Povodom informacija o trovanju olovom radnika “Port of Adria”..

 dule new poza

Saopštenjem se oglasio predsjednik Opštine Dušan Raičević.

Saopštenje  prenosimo  integralno:

Kao predsjednik Opštine i građanin Bara, veoma sam zabrinut zbog saznanja da su građani Bara u kontinuitetu trovani, a da je sve to neko pokušao da zataška, stavljajući zdravlje i živote građana u drugi plan.

Očigledno je neko od silnog politikanstva zaboravio da je ljudski život ipak najvažniji i iznad svake politike. Odgovornost svih na rukovodećim pozicijama u preduzećima koja obavljaju pretovar tereta u Luci Bar, ali i nadležnih državnih institucija je negdje zakazala i omogućila da se ovo kontunirano trovanje sakriva duže od godinu dana od očiju javnosti, a za to će neko morati da odgovara i pruži odgovore građanima Bara i njihovim porodicama.

Mjerenja koja je objavio CETI potvrdila su da je još 2023. godine u okruženju Luke Bar koncentracija olova bila veoma visoka, a arsena čak deset puta veća u odnosu na propisanu vrijednost. O tome nas nadležna Agencija za zaštitu životne sredine tek sada obavještava, a saznajemo da je i Institut za javno zdravlje preporučio i zatvaranje izvora zagađenja, i sve to tek nakon što je kod 58 radnika potvrđen povišen nivo olova u krvi i ozbiljno im ugroženo zdravlje.

Podsjećam da je sa nivoa lokalne uprave uprave početkom 2023. godine, odmah po saznanju da ovaj problem može da ugrozi živote mještana u blizini Luke, pokrenuta diskusija na sjednici Skupštine Opštine Bar, a delegacije Opštine i Skupštine Opštine posjetile su Luku Bar i upozorile rukovodstvo na pritužbe mještana i potencijalno ugrožavanje njihovog zdravlja praškastim materijama. Sa ove distance potvrđuje se, nažalost, najgora slutnja koju su nam građani tada iskazali.

Sa pozicije prvog čovjeka lokalne uprave, ali i kao zabrinuti sugrađanin, zahtijevam još jednom od nadležnih državnih organa da se hitno i ozbiljno pozabave ovim problemom i građanima Bara što prije ponude konkretne odgovore, a nakon toga i održiva rješenja. Opština Bar biće podrška svakom takvom djelovanju i rješavanju ove problematike.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar