Pobjeda i ništa drugo

isaiah

Mornar kompletan dočekuje ekipu Cedevita Olimpiju u Baru.

Jednu od najboljih utakmica ove sezone Mornar je odigrao 27. decembra prošle godine kada je u Ljubljani savladao Cedevita Olimpiju 93:88. Onda su uslijedile pobjede protiv Igokee u Baru 90:76 i Gran Kanarije u gostima 102:100. Barani su igrali lepršavo, efikasno, raznovrsno, bili su puni snage, energije i samopouzdanja, i činilo se da da se klub kreće ka najvećim uspjesima u svojoj istoriji. Kola su krenula nizbrdo od utakmice sa Crvenom zvezdom u Baru (78:86) kada se povrijedio, do tada, najbolji igrač Mornara Džejkob Pulen. Ubrzo se (na meču sa UNIKS-om u Rusiji) povrijedio i Ajzea Vajthed koji je, po svemu, bio uz bok Pulenu i barski tim je izgubio na elenu, prepoznativljoj tečnosti u igri i ubojitosti. Izgubio je sve utakmice koje su mu preostale u Evrokupu, ali i dvije u ABA ligi protiv, objektivno, slabijih rivala, bez obzira što je igrao u gostima, Mege (90:89) i FMP-a (94:92). Ipak, prethodno je napravio solidnu bodovnu zalihu, pa će, ukoliko dobije sve tri utakmice koje su mu preostale u ABA ligi, sigurno igrati u plej-ofu. U nekom srećnom raspletu, može i sa jednom pobjedom da bude među četiri prvoplasirane ekipe. Ali, ta pobjeda mora da bude protiv narednog rivala, Cedevita Olimpije.

U Mornaru su svjesni važnosti nedjeljne utakmice.

„Iz objektivnih razloga, zbog povreda i bolesti glavnih igrača, ali i zbog sopstvenih grešaka i jeftino izgubljenih utakmica, došli smo u situaciju da nam duel protiv Cedevita Olimpije znači ’biti ili ne biti’. Više nema nikakvih kalkulacija, pobjedom ostajemo u trci za TOP četiri, porazom se opraštamo od tih lijepih želja. Svjesni smo da nam u goste dolazi izuzetno jak protitivnik, jedna od najboljih ekipa u ABA ligi i znamo šta nas čeka. Ako želimo da se radujemo u nedjelju veče, moraju svi igrači koji budu u sastavu, nezavisno od toga ko i koliko bude igrao, da daju svoj maksimalni doprinos i na terenu i van njega. Moramo, po svemu da budemo kompaktna cjelina, kako bismo savladali veoma kvalitetnu ekipu Cedevita Olimpije“, kazao je pred nedjeljni duel trener Mornara Mihailo Pavićević.

Aleksandar Lazić očekuje veliku borbu i pobjedu svog tima.
„Čitava sezona staje nam u preostale tri utakmice, od kojih je daleko najvažnija prva, protiv Cedevita Olimpije. Znam da možemo da igramo kao što smo igrali u trećoj četvrtini sa FMP-om. Ukoliko u većem dijelu meča budemo igrali na tom nivou, mislim da ćemo slaviti. Ohrabruje i to što ćemo, konačno, biti kompletni. Postoje svi uslovi da se vratimo na pobjednički kolosjek“, optimista je Lazić.

U ekipi će, pored Vajtheda, koji je protiv FMP-a pokazao da je potpuno spreman, biti i Pulen, a kakva će njegova uloga na ovoj utakmici biti, zna samo trener Pavićević.

Zanimljiva je istorija rezultata Mornara sa hrvatsko-slovenačkim timom. Cedevita je svih šest puta savladala Mornar u ABA ligi, nijednom nije poražena. Mornar je dobio Olimpiju 4:2, a protiv Cedevita Olimpije vodi 3:0.

Nedjejna utakmica Mornar – Cedevita Olimpija, u dvorani „Topolica“, počinje u 21 čas.

M. Vujović

auto klime bakovic 1