O Regionalnom vodovodu CG primorje...

Boro Ivanković rcvcg 

Intervju sa Borislavom- Borom Ivankovićem, direktrom RVCG

Razgovarao: Božidar Proročić

U svijetu menadžmenta, liderstvo često izdvaja pojedince koji neumorno rade kako bi zajednici osigurali vitalne resurse. Jedan takav izuzetan pojedinac je Boro Ivanković, direktor Regionalnog vodovoda Crnogorskog primorja, čija posvećenost i stručnost donose mnoge pozitivne promjene u ovoj oblasti. Njegova neprekidna predanost i liderstvo su temelji koji podržavaju kontinuirano unapređenje i osiguravaju vodu najvišeg kvaliteta za građane Crnogorskog primorja. U ovom razgovoru predstavljamo Bora Ivankovića i njegovu misiju da svaki građanin ima pristup čistoj i sigurnoj vodi.

• Kako bi ste ocijenili izazove i uspjehe u vodosnabdevanju tokom protekle turističke sezone? 

Ivanković: Kao i u proteklih 12 godina od početka funkcionisanja RVS, zahvaljujući stručnom, dobro organizovanom i odgovornom radu svih zaposlenih, Regionalni vodovod je bio na visini izuzetno odgovornih zadatka koje mu je društvo povjerilo, i ove ljetnje turističke sezone u svakom trenutku obezbijedio je nedostajuće količine vode Crnogorskom primorju.

Tokom zime i proljeća izvršena je potpuna tehnička priprema opreme i sistema što je uslovilo da RV u cjelosti bude spreman za snabdijevanje vodom tokom protekle ljetne turističke sezone.

Na drugoj strani uložili smo puno napora u zaštiti zona zanitarne zaštite. Pored prve posebnu pažnju smo posvetili Drugoj zoni sanitarne zaštite u kojoj je zabranjena bilo kakva privredna djelatnost a posebno eksploatacija šljunka i pijeska. Počettkom godine, zahvaljujući Vladi Crne Gore,, Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma kao i drugim nadležnim organima i institucijama došlo je do zaustavljanja nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska.

To je već tokom godine dalo određene rezultate. Prije svega, zaustavljen je trend pada izdašnosti Bolje sestre, koji je na godišnjem nivou iznosio od 50 do 70 l/s, a značajno je povećana izdašnost izvorišta. 

• Koji su ključni izazovi koje sa kojima ste se sreli protekle turističke sezone i kako planirate da primijenite ta iskustva u narednim sezonama?

Ivanković: Kao što sam već istakao, nijesmo imali bilo kakvih većih poteškoća u vodosnabdijevanju Crnogorskog primorja. Izdašnost izvorišta je bila u svakom trenutku na većem nivou od iskazanih potreba za vodom iz Regionalnog vodovoda od strane lokalnih vodovoda. Bile su povoljne vremenske prilike ali navedeno zaustavljane nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska je dalo značajne rezultate po izdašnost izvorišta Bolje sestre.

Takođe igradnja pješčane ustave u koritu rijeke Morače obezbijedila je dodatnu količinu vode iz izvorišta Bolje sestre. Naime, uz pomoć Vlade Crne gore i resornog ministarstva realizovali smo izgradnju pješčane ustave u koritu rijeke Morače u Drugoj zoni sanitarne zaštite. Izgradnja pješčane ustave je dio hitnih mjera za obezbijeđenje dodatne količine vode tokom ljetne turističke sezone. Izstovremeno ona predstavlja i eksperiment koji treba da pokaže, odnosno već je pokazao povezanost nivoa vode u koritu rijeke Morače i nivoa izdašnosti izvorišta Bolje sestre.

Naravno, da se tokom vremena stiču nova iskustva i znanja koja će biti imlementirana u sve naše buduće aktivnosti. Nastavićemo da unaprijedićemo pouzdanost infrastrukture i tehničkih kapaciteta sistema i opreme.Takođe, se velika pažnja posvećuje stvaranju uslova za obezbijeđenje dodatnih količina vode kao i za proširivanje kapaciteta RVS kako bi se odgovorilo naraslim potrebama za vodom iz opština TIVat, Kotor i Herceg Novi.

• Da li je bilo nekih vanrednih situacija, kao što su poteškoće u vodosnabdijvanju ili kvarova, tokom protekle sezone? Kako ste ih rješavali?

Ivanković: Isto tako nije bilo vanrednih situacija u dijelu vodosnabdijevanja Crnogorskog primorja jer je RVS bio besprekorno pripremljen za uredno vodosnabdijevanje tokom ljetne turističke sezone, odnosno tokom čitave godine.

Jedino, bilo je izazova kada je u pitanju održavanje opreme kojom se prati stanje kvaliteta i kretanja podzemnih voda u toku rijeke Morače. Tu smo u nekolika navrata imali od strane vandala oštećenja na mjernoj opremi, što smo rješavali u najkraćem roku. 

• Možete li nam dati pregled potrošnje vode tokom turističke sezone i uporediti je sa potrošnjom van sezone?

aaaaaaaaaaaaa

U toku turističke sezone od početka juna do kraja septembara ugovorene su količine vode ukupno 4,698,964 m3 a u ostalim mjesecima ukupno 2,333,924 m3 što je cca dva puta više za četiri mjeseca turističke sezone nego za ostalih osam mjeseci.

• Kakva je bila saradnja sa turističkim partnerima kao i lokalnim i državnim vlastima na zajedničkom upravljanju vodnim resursima tokom protekle sezone?

Ivanković: Saradnja sa lokalnim vodovodnim preduzećima je tradicionano dobra i to je osnov uspješne distribucije i zadovoljstva korisnika. Naime, tokom ljetne turističke sezone regionalni vodovod i lokalni vodovodi su funkcionisali kao jedan sistem, gdje se u svakom trenutku odvijala međusobna aktivnost svih naših tehničkih sektora. Voda je distribuirana uz punu koordinaciju sa lokalnim vodovodima. Zbog toga još jednom moram da izkažem zahvalnost svim lokalnim vodovodima na Crnogorskom primorju, odnosno njihovim menadžmentima ali ništa manje i uposlenim. Ovakav rad je primjer kako treba raditi i sarađivati u obavljanju od društva povjerenih odgovornih zadataka.

Što se tiče saradnje sa partnerima na državnom nivou, slobodno mogu reći da je ona više nego dobra. U prvom redu mislim na saradnju sa Vladom Crnre Gore i Ministarstvom ekologije i prostornog planiranja koji su davali i daju punu podršku svim aktivnostima Regionalnog vodovoda.

U ovom trenutku imamo intenzivnu saradnju sa Upravom za saobraćaj i Upravom za vode.
Sa Upravom za saobraćaj privodimo kraju aktinvosti za inezivnije nastavljanje već započetih radova na bulevara Lastva Grbaljska - Tivat u okviru kojeg se gradi i cjevovod Regionalnog vodovoda.

Određene nesporazume imamo sa Upravom za vode vezano za određivanje granica Treće zone sanitarne zaštite. Naime, Regionalni vodovod je nakon dvogodišnjih naučnih istarživanja sačinio Glavni projekat o određivanju I održavanju zona I pojaseva sanitarne zaštite I isti dostavila Upravi za vode radi određivanja preciznih granica Treće zone sanitarne zaštite izvorišta Bolje sestre. Nažalost, Uprava za vode je iz njoj znanih razloga bez bilo kakve potrebe formirala Komisiju sa zadatkom da ocijeni navedeni dokument. Komisija je svjesno forirana od ljudi koji smatraju da eksploatacija šljunka I pijeska ne utiče na izdašnost izvorišta Bolje sestre. Upravo u tom smislu su, bez bilo kakvih naučnih istraživanja, date primjedbe sa predlogom da se ne usvoji Glavni projekat za odrđivanje zona sanitarne zaštite. Najveći problem je što se Komisija praktično zalaže za smanjenje granica Druge i Treće zone sanitarne zaštite. Ne treba posebno naglašavati kakve bi posledice imalo kako po izdašnost izvorišta Bolje sestre tako I po kvalitet vode sa ovog izvorišta. Ovo je problem koji moramo riješiti što prije i u interesu drušva a ne nekih privatnih interesa. 

• Možete li nam reći o nekim projektima koji se tuču poboljšanja vodovodne infrastrukture koji su realizovani ili planirani za naredni period? 

Ivanković: Već sam istakao da intenzivno radimo na planu obezbijeđenja dodatnih količina vode za potrebe Crnogorskog primorja. U tom smislu vrše se neophodne pripreme za realizaciju izgradnje postrojenja za filtraciju dodatnih 200 l/s vode u ljetnjem periodu, u slučaju potrebe.

U saradnji sa EPCG planiramo ugradnju solarnih panela na objektima RVS.

U saradnji sa Upravom za saobraćaj radimo na izgradnji novog cjevovoda od Lastve Grbaljske do Tivta. Za potrebe obezbijeđenja dodatnih količina vode za opštine Tivat, Kotor i Herceg Novi.

Planiramo dalje unapređivanje sistema, ugradnju novih senzora, digitalizacija i sl. a značajno ćemo unaprijediti sistem bezbjednosti objekata kao i zona sanitarne zaštite. 

• Kako Regionalni vodovod planira da se promoviše kao odgovoran i pouzdan vodosnadbjevač u svijetlu izazova koje donosi turizam?

Ivanković: Mislim, da je dosadašnja praksa pokazala da Regionalni vodovod izuzetno odgovoran i pouzdan vodosnabdijevač Crnogorskog primorja i da tokom proteklih 13 godina niti jednom nije došlo do prekida urednog vodosnabdijevanja Crnogorskog primorja. To dovoljno govori o odgovornosti ali i izuzetnoj stručnosti svih uposlenih na čelu sa menadžmentom.

Naravno da smo zbog pada izdašnosti izvorišta koji je nastao usled nelegalnih i nedozvoljenih aktivnosti u koritu rijeke Morače koje se nalazi u Drugoj zoni sanitarne zaštite izuzetno izloženi izazovu kako u narednim sezonama obezbijediti uredno vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja. Uvjeren sam da će Regionalni vodovod uz pomoć naših partera a u prvom redu osnivača, to jest Vlade Crne Gore i resornog ministarstva u cjelosti odgovoriti tim izazovima.

Kao što sam naveo nastavićemo investiranje u infrastrukturu - kako bi poboljšao kapacitete i kvalitetu usluge.

Radićemo na konačnom uspostavljanju zona sanitarne zaštite i još više podići nivo njihove zaštite. 

Takođe planiramo da radimo na realizacija edukativnih kampanja - koje informišu turiste i lokalne stanovnike o bezbjednom i održivom korištenju vode. reklame u hotelima i javnim zgradama, distribucija informativnih letaka uz punu saradnju sa medijima.

Borislav B rvcg

• Za sami kraj razgovora poznati ste kao jedan od najuspešnijih menadžera u Crnoj Gori. Možete li da podelite sa nama neke ključne strategije ili pristupe za koje smatrate da su važni za vaš uspjeh u upravljanju Regionalnim vodovodom Crnogorsko primorje?

Ivanković: Prije svega opšte je poznato svaki dobar menadžer treba da iskoristi znanje i sposobnosti svojih saradnika. Već sam naglasio da Regionalni vodovod raspolaže sa izuzetnim ljudskim potencijalima. Njihova odgovornost i stručnost je dolazila i dolazi do izražaja kako kroz obavljanje redovnih zadataka tako i rješavanje brojnih izazova koji stoje pred Regionalnim vodovodom. Menadžment Regionalnog vodovoda na čelu sa mnom kao izvršnim direktorom uspješno je rukovodio svim tim procesima.

Odbor direktora na čelu sa predsjednikom Zoranom Lakušićem svojim dobrim usmjeravanjem aktivnosti Regionalnog vodovoda kao i neposrednim učešćem u rješavanju problema koji su nam stajali na putu i svojom veoma dobrom razvojnom politikom dao je značajan doprinos uspjesima Regionalnog vodovoda.

Kroz jednu zajedničku sinergiju svih navedenih subjekata došlo se i dolazi do veoma zavidnih rezultata koji su prepoznati od šire društvene zajednice. Zato moram da iskažem zahvalnost svima njima a posebno predsjedniku Odbora direktora gospodinu Zoranu Lakušiću što su dali ogroman doprinos da odgovorimo svim zadacima koji su pred nama postavljeni. Naravno i zahvalnost mom menadžerskom timu na podršci i realizaciji postavljenih zadataka.

U kontinuitetu radimo na poboljšavanju organizacije i procesa i usavršavanju vještina zaposlenih.
Radimo na uspostavljanju takve organizacije koja garantuje otpornost na izazove, organizacije koja je fleksibilna i spremna da se prilagode nepredviđenim situacijama.

Posebnu pažnju posvećujemo upravljanju ljudskim resursima jer su zaposleni ključni resurs naše organizacije. Prijemom novih stručnih radnika i određenim kadrovskim izmjenama stvorili smo još bolje preduslove za uspješno funkcionisanje Regionalnog vodovoda.

Uvjeren sam da je Regionalni vodovod u stanju da odgovori na svaku eventuelnu krizu koja se pojavi na putu tokom njegovog rada i funkcionisanja.

 

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar