Bitka za Jadran: Mornar ili Zadar

kos 3

Bilo je u Baru velikih košarkaških utakmica u proteklih 40 godina, sala Osnovne škole ”Jugoslavija” pamti i asove poput Zorana Slavnića, koji je svojevremeno bio i igrač i trener Budućnosti; posljednje dvije utakmice sa Partizan NIS-om i Crvenom zvezdom MTS u ABA ligi bile su istinski spektakli, ali meč sa Zadrom u nedjelju,13. novembra, u dvorani “Topolica” ima posebnu aromu.

Piše: Milan VUJOVIĆ

Ukoliko savlada goste, Mornar će ih preskočiti na tabeli ABA lige i postaće vodeći klub na Jadranu. Ko je to mogao i da nasluti prije 30 i kusur godina kad su jugoslovenskom košarkom harali slavni dalmatinski klubovi Zadar, Jugoplastika i Šibenka? Zadar i Jugoplastika, odnosno POP 84, bili su po šest puta prvaci Jugoslavije, a Šibenka je u sezoni 1982/83. bila vicešampion.

Zadar je iznjedrio velikane poput Josipa Đerđe i Krešimira Ćosića, Jugoplastika Tonija Kukoča, Šibenka Dražena Petrovića... Zadar jedini nastupa u regionalnoj ligi. Nema više ni Jugoplastike ni Šibenke, sada su to Split i Šibenik i igraju u hrvatskoj A 1 ligi.

Sa druge strane barska košarka je bljesnula tek u 21. vijeku kada su Aleksandar Saša Pavlović i Nikola Vučević postali NBA igrači i kada je Đorđije Pavićević odlučio da se mane “donkihotovskog” nastojanja da u Baru i Mornaru okuplja najtalentovanije crnogorske košarkaše i od njih stvara vrhunske igrače, poput Nikole Ivanovića. Prije nekoliko godina krenuo je u projekat stvaranja moćnog kluba, i igrački i organizaciono. I Mornar se preko domaće i Balkanske lige brusio i sada je klub za respekt, u svakom pogledu. I kao takav u nedjelju, u jadranskom derbiju, dočekuje Zadar kao blagi favorit. Braća Pavićević, Đorđije i Mihailo, napravili su poletnu ekipu s američkim šmekom, čije su odbrambene varijacije glavobolja za mnoge trenere, ali – Zadar je Zadar. Znate onu pjesmu koja je godinama trijumfalno odjekivala Jazinama: “Zadar je najbolji, Zadar je slavan, niko u Evropi njemu nije ravan!”

Da se sastaju najbolji pojedinci Zadra i Bara u istoriji, na jednoj strani Josip Đerđa, Krešimir Ćosić, Branko Skroče, Stojko Vranković i Arijan Komazec, a na drugoj, recimo, Boro i Nikola Vučević, Mladen Šekularac, Aleksandar Pavlović i Đuro Ostojić, znalo bi se na čiju bi stranu tas pretegnuo, jezičak bi krenuo ka srednjem dijelu Jadrana, ali u nedjeljnoj utakmici snage će odmjeriti neki novi igrači koji nisu bili ni rođeni u vrijeme kad je Đuzepe Pino Đerđa, jedan od najboljih evropskih plejmejkera u istoriji košarke, izvodio svoje vratolomije. A većina ovih koje ćemo u nedjelju gledati u dvorani “Topolica” nisu se rodili ni u Baru ni u Zadru. Ali, to je košarka modernog doba, ne gleda igraču u krštenicu i mjesto rođenja nego isključivo u ono što prikazuje na terenu.

auto klime bakovic 1

opstina bar

allegra

Cerovo

turisticka organizacija bar

kalamper

stara carsija

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar