Bar domaćin ABA Super kupa!

kk mor igokkeea 21

Regionalno takmičenje već od sezone 2017/2018 brojaće 12 umjesto dosadašnjih 14 klubova, odlučeno glasanjem na Skupštini ABA lige!

 IZVOR: MONDO.ME

Srbija i Hrvatska po tri, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija po jedan. Još dva mjesta popuniće države čiji su klubovi u prethodnoj sezoni imali najveće koeficijente, a to su Srbija i Crna Gora.

Već od naredne sezone za prsten ABA lige boriće se 12 umjesto dosadašnjih 14 klubova, najbitnija je odluka donesena na Skupštini regionanog takmičenja u utorak.

Zahvaljujući dobrim rezultatima u prošloj sezoni, Srbija će zadržati četiri predstavnika, a Crna Gora dva.  

"U cilju daljeg jačanja kvaliteta takmičenja, ali i zbog delikatnosti oko kalendara, većinskim brojem glasova Skupština ABA lige odlučila je da u sezoni 2017/18. učestvuje 12 klubova. Analizirajući aktuelnu situaciju u Evropi i regionu, kao i poziciju da i dalje ne postoji priznanje nacionalnih saveza, a sa ciljem da zaštitili interes osnivača ABA lige, pravo igranja imaće klubovi koji su učestvovali u sezoni 2016/17, pri čemu prioritet imaju klubovi osnivači ABA lige (iz sezone 2015/16), poštujući podjelu prema državama", navodi se u saopštenju.

Mjesta iz Srbije će se popunjavati u skladu sa plasmanom ostvarenom na Košarkaškoj ligi Srbije, s obzirom na priznanje i saradnju sa ABA ligom. 

"U skladu sa ovim odlukama učesnici ABA lige u sezoni 2017/18 su: Cedevita, Zadar, Cibona, Olimpija, Igokea, Budućnost, MZT Skoplje i Mornar, dok će preostala četiri mesta iz Srbije biti odrejdena na osnovu plasmana u Košarkaškoj ligi Srbije", objašnjeno je u saopštenju. 

Skupština je navela da pokreće Superkup u Baru "sa željom da on postane tradicija i da okuplja najbolje ekipe", ali se ne navode nikakvi drugi detalji.

Skupština lige odlučila je i da tokom naredne sezone organizuje turnire za igrače do 19 godina, a ocijenila je i da je za razvoj košarke u regionu "neophodno u što kraćem roku" pokrenuti drugu Jadransku ligu.

"Na ovom projektu će se intenzivno raditi, sa željom da u njegovoj realizaciji učestvuju svi košarkaški subjekti. U skladu sa tim, biće obavljeni razgovori sa zainteresovanim klubovima. Skupština ABA lige takođe smatra da je potrebno u što kraćem roku obaviti razgovore sa nacionalnim savezima kako bi se prevazišla trenutna situacija koja nije u interesu daljeg razvoja košarke u regionu. Kao i da klubovi iz država učenici ABA lige obave razgovore sa svojim nacionalnim savezima, a sve u cilju stvaranje idealnog ambijenta za razvoj košarke", navodi se u saopštenju. 

Skupština Jadransje lige zaključila je i da je prethodna sezona bila "izuzetno uspješna", kao i da se učvrstila kao "pokretač razvoja košarke u regionu", kao i da to potvrđuju finansijski, sportski i marketinški izvještaji za sezonu 2016/17. 

"U prilog tome takođe govori zadovoljstvo gledalaca, kao i veliki rast posjeta na zvaničnom sajtu, aplikacijama i svim društvenim mrežama. ABA liga je po svim osnovama napravila korak naprijed, odgovorila na mnoge izazove i izgradila čvrst temelj za dalji razvoj", zaključuje se u saopštenju.

Skupština je navela i da je ostvarila finansijsku dobit koja će biti ravnomerno podijeljena na klubove učesnike.

 Bergo dugi baner

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar