Blagoslovena svetlošću i srcem u bezvremenu

autorka 

Saopštenje udruženja Nekazano prenosimo integralno.

labud otvara 

Međunarodno udruženje književnih stvaralaca i umjetnika “Nekazano” u saradnji sa JP Kulturni centar Bar priredili su za ljubitelje poezije i slikarstva poseban kulturni događaj: Autorsko poetsko – likovno veče autorke Natalije Tanje Novaković, člana udruženja “Nekazano” iz Podgorice. Posebnost ove večeri je što je ovo prvo poetsko veče autorke kao i njena prva samostalna izložba, i za ovu priliku pored Barskih pjesnika i ljubitelja poezije u Bar su doputovali njeni prijatelji kao i prijatelji udruženja “Nekazano” iz Francuske, Risna i Podgorice.

Moderator ove večeri je bila pjesnikinja Anika Vuletić, član udruženja Nekazano – koja je na briljantan i nadahnut način vodila ovo veče.

oboa

Labud N. Lončar predsjednik udruženja Nekazano poželio je dobrodošlicu dragim gostima i prijateljima. Najprije se zahvalio predsjednici SO Bar mr Mileni Božović na prisustvu. Onda se zahvalio na suorganizaciji JP Kulturnom centru Bar i na realizaciji ove večeri. Zahvalio se i Srednjoj ekonomskoj školi čije učenice učestvuju kao recitatori u programu, kao i Školi osnovnog muzičkog obrazovanja čija učenica Mia Drača učestvuje u muzičkom dijelu programa. Zahvalio se i autorki Nataliji što je odabrala da Nekazano” bude izdavač njene prve knjige i promoter, kao i organizator njene Prve samostalne izložbe.

Mlada Mia Drača, učenica Škole osnovnog muzičkog obrazovanja „Petar II Petrović Njegoš“, dobitnica mnogih priznanja i nagrada, sa svojim klarinetom upotpunila je ovo lijepo veče. 

Nakon njega Anika Vuletić, moderatorka, najavila je pjesnika Gorana Radičevića, koji je za ovu priliku doputovao iz Risna i koji je govorio o pjesnikinji i slikarki Tanji, ističući njenu posebnost i liriku. Njenu skromnost i privrženost prijateljima.

program

U nastavku programa učenice SEUŠ Anja Pavlović, Enesa Sukić i Marija Nikotić i ovaj put učestvovale su u programu recitujući stihove iz autorkine knjige „Životna traganja“ i bile su za svoj trud nagrađene aplauzima brojne publike.

Sanja Veličković Radonjić pjesnikinja I slikarka govoreći o Novakoićki je rekla:
“ Umjetnost je sve ili nista ako nema prostor, dubinu i svoga Tvorca. On je veca sila, po trajanju vjecan i nepromjenljiv...Izvor njegovog stvaralastva je ljepota.
Nasa istaknuta umjetnica Natalija Tanja Novakovic u svom ateljeu u Podgorici, oblivena sjajem neiscrpne maste stvara svoja najljepsa djela. Po meni sve ono sto je umjetnost je svemocno!
U potrazi i zudnji za nevidljivom materijom, postaje vidljiv njen svijet boja. Ona se trajno ne zadrzava na istim motivima vec eksperimentise bojama tako da nijedna njena slika nije ista.
Zanimljive i dopadljive osvojice vas njeznim dodirom momenta i zivom rasplamsaloscu...
Svaki novi potez kicicom donosi nesto novo. Puna je stvaralacke snage, gdje vlastito Ja - produhovljeno i ovaploceno trazi svoj put kosmicke svjetlosti.
Ljepota blazenstva je kada malo zrno nade i zrno zivota vaskrsne u tisini osamom slikara.
Potencijal prikaza je trenutak. Slojevito grabi ka cilju toj vremenskoj distanci.”

potpis knjige

Labud N. Lončar kao recenzent knjige „Životna traganja“ napomenuo da je autorka Tanja kada je pošla u penziju nastavila aktivan kulturni život i stvaranje ne predajući se vremenu ali poštujući vrijeme. Nakon toga pročitao je recenziju koju je pisao i iz te obimne recenzije izdvajamo:

“Ja sam žena!” – riječ, odnosno pjesma koja se slobodno može reći nosi svu težinu knjige poezije “Životna traganja” autorke Natalije Novaković. Sa posebnim stilom i lepršavošću a čistotom i jačinom misli pjesnikinja nas lagano ali sigurno uvodi u svoj začarani svijet snoviđenja i traganja i kao na svojim platnima ona riječima oslikava ono najnježnije i najskrivenije u ženi. Snove i osjećanja. Boli. Ono što joj život donese i ostavi u naručju.
I ako životnim nedaćama “žigosana” Natalija , pjesnikinja - slikarka duše, prije svega je: blagoslovena! Blagoslovena unutrašnjom svjetlošću! Jakim i čistim duhom koji izbija iz svakog atoma njenog bića.

„Od svetlosti sam satkana,
sa grana sunčevih ubrana,
srebrna mesečina
mi je postelja,
a zvezdano nebo
me pokriva“.
(Blagoslovena)

Natalija Tanja Novaković, autorka knjige zahvalila se svojim prijateljima i građanima Bara na prisustvu a posebno mr Mileni Božović, koja prisutvuje ispred SO Bar, Međunarodnom udruženju književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“ i posebno Labudu N. Lončaru na pripremi i objavljivanju knjige. Skromna, kao i uvijek nije željela da puno govori o svojim pjesmama ili slikama ali je naglasila činjenicu da je svačiji život jedno veliko traganje. Otud i naziv njene knjige. Na molbu prisutnih prijatelja Tanja je otpjevala etno pjesmu „Zajdi, zajdi..“ a na oduševljenje publike jer pored poezije, slikanja, padobranstva i pjesma je njena ljubav. Posebno etno pjesma.

božovicka

U ime organizatora publici se obratio Labud N. Lončar i zahvalio na brojnom prisustvu i pažnji a predsjednicu SO Bar mr Milenu Božović zamolio da kao nastavak večeri otvori Prvu samostalnu izložbu Novakovićke. Mr Milenu Božović je prisutne pozdravila u ime Opštine Bar sledećim riječima:

“Uvažene dame i gospodo,
Imam posebnu čast i zadovoljstvo da večeras, u našem Baru, otvorim autorsko veče jedne zaista posebne osobe.
Pjesnikinja, slikarka, profesorica u penziji, glumica, izvođač izvornih pjesama, supruga, majka, baka... Žena neobične energije, koja plijeni pažnju svih u njenoj blizini. Nekoga opije stihovima, nekoga pejzažima i portretima koje slika, a nekoga svojom pričom i glasom.
Sve ovo stalo je u lik i djelo jedne žene- Natalije Tanje Novaković.
Natalija je članica "Slikarskog uranka", Udruženja likovnih stvaralaca Crne Gore i Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika "Nekazano". Ovo je njena prva izložba u Baru, koja je realizovana zahvaljujući JP Kulturni centar Bar.
Pred nama su večeras divne slike, koje posmatraču nude unutrašnji mir. Tu su pejzaži sa bulkama i žitnim poljima, morski motivi, portreti koji svojom čistoćom i jasnošću ispunjavaju oko posmatrača...
Nadam se će ovakve vrste okupljanja i objedinjavanja poezije i slikarstva postati tradicionalne, jer Kulturni centar Bar i udruženje „Nekazano“ broje dovoljno umjetnika, koji bi mogli da zadovolje u raznim oblastima.
Koristim priliku da, u ime Skupštine opštine Bar i u svoje lično ime, pozdravim sve prisutne .
Proglašavam izložbu otvorenom!!!”

božžov

Nakon toga posjetioci su uživali u postavci slika Natalije Tanje Novaković a koju su vrijedni radnici Doma kulture Bar i članovi “Nekazano” majstorski priredili, sve pod budnim okom dr Miluna Lutovca.
Na kraju večeri Natalija Tanja Novaković je poklonjene knjige potpisivala a sve je to pratila muzika sa klarineta Mie Drače, uz bogato posluženje. Uslijedilo je obavezno fotografisanje I ispraćaj dragih gostiju. 

O Autorki...

Natalija Tanja Novaković, rođena negde u prošlom veku, u Leskovcu, gradu na obalama Veternice, pod brdom Hisar. Gimnaziju završila u Leskovcu, a studije Francuskog jezika- jugoslovenske književnosti u Nišu.
Tragajući za samom sobom, obrela se u gradu Peći, gde je radila do 1981. godine kao profesor u Gimnaziji „11. maj“. Zatim napušta Peć i sa porodicom dolazi u Titograd - Podgoricu.
Ona joj širom otvora svoje dveri. Radni vek profesora engleskog i francuskog jezika, završila je u Mašinskoj školi „Ivan Uskoković“.
Penziju nije shvatila kao mirovanje, već se latila svojih zatomljenih ljubavi iz mladosti - slikanju i pisanju.
Član je Slikarskog uranka, Udruženja likovnih stvaralaca Crne Gore, Međunarodnog udruženja književnika i umetnika „Nekazano“ iz Bara i Udruženja književnika i umetnika „Zenit“ iz Podgorice. Svoje likovne radove izlagala je na mnogim zajedničkim izložbama Udruženja.
Piše uglavnom ljubavnu poeziju. Pesme su joj objavljivane u Zbornicima Udruženja “Nekazano”, „Pjesnik svetionik“ u časopisu Nekazano, na portalu za kulturu i umjetnost Nekazano kao i u zbornicima udruženaj “Zenit”. Bila je učesnik VI Međunarodnog pesničkog susreta „Orfej na Dunavu“ 2018. godine na kome je dobila Plaketu i pesma ušla u zbornik „Talasi nesmiraja“. Takođe, na VII Pesničkim susretima „Orfej na Dunavu“ 2019. godine, dobila je zahvalnicu, a pesma joj se našla u zborniku „Na obali snova“. Inspiraciju za svoje stvaranje nalazi u svojoj porodici, sedmoro unučadi i mnogim prijateljima. Ljubav je njena pokretačka snaga.

 

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar