiv.
U prekomponovanoj slici svijeta Aldemarovog krajolika nema šavova već se akcentiranjem detalja umjetnik s neskrivenom namjerom igra na površini slike. Stvara specifične analize nepodnošljive lakoće življenja u kojima ništa više nije isto, jer je sve sažeto i dato u znakovnim plohama i novoj originalnoj konstrukciji.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar