Mornar gostuje u Beogradu

djooko paja

Trener Pavićević očekuje tešku utakmicu.

Možda prvi put otkako se takmiči u ABA ligi, Mornar putuje u Beograd, na duel sa Partizanom, kao blagi favorit. Makar mu taj status daje pogled na tabelu na kojoj je Mornar prvi sa skorom 17 pobjeda i četiri poraza, a Partizan tek sedmi, sa sedam pobjeda i 13 poraza. Osim toga, Barani ponovo u nizu pobjeđuju, a Beograđani u nizu gube.

Sve to imaju na umu u Mornaru, ali su i veoma oprezni, jer „Partizan je uvijek Partizan“.

„I na ovo i na dva preostala gostovanja idemo sa jedinim ciljem – da pobijedimo. U kalkulaciji za plej-of igraju samo pobjede, tako da nemamo drugog izbora. Igramo protiv Partizana kojeg nepravedno dovode u podređenu ulogu, sa čim se ne slažem. Partizan je institucija, jedan od najveih klubova sa ovih prostora i o tome ne treba trošiti riječi. Dovoljno je reći da je bio evropski prvak, to se ne smije zaboraviti. Ove godine ta ekipa je bila projektovana za vrh ABA lige. Nije na meni da analiziram šta se sve izdešavalo. Nije ni prvi ni posljednji put da se nekom klubu desi da naiđe rezultatka kriza kao Partizanu ove sezone. Došao je u situaciju da više nije u konkurenciji za plej-of, ali Partizan je Partizan. Sastavljen je od provjerenih, iskusnih igrača koji su prošle godine igrali sjajnu košarku, a to nije bilo davno. Ne možemo sebe da proglasimo za favorita ali ni za nekog ko je u podređenom položaju kao nekad kad smo odlazili na megdan Partizanu. Kad se igra protiv Zvezde ili Partizana faktor publike je veoma značajan. Ovoga puta te podrške domaćin nema. To je neko olakšanje, ali što se svega ostalog tiče, idemo u goste ekipi koja je, ponavljam, projektovana za vrh ABA lige. Moraćemo da odigramo na visokom nivou u oba pravca ako planiramo da se vratimo kao pobjednici”, ističe trener Mornara Mihailo Pavićević.

Njegovu ekipa je spremna za duel, napravljen je plan, ali na terenu mnogi faktori odlučuju i utakmica može da ode u neki sasvim drugi pravac od planiranog.
„U ovakvoj konstelaciji snaga, bićemo fokusirani, prije svega, na odbranu, da pokušamo da zaustavimo njihove udarne igle, najbolje igrače, da smanjimo broj poena Partizana u tranziciji, što je mnogo bitno i da neke naše evntualne prednosti probamo da iskoristimo. Teško je unaprijed reći šta će odlučiti, nikad se to ne zna, obje ekipe imaju igrače koji mogu da odigraju sjajnu utakmicu, jedan od njih ako se uzdigne može da riješi pobjednika. Napravili smo plan za duel, možemo da napravimo nekoliko planova, plan A, plan B, plan C, ali vrlo često desi se na utakmici da onaj famozni plan X (iks) dođe do izražaja, jer nikad ne znate u kom pravcu može da ode meč. Od raspoloženja igrača, problema s faulovima i mnogo drugih faktora može da zavisi razvoj događaja na terenu. U svakom slučaju, očekujem izuzetno tešku utakmicu u kojoj ćemo morati da damo svoj maksimum, ako ne i više od maksimuma u ovom trenutku, ukoliko mislimo da donesemo bodove u Bar“, zaključio je Pavićević.

Uroš Luković, zajedno sa Tejlorom Smitom i Džonijem Hamiltonom vodiće tešku bitku sa centrima „crno-belih”. A, tu je, ako ustreba, i kapiten Radoje Vujošević.
„Jasno je da nam predstoji iscrpljujući duel i da nije bitno ko se nalazi na kojem mjestu na tabeli. Uvijek su naše utakmice bile zanimljive i neizvjesne, često je jedna lopta odlučivala pobjednika, a prošli put u Baru igrali smo i produžetak. Ponovo smo ušli u seriju pobjeda i imamo namjeru da ih nastavimo i protiv uvijek moćnog Partizana. Neće nas zavarati njegova loša ovogodišnja sezona u ABA ligi. Skalp Mornara je sve više na cijeni i znamo da će domaćin svim silama nastojati da ga skine. Na nama je da učinimo sve da se trijumfalno vratimo u Bar”, ističe Luković.

U dosadašnjim duelima Mornara i Partizana u ABA ligi, Beograđani vode 5:4, dok je u Superkupu ABA lige skor 1:1.
U sezoni 2016/17. Partizan je slavio oba puta, 58:57 u Baru i 90:85 u Beogradu. Iduće 2017/18, Barani su se revanširali, 83:81 kod kuće i 98:93 u gostima. Pretprošle sezone bilo je 97:94 za Mornar u „Topolici” i 75:73 za Partizan u „Pioniru”. Prošle sezone Partizan je slavio oba puta: 76:65 u Baru i 88:75 u Beogradu. Posljednji duel, početkom decembra na moru, dobio je Mornar 77:76, poslije produžetka.
Zanimljivo je da je u Superkupu potpun egal: Mornar je u četvrtfinalu 2017. u Baru bio bolji 91:77, ali je godinu kasnije, u Laktašima, takođe u četvrtfinalu, Partizan slavio identičnim rezultatom - 91:77.
Trener Mihailo Pavićević neće moći da računa ni protiv Partizana na dvojicu svojih najboljih igrača ove sezone, Pulena i Vajtheda koji su i dalje povrijeđeni.
Utakmica Partizan NIS – Mornar igra se u subotu, 20. marta u Hali sportova “Ranko Žeravica”, u Beogradu, od 17 časova.

Milan Vujović

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar