„Palastura” na crnogorskoj mini turneji

 plakat Palastura

„Palasturu” će 21. februara vidjeti publika u Kotoru, 22. u Beranama i 23. februara u Bijelom Polju.

Pozorišna predstava “Palastura – prva dama”, duhovita drama, u produkciji Kulturnog centra Bar, po tekstu i u režiji Obrada Nenezića, poslije nekoliko prikazivanja u Baru, kreće na svoju crnogorsku turneju. Gostovaće u Kotoru, Beranama i Bijelom Polju.

„Palastura – prva dama“ je savremena porodična i građanska duhovita drama, ali i komedija situacije i karaktera, koja prati tok tri bračna, odnosno ljubavna para u „raljama života“ i politike. U tom bezvremenom hronotopu, isplivaće sve loše i dobre osobine, navike i ambicije junaka predstave, kako bi se dočepali trona kroz vlast. A na vlast niko nije imun, kaže jedna narodna izreka. Kroz tragični podtekst, koji oslikava mračni, a nadasve duhoviti sumrak sistema vrijednosti, oslikava se egzistencijalni, socijalni i spiritualni paradoks koji živimo. No, taj paradoks su sami Nenezićevi junaci izabrali, tako da im niko nije kriv osim njih samih.

Evo šta o predstavi koja je pobrala aplauze u Baru ovog ljeta i jeseni, kaže Obrad Nenezić:
“'Palastura' sve duguje komediografskim precima iz pera: Plautta, Gogolja, Molijera, Sterije, Nušića… Ona je zahvalana potomkinja, prije svega. A komedija nikad nije patila od originalnosti, već od novog čitanja. Zato je “Palastura” naša priča. A univerzalna… jer se tiče običnih ljudi, koji su manje-više slični na svim meridijanima. I žive iste probleme i blagodeti. Komedija ne podliježe širokom i sveobuhvatnom dijapazonu dramske percepcije i recepcije, osim – katarzi, dobrom raspoloženju i osvješćenju, jer likovi komedije i dobri i loši kažu ono što mi, gledaoci, ili ne smijemo ili nemamo mogućnost da kažemo. Samim tim je komedija prokleta i sveta. I mnogo puta strpljiva, staložena i ‘pametna’, jer se kritičari i kritizeri najprije, i na njeno zadovoljstvo, najradije okliznu o nju. Ona je uslovljena ograničenim brojem motiva, za razliku od ostalih dramskih žanrova, koji u sebi trpe komediju, no komedija ne trpi njih, ali uvijek mora da bude tačna i izdržljiva, do vječnosti. Komedija ima samo jedan (rješiv) problem, a to je da bude tačna. Funkcionalna. Da bude komična, a ‘Palastura’ to jeste. ‘Palastura’ ne navija ni za jednu ‘stranu svijet’, pogotovo ne za manipulaciju. Iako je komedija u suštini i sama manipulacija. Manipulacija suštine i taštine. Manipuliše stavovima publike i aktera. Nauka i laika. A to znači da granice nema. Nebo je granica…”

„Palasturu” će 21. februara vidjeti publika u Kotoru, 22. u Beranama i 23. februara u Bijelom Polju.

U predstavi igraju: Elizabeta Đorevska, Duško Radović, Jelena Popović, Andrijana Simović, Jovan Dabović, Filip Đuretić i Dragiša Simović. Scenografija i kostimi uradio je Darko Musić. Оriginalnu muziku i izbor potpisuјe Nedjeljko Pejović. Za scenski govor bila je zadužena dr Dijana Marojević. Asistent režije je Milan Vujović, a izvršni producent Dragiša Simović.
Pokrovitelj predstave je Đorđije Pavićević.

 

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar