Crmničani & tunel Sozina

dopiss

Saopštenje Monteputa povodom zahtjeva mještana Crmnice za oslobađanje plaćanja putarine

Rješenje tražiti kroz subvencionisanje putarine, ne izmjene Zakona o putevima
Radi preciznog informisanja javnosti povodom zahtjeva mještana Crmnice, ističemo da je Monteput za pronalaženje rješenja kroz dijalog, a ne kroz proteste i blokadu saobraćaja tunela Sozina kojima se pravi višestruka šteta svim građanima, turistima i turističkim poslenicima, i nadasve ugrožava bezbjednost učesnika u saobraćaju.
Vjerujemo da ćemo po ovom pitanju postići dogovor, tim prije što smo upravo kroz dijalog sa mještanima Crmnice našli rješenje za poziciju trase autoputa kroz Crmnicu, u korist svih Crmničana, a zadovoljstvo time predstvnici mještana su i putem medija istakli.
Pozvali smo, a i ovim putem pozivamo još jednom, predstavnike mještana Crmnice na sastanak, da kroz dijalog nađemo rješenje za njihov zahtjev za oslobađanje plaćanja putarine, kroz prepoznavanje svih kategorija mještana koje pogađaju troškovi putarine, uz predlog da troškovi putarine budu subvencionisani iz dobiti Monteputa.
Dužnost nam je bila da predstavnike poslaničkih klubova upoznamo sa posljedicama koje mogu proizaći ako se rješavanju zahtjeva mještana Crmnice pristupi kroz izmjene Zakona o putevima.
Rješenje zahtjeva mještana kroz izmjene Zakona o putevima, tiče se i šire javnosti, jer bi se na ovaj način Crmničani doveli u povlašćen položaj u odnosu na druge građane, odnosno diskriminisalo bi stanovnike ostalih mjesnih zajednica sa teritorija koje gravitiraju autoputu i tunelu Sozina, što je i u suprotnosti sa EU propisima koji uređuju ovu oblast. To bi proizvelo kontinuirane izmjene Zakona, što bi otežalo primjenu i sprečavanje zloupotreba.
Domino efekat ovakvog pristupa je i što se obesmišljava ustanovljen način finansiranja izgradnje i održavanja infrastrukturnih objekata kroz naplatu putarine. U krajnjem dovodi u nepovoljan položaj državu prilikom ugovaranja i planiranja budućih dionica, njihove izgradnje, finansiranje i naplatu putarine.
U POTPISU,
S poštovanjem,
Izvršni direktor
Milan Ljiljanić

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar