Kuća maslina je još uvjek prazna!

kuca maslina ls

Pitali smo Društvo maslinara Bar...

Koliko mi znamo od reklamne primopredaje nije ništa urađeno, nismo čuli ni da se oprema sadržajima.
Što je vrlo zanimljivo, maslinare našeg društva niko od tada nije kontaktirao, kako Ministarstvo tako ni Opština Bar. Nemamo baš nikakvu informaciju kako se planira da funkcioniše Kuća maslina.
Dok smo mi bili akteri priče, planiralo se da tamo bude prodajni prostor, da u ponudi bude i prodaje se samo kvalitetno kontrolisano ulje, kao i drugi autohtoni proizvodi.

Vidimo da je Stari Bar svakodnevno prepun turista što znači da je Kuća maslina odavno trebala da bude otvorena i kao doprinos turističkoj ponudi Starog Bara.

Planirano je da na zidovima bude foto edukativna postavka istorije razvoja maslinarstva, to jeste da prikaže - maslinarstvo u prošlosti Bara, ali isto tako, nije nam poznato da neko radi na tome.
Planirano je da bude i prostor za degustaciju maslinovog ulja, prezentaciju. Degustacije mogu da rade samo obučene osobe ,i takvog kadra ima licenciranog u našem udruženju..
Napomenuli bi, u srijedu nam počinje obuka za članove Panela za senzorsku ocjenu kvaliteta. Organizujemo je sa Ministarstvom poljoprivrede i Kuća maslina je bila pravo mjesto za tako nešto, ali naravno, tamo neće biti održana obuka i ako je Kuća maslina projektovana i za takve dogadjaje.
O opremi za preradu maslina da i ne govorimo. Ako bi danas krenuli u nabavku, bojimo se da nema šanse da bude sve spremno za narednu maslinarsku godinu.
Sve u svemu tužno. Tako dobar projekat koji je iniciralo Društvo maslinara Bar i sa ostalima dovelo do kraja,izgleda se pretvara u političku priču. Štetu trpimo svi, prvo maslinari, pa Opština pa država, pa slobodno možemo reći gradjani Bara i turisti na kraju.

Stoji činjenica, da Društvu maslinara Bar niko ne može osporiti to da je bilo glavni akter od same ideje pa sa ostalima do potpune realizacije. I kad su optuživali da se kuća radi na groblju mnogi su nas  ,,puštali  niz vodu,,. Opština i Ministarstvo su se “pravili mrtvi” kada smo se borili sa Vidom Dabanovićem za lokaciju, i kada je trebalo naći maslinu za atrijum, i kada smo od svjetske banke dobili potvrdu da će nam dati kredit, i kada je trebalo odgovoriti Ministarstvu vanjskih poslova hrvatske na optužbe da smo plagirali njihovu kuću iz Dalmacije, i kada smo kuću predstavljali u Zagrebu, Beogradu, Zadru, Braču i sl i sl, i tako još mnogo ,, I ".

Dok smo se mi volonterski borili, Opštine nije bilo nidje, ali baš nidje. Nego, vlast je vlast i može im se, a nama ostaje zadovoljstvo što smo sve to radili, kazao nam je ispred Društva maslinara Bar, predsjednik društva Ćazim Alković, koji je na ovu temu “otvorio dušu” bez ilje.
Iz arhive Jedra:
https://www.jedro.bar/obale/16405-ko-ce-upravljati-kucom-maslina

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar