Kako se prave venecijanske maske u Skadru?

maske B 1

Fabrika venecijanskih maski – mjesto gdje čarolija postaje stvarnost.

Na periferiji Skadra za dvije i po decenije urađeno je preko 1.700 drugačijih modela maski za karnevale. Za svaku masku radi se poseban kalup. Proces izrade je zanatsko – umjetnički dar, umjeće. Od potapanja papira u vodu, fiksiranja, ukrašavanja…

maske B 3

Prilikom pravljenja venecijanske maske umjetnik se opredjeljuje šta želi da pokaže tom maskom, koju ekspresiju će maska imati, da li će to biti tužno, ili srećno lice, ili lice bez emocije… Nakon toga se pravi model u glini koji se mora izvajati od modelarskog gipsa, a kada se to osuši dobije se kalup.

U kalup se slaže poseban mekani papir, koji dozvoljava da sa njim radite šta hoćete, te se mogu praviti obline, bore. Slažu se u slojevima, a između se nanosi ljepilo. Koriste se samo prirodni materijali jer su maske predviđene za nošenje, kako bi koža mogla da diše.

Maska se suši i to na mjestu na kojem ima cirkulacije vazduha da bi svi slojevi bili suvi. Kad se osuši maska u kalupu, onda se vadi. Potrebno je vrijeme za izvlačenje oblika maske. Višak se reže, zatim slijedi finiširanje, „otvaranje“ očiju… Najzahtjevnija je dekoracija.

maske B 4

Boji se akrilnim bojama, ukrašava se različitim dekoracijama koje su dostupne, ili koje sami kreatori naprave. Maske se ukrašavaju Svarovski kristalima, perjem, čipkma, sve zavisi šta se želi maskom pokazati i kako treba da izgleda.

Za jednu jednostavniju masku je potrebno tri – četiri dana, ali u kolekciji se nalaze maske za čiju izradu je bilo potrebno vrijeme i do mjesec dana. Umjetnički rad podrazumjeva i inspiraciju… ako je radnik umoran on se odmori pa nastvalja raditi.

Venecijanska karnevalske maske ukrašavaju se Svarovski kristalima, perjem, čipkom…
Ova Fabrika danas zapošljava oko 35 radnika. Svaki detalj se izrađuje ručno. Prije nego što počnu raditi zaposleni u ovoj radinioci se obučavaju tri do šest mjeseci. Neki su završili Fakultet za umjetnost, ali slikanje na platnu, slikanje u tri D je potpuno drugačije i iziskuje vještine.

Interesantno je da na izradi jedne maske radi 10 osoba i svako od njih je zadužen za konkrtni posao, odnosno proces rada. Tako se maska prenosi sa „stola na sto“. Kad se biraju motivi često insiparcija budu umjetnička djela velikih umjetnika kao što je Gustav Klimt.

U cijeni maske se ogleda odnos vremena i truda uloženog za izradu. Tako u fabrici u Skadru masku možete kupiti za 25 eura, ali zadovoljstvo za maskiranje platiti i nekoliko hiljada eura. Što je maska veća i za njenu izradu utrošeno više vremena, ona je i skuplja.

maske B 2

Raskošne karnevalske maske mogu koštati i do nekoliko hiljada eura.
Ako pitate koji model maske je natraženiji… u fabrici kažu da je na to pitanje teško odgovoriti. Sve se radi ručno i uglavnom su unikati… Čak i kada se naprave dvije – tri maske istog motiva, razlika postoji jer ručna izrada uvjek ima pečat onoga koji predmet stvara.

Zanimljivo je da je maska za Tom Kruza u filmu “Širom zatvorenih očiju” (Eyes Wide Shut) ručni rad majstora Venice Art Mask Factoy u Skadru. To je kuriozitet jedinstvene fabrike na Balkanu.

Menadžer fabrike Erton Rokaj ističe da je vlasnik Edmond porijeklom iz sjeverne regije Puke, i imao je vizju da razvije u Albaniji izradu karnevalskih maski koje prodaje čak u osam prodavnica u Veneciji.

U skadarskoj fabrici kažu da im velike maske uglavnom naručuju za kazina, hotele…. Kazina iz Las Vegasa naručuju maske koje se izrađuju u Skadru.

Iz ove fabrike maske su stigle u Pariz, Englesku, Australiju, čak imaju svoje tržište i u Kini… pa i u Crnoj Gori, u suvenirnici u Kotoru.

Ipak, najveći broj maski namjenski prave za poznati karneval u Veneciji. Groznica karnevala ne jenjava. U mističnom Skadru, na korak od Crne Gore, je duh tradicije venecijanskih karnevala.

Fotografisanje je zabranjeno u fabrici.

Ukoliko niste imali priliku da doživite čari karnevala, da osjetite djelić mističnosti, inspiracije i “putovanja u neko drugo vrijeme” u ovom prostoru u Skadru prepustite se uživanju u neslućenim mogućnostima ljudske mašte.
Turistička agencija AVE tours Bar  vodi vas na posebna mjesta u Albaniji, a ovo je putovanje koje nećete zaboraviti i sa zadovoljstvom ćete mistični Skadar preporučiti svojim prijateljima.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar