Svjetski dan turizma i Dan kulturne baštine između dvije čarobne obale

Vidikovac Tuđemili 1

Turistička organizacija Bar je organizovanjem obilaska panoramske rute „Između dvije čarobne obale“, dužine 115km, i ove godine obilježila Svjetski dan turizma i Dan kulturne baštine.


Sa gostima iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, NTO CG i srednjom ekonomsko-ugostiteljskom školom iz Bara TO Bar je 27. septembra proslavila ove značajne datume i samim tim bila učesnik manifestacije Dani evropske baštine.
Panomarska ruta „Između dvije čarobne obale“ je na predlog Ministarstva održivog razvoja i turizma odabrana kao jedan od tri događaja kojim će Ministaratvo kulture obilježiti Dane kulturne baštine u Crnoj Gori. Ove godine se obilježava i 30 godina od ustanovljenja Programa „Kulturne rute“ koji je 1987. godine uspostavio Savjet Evrope.
Obilazak Panoramske rute započeo je posjetom vidikovca Dobra Voda koji je prvi izgrađen i sa kojeg se pruža poseban pogled na plavetnilo Jadranskog mora. Zatim se putovanje nastavilo ka vidikovcu Štegvaš koji se nalazi u predivnom prirodnom ambijetu gdje su svi prisutni uživali u veličanstvenom pogledu na Skadarsko jezero. Dalje nas je panoramska ruta odvela do jednog od najznačajnijih spomenika u Crnoj Gori, manastiru Prečista Krajinska koji je osnovao knez Vladimir. Posjetili smo i Stari bunar u Ostrosu i bunare Boljevića koji predstavljaju graditeljsku rijetkost i pravu atrakciju. Poseban utisak na naše goste ostavili su bunari Boljevića koji su od prošle godine postali atraktivan turistički lokalitet pobijedivši na nagradnoj igri ''Otkrijte nam skriveno blago'' koja se organizuje već dvije godine za redom.
U Ostrosu je napravljen kratak predah i upriličen tradicionalni doručak. Prolazeći kroz guste kestenove šume nailazimo na odmorište u Livarima sa kojeg se pruža impresivna slika neiscrpne prirodne ljepote Skadarskog Jezera. Potom na vidikovcu Murići gosti su uživali u panoramskom rezgledanju manastira iz XIV vijeka, Moračnika, Beške i Starčeva koji se nalaze na ostrvima tkz. ''goricama'' u Skadarskom jezeru.
Obilaskom vidikovca Godinje zašli smo u drevno vinogradarsko selo Godinje u kojem su kuće zbijene kao zrna u grozdu vranca. Na putu ka Virpazaru obišli smo tvrđavu Besac, sagrađenu 1478. godine. Svojim položajem tvrđava dominira i ističe se u prostranom Crmničkom polju. Ovo područje je takođe postojbina vranca i najpoznatiji vinogradarski kraj sa najdužom tradicijom u proizvodnji vina u Crnoj Gori. U Limljanima, poznatom crmničkom selu, upriličen je ručak sa ribljim specijalitetima iz Skadarskog jezera i dugustacija vina domaće proizvodnje.
Prateći signalizaciju, Panoramska ruta nas dovodi do vidikovca u Limljanima, koji je u potpunosti uklopljen u prirodni ambijent koji ga okružuje. Prelazeći u planinski predio vidikovac Sutorman nudi impozantan pogled na prirodne ljepote među kojima je usuškano odmorište u obliku guvna, dok na vidikovcu u Tuđemilima znatiželjni gosti posmatrali su gradsku panoramu Bara i planinske vrhove Rumije, Lisinja i Sutormana.
Učesnici obilježavanja Svjetskog dana turizma i Dana kulturne baštine imali su priliku da se upoznaju sa segmentima prirodne i kulturne baštine Bara i da uživaju u tradicionalnoj hrani i piću crmničkog predijela. Posebno zadovoljstvo izrazili su učenici srednje ekonomsko-ugostiteljske škole koji su obilaskom panoramske rute ''Između dvije čarobne obale'' dobili priliku da se upozaju sa obogaćenom turističkom ponudom barske opštine.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar