Detaljan izvještaj rada ...

dusan raicevich

Opština Bar: SO Bar usvojila Izvještaj o radu predsjednika Opštine Bar i organa i službi lokalne uprave za 2023. godinu

Juče je na 19. sjednici SO Bar, kao druga tačka dnevnog reda većinom glasova svih odbornika usvojen izvještaj o radu predsjednika Opštine Bar Dušana Raičevića i organa i službi lokalne uprave za 2023. godinu.

Govoreći o radu lokalne uprave u protekloj godini, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević je istakao da rezultati govore prije svega o uspješnoj i efikasnoj organizaciji službi lokalne uprave, o vrijednom radu svih njenih službenika, o tome da su pametno i strateški planirane razvojne politike ali i o tome da, kako je kazao, Bar živi jednim dahom, da smo svi zajedno doprinijeli ovom rezultatu te da je Bar zaista, u punom kapacitetu, mjesto života, grad koji se razvija i u kojem ima mjesta za sve.

“Ono što je kruna takvog rada jeste Odluka o budžetu Opštine Bar za 2023. godinu kojom su planirana sredstva u iznosu od 31.650.000,00 eura, dok su ukupni prihodi ostvareni u iznosu od 39.372.323,85 eura ili 24,4% više u odnosu na planirano čime smo nastavili dobru praksu kvalitenog upravljanja finansijama.” – kazao je Raičević.

“Napominjem da smo krajem prošle godine usvojili i Budžet Opštine Bar za 2024. godinu vrijedan 45.060.000 eura koji uvećan za 42 odsto u odnosu na onaj iz 2023. godine, koji je takođe imao uvećanje od 35 odsto u odnosu na 2022. godinu, što predstavlja svojevrsnu potvrdu održivog razvoja opštine Bar i odgovornog upravljanja od strane lokalne uprave koja je obezbijedila enormno uvećanje opštinske kase samo u protekle dvije godine.”, dodao je on.

Opština Bar tokom 2023. godine nastavila je sa realizacijom ključnih infrastrukturnih projekata. Prioritet su bili kapitalni projekti, posebno u oblastima saobraćajne infrastrukture, vodosnabdijevanja, uređenja javnih površina, parkova, zelenih površina, kao i razvoja turističkih potencijala.

U oblasti vodosnabdijevanja, izgrađena je vodovodna mreža u pojasu magistralnog puta u Velikom Pijesku, vrijedna 170.000 €, dok su atmosferski i fekalni kolektor u naselju Šušanj realizovani po cijeni od 110.000 €. Što se tiče saobraćajne infrastrukture, značajni projekti uključuju izgradnju saobraćajnice u DUP-u “Ilino” za 240.000 €, “Ulice 2” u DUP-u “Ilino” za 636.717,55 €, kao i “Ulice T3” u DUP-u “Topolica III” za 355.000 €. Takođe, izvršena je sanacija Bulevara Revolucije i Bulevara dinastije Petrović sa 430.000 €, kao i uređenje pješačke staze prema Autobuskoj stanici vrijedno 100.000 €. Modernizacija javne rasvjete je uključila postavljanje LED rasvjete od Kufina do Vidikovca, što je koštalo 500.000 €.

Socijalni projekti su takođe bili u fokusu, sa izgradnjom dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju, u koji je uloženo 1,6 miliona €. Razvoj lokalne ekonomije je podržan bespovratnim sredstvima za 50 preduzetnika u iznosu od 270.000 €, programom podrške ženskom preduzetništvu za 22 nova projekta vrijedna 100.000 €, i subvencijama za poljoprivredu u iznosu od 107.420,86 €. Kulturna baština je očuvana kroz rekonstrukciju Dvorca kralja Nikole za 900.000 € i Sahat kule za 100.000 €.

Raičević je naglasio da je možda i najvažniji projekat u oblasti socijalne zaštite koji je pionirski započela naša Opština realizacija socijalnog programa koji je obuhvatao dodjelu subvencija u oblasti socijalne i dječije zaštite i unapređenja socijalne inkluzije. Riječ je o šest vrsta subvencija, od kojih su četiri namijenjene učenicima osnovnih škola, a odnose se na neformalno obrazovanje, školski obrok, članarine u sportskim klubovima i kupovinu školskog pribora, za što je Opštine Bar raspodijelila je sredstva u ukupnom iznosu od 119.960,00 eura.

On je naglasio da je u 2023. godini Opština raspodijelila sredstava u iznosu od 24.000,00 eura za medicinski potpomognutu oplodnju za ukupno 13 bračnih, odnosno vanbračnih parova, odnosno žena koje ne žive u u bračnoj ili vanbračnoj zajednici te da je Budžetom za 2024. godinu definisano je uvećanje ovog iznosa za 50%, odnosno na 45.000,00 eura.

„Grad Bar je potvrdio da je grad koji se uravnoteženo i stabilno razvoja, čija infrastruktura sve više prilači investicije ali i turiste, međutim, razvoj nas nije omeo da mislimo i o životu svakog čovjeka, sugrađanina, čemu poklanjamo posebnu pažnju. Uvjeren sam da ćemo na tom poslu svi biti partneri jer je dužnost svih nas ista i jednaka, da služimo interesu Bara i svakog čovjeka u ovom gradu.“ zaključio je predsjednik Opštine.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar