Baranka Divna Ratković (18) “napada” učešće na US openu

 divna ratkovic

Divna Ratković, dugogodišnja FED kup reprezentativka Crne Gore i najbolja igračica poslije Danke Kovinić, rekla je za Meridian sport portal da joj je cilj učešće na juniorskom US openu.

Divna se tenisom počela baviti još od svoje pete godine, ali, za razliku od mnogih vršnjaka, Divnu na tenis nisu “natjerali” ni Novak ni ostali teniski magovi, već se ljubav prema bijelom sportu pojavila spontano u njenom rodnom Baru.

“Mi smo u Baru imali (prošlo vrijeme) teniske terene odmah pored šetališta, a ispod dvorane i stadiona “Topolica”. Dok sam šetala sa roditeljima tom trasom primjećivala sam igrače i igračice kako treniraju sa svojim trenerima. Naredni korak je bio taj da sam sa ocem udarala lopticu badminton reketom. Vrlo brzo sam i počela da treniram sa pet i po godina i od tada nisam prestajala”, rekla je Divna u razgovoru za meridianbetsport portal.

Do 14. godine igrala je, najviše, državna prvenstva. Osvajala masterse u kalendaru TSCG, a poslije 14. godine sve je postalo mnogo ozbiljnije za Divnu. Provodila je mnogo vreme u sklopu teniskom kompleksa nekadašnjeg teniskog kluba Bar (TK Bar) koji je prije par godina ugašen. Između svojih treninga, sparing mečeva, završavala je domaće zadatke.

“Tačno je da sam najviše domaćih zadataka radila u sklopu teniskog kluba, jer je to bio, za mene, najbolji način. Takođe, bila sam, uvijek, skroz odličan učenik, pa nisam željela da se to promjeni, ako ne mora. Što se teniskih mečeva u tom uzvrastu tiče, voljela sam da igram sa starijim igračicama. To mi je predstavljalo motivaciju. Mnogo mi je u tim mlađim uzvrastima pomogao trener Vojislav Dobrković, a sada, trenutno, treniram sa bivšim reprezentativcem Crne Gore, Pavlom Roganom i to u Podgorici. Svaki dan putujem na treninge, a sada, ne baš drage volje, moram da polažem i vozački ispit”, rekla je mlada Baranka.

Sa samo 18. godina, Divna je već promjenila, ispunila, jedan pasoš, a polako se “troši” i drugi. U Evropi su joj ostale samo tri zemlje u koje nije bila. Turska joj je, za sada, najdraža destinacija, pa je i turski jezik naučila, pored engleskom i italijanskog. Vremenski uslovi koje bi voljela itekako da izbjegne u nastavku karijere su kiša i vjetar.

“Skoro sam bila u Španiji gdje je 20 dana padala kiša! Uslovi za igru bili su katastrofalni, a takođe se sjećam da je u Baru par puta duvao, čuveni, sjeverni vjetar (redovno dostiže brzinu od preko 100 km na sat) koji nosi sve pred sobom, pa tako i lopticu i da je pravo mučenje igrati u takvim uslovima. Međutim, za one koji ne znaju, meč se, u tenisu, ne smije prekidati zbog vjetra, već se morate, nekako, adaptirati”.

Tokom ove godine Divna završava sa juniorskim turnirima. Okreće se fjučersima i čelendžerima, a u narednim godinama i čuvenom WTA turu!

“Zbog problema sa COVID-19 virusom, karantinom i ostalim stvarima nisam mogla da učestvujem na Australian openu. Zbog povrede prepone moram da preskočim učešće na Vimbldonu što mi je posebno žao, ali se okrećem US openu. Imam dosta turnira do juniorskog US opena i nadam se da ću uspjeti u namjeri da se kvalifikujem za ovaj poslednji Grend Slem turnir u kalendarskoj 2022. godini”, zaključila je Divna.

Višestruko nagrađivana Divna, koja je proglašena, svojevremeno, i za sportistu grada Bara, trenutno se oporavlja od povrede prepone koju je zadobila u nedavnom nastupu za FED kup reprezentaciju Crne Gore pošto je nezgodno proklizala u meču sa Nigerijom.

Divna ima nevjerovatne fizičke predispozicije! Kao mlada uporedo se bavila i atletikom, a neki rekordi iz tog uzvrasta i dalje su u njenom vlasništvu. Zbog svoje prirodne afro frizure, ali i razornog forhenda, podsjeća na Serenu Vilijams, s tim što, objektivno govoreći, njene mentalne i fizičke mogućnosti su iznad slavne Amerikanke koja se i dalje takmiči.

Nadamo se da će još neko pored nas, novinara, prepoznati Divnin potencijal i mogućnosti u godinama koje dolaze, jer bez adekvatne pomoći i lokalnih institucija, kao i saveza, ne mogu se praviti vrhunski rezultati na terenu.
Izvor: meridianbetsport.me

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar