Željko Milović u Petrovcu

z milovicc

Oficijelni i neoficijelni dio...

U okviru treće Književne komune u Petrovcu, koju realizuje Narodna biblioteka Budve, a čiji je urednik pisac Đorđe Gregović, sinoć je na platou ispred Crvene komune upriličen razgovor sa književnikom i novinarom iz Bara Željkom Milovićem.

Razgovor koji je, shodno stilu koji Gregović primjenjuje u autorskim vođenjima Književne komune, imao oficijelni i neoficijelni dio.

U prvom je bilo riječi o nastanku Milovićevih djela, prije svega monografije crnogorskog pop-rocka i proznim djelima, a Gregović je potencirao da se u njegovim monografskim radovima “jasno vidi gdje prestaje hroničar i istraživač, a gdje svoje prste umeće književnik“, te da svaka od njegovih knjiga kratke proze „izmiče svih žanrovima, jer je pisana posebnim specifičnim stilom“. 

Upitan kako odvaja način pisanja i rada na poeziji i prozi od onoga na monografijama i novinarskim tekstovima, Milović je odgovorio da „pjesnik i prozaista otvoreno mrze monografistu i novinara jer im ne da da diše i usisava svu snagu, ali se od nečega mora živjeti, a od poezije i proze svakako ne može“, te da mu je žao što prozu i poeziju nije pisao pod pseudonimom „kako bih jasno odvojio te, uslovno rečeno, dvije strane mog kreativnog rada“.

Moderator i književnik se nisu složili oko poetskog momenta u Crnoj Gori, nakon što je Gregović ustvrdio da „poezija sve više kod nas dobija na značaju, naročito je živa na fejsbuku“, dok je Milović bio jasan u stavu da je knjige poezije „besmisleno štampati osim da ih dijeliš kao poklon, kao bombonjeru za svadbu, pošto nema tržišta za njih“.

U drugom dijelu brzih pitanja i odgovora bilo je riječi o stvarima koje su oblikovale autorov život i rad, sa posebnim naznakama na reference koje se pojavljuju unutar dvije posljednje knjige Milovićeve kratke proze, „Povratak u Ulicu maršala Tita“ i „Koronartno odjeljenje, soba 80“.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar