Sutorman...

sutormann 4

Da li je došlo vrijeme da Sutorman dobije status kakav zaslužuje?

Sutorman sa svojim vrhovima od kojih neki imaju i 1.185 metara visine, predstavlja jedan od najviših planinskih vijenaca južnog dijela crnogorskog primorja koji nudi prekrasan prirodni ambijent i različite aktivnosti za sve one koji odluče da ga posjete i obiđu.

U to se i ja uvjerim svaki put kada ga posjetim.

Turistički potencijal kompletnog Sutormana ogleda se u raznolikosti sadržaja koji on nudi. Ljubitelji prirode mogu uživati u brojnim planinarskim stazama koje pružaju impresivne poglede na okolne planine i more.

sutormann 1

Upravo je njegova prednost i blizina mora. Turisti mogu uživati u kupanju u čistim i bistrim vodama Jadranskog mora, koje su udaljene samo nekoliko kilometara od planine.

Kao što znamo i Sutorman je poznat po svojim istorijskim znamenitostima. Na njemu se nalazi više tvrđava odnosno utvrđenja koja datiraju iz najranijh perioda naše istorije. Poprište je i čuvene Tuđemilske bitke od prije skoro hiljadu godina. Preko njega ili bolje reći kroz njega prolazila je trasa čuvenog voza Ćira.

sutormann 2

Nažalost, brojne znamenitosti su u lošem stanju. I upravo to, uz nedovoljno razvijenu infrastrukturu predstavlja glavni problem kompletnog ovog područja.

Bez obzira što gosti mogu uživati u fascinantnim panoramskim pogledima na okolinu, a ujedno se upoznati sa bogatom istorijom kraja, moram konstatovati da to bogatstvo polako nestaje.

Konkretno, obišao sam utvrđenje kod brda Tvrdoč, koje mještani upravo po ovom brdu i nazivaju.

Staro utvrđenje najvjerovatnije neće dočekati sljedeću godinu, stare zidine se obrušavaju, šteta jer ovo je mogla biti odlična turistička atrakcija.

Naravno i na ovoj trasi, kao i na kompletnom Sutormanu prisutne su brojne deponije koje pokazuju našu nebrigu ali i moram reći, i nevaspitanje.

depo sutorman

Sve u svemu, Sutorman jeste sjajno mjesto za odmor i opuštanje, kao i za istraživanje prirodnih ljepota i kulturnog nasljeđa Crne Gore. To je fakat i to ne možemo sporiti.

Međutim i kao takav, po meni, nedovoljno je zaštićen, iskorišćen u pravoj mjeri i punom kapacitetu, nedovoljno se ulaže i pazi.

S toga se pitam, da li je konačno došlo vrijeme da Sutorman dobije status i pažnju kakvu zaista zaslužuje? -piše odbornik Demokrata u SO Bar Momčilo Leković.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar