Postavljene info table o starim maslinama u Džidžarinu

oil table 1

Informativne table o starim maslinama u Džidžarinu postavljene su kod 23 stara stabla, što je dio projekta „Cross Border Ol“ koji realizuje Opština Bar.

Na informativnim tablama upisana je procjena starosti maslina i godina sadnje, geografske koordinate, sorta, numeracija, kao i pozicija na turističkoj mapi. Time su predstavljeni podaci o starim maslinama dobijeni istraživanjem koje je rađeno u okviru ovog projekta.

23 masline mapirane su u GIS sistemu i numerisane, od prve, koja se nalazi na najvišoj koti obuhvaćenoj ovim istraživanjem, u maslinjaku u blizini vidikovca, do one na najnižoj koti, koja se nalazi pored Starog kamenog mosta preko Suvog potoka. Urađena je i procjena starosti mapiranih maslina na osnovu metodologije Arnan et al. Najstarija mapirana maslina stara je 465 godina, dok najmlađa ima 290 godina, a oba stabla nalaze se u neposrednoj blizini ostataka crkve sv. Urbana. Duboko u maslinjaku postoje i masline stare 1000 godina, koje nisu predstavljene na mapi, jer su na nepristupačnom terenu i predaleko od pješačkih staza i puteva. Tokom mnogobrojnih istraživanja u okviru rada na Cross Border Ol projektu utvrđeno je i da u ovom maslinjaku rastu 294 različite sorte biljaka.

oil table 2

Postavljanjem informativnih tabli, zaokružena je priča o turističkoj mapi centra Bara i maslinjaka Džidžarin, takođe rađena u sklopu ovog projekta. Na mapi su prikazane kulturno-istorijske atrakcije na dvije lokacije u Baru: poznate atrakcije u gradskom jezgru, i manje poznate, koje se nalaze na putu maslina: mostovi, ostaci crkve sv. Urbana, ostaci štavionice kože, Stari mlin, vidikovac... Na ovaj način široj javnosti i posjetiocima Bara predstavljen je i turistički promovisan ovaj predio nevjerovatne ljepote u neposrednoj blizini Starog grada. Turistička mapa dostupna je na svim kulturnim i turističkim lokacijama u Baru, a posjetilac će, prolazeći putem kojim ga mapa vodi – pješačkim stazama i putevima, moći da vidi sve navedene atrakcije, kao i masline označene tablama.

Projekat “CROSS BORDER OL”, čiji je cilj mapiranje maslina i njihova turistička valorizacija, finansira se iz programa Interreg CBC Italija – Albanija – Crna Gora, a u njemu učestvuje 6 partnera - Poljoprivredni fakultet u Tirani, CIHEAM Bari, Park maslina Venafro, URI iz Tirane, Opština Bar i NVO Valdanos.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar