Započeto uredjenje pješačkih staza

 staze tob

Pješačke staze imaju veliki potencijal kao turistička ponuda Bara.

Turistička organizacija Bar je Planom rada za 2023. godinu opredijelila novčana sredstva za čišćenje i uređenje pješačkih staza. Za realizaciju ove aktivnosti ugovor je potpisan sa planinarskim klubom ,,Rumija” iz Bara. Predviđeno je markiranje i održavanje 16 pješačkih staza. Planirano je da do 1. maja sve pješačke staze u Baru budu očišćene i markirane.

Uzimajući u obzir trend sve veće potražnje za ekološkim turizmom i održivim načinima putovanja, pješačke staze u Baru mogu biti odličan način da turisti uživaju u prirodi, a istovremeno doprinose očuvanju okoline. Pješačke staze u Baru predstavljaju turistički proizvod koji ima veliki potencijal, a koji turistima pruža priliku da dožive prirodne ljepote ovog područja i upoznaju se sa lokalnom kulturom i običajima.

Turistička organizacija Bar je prepoznala značaj ovog segmenta turističke ponude i kontinuirano radi na unaprijeđenju iste. TO Bar u cilju popularizacije aktivnih odmora i povećanja broja dolazaka turista u periodu pred i post sezone sprovodi brojne aktivnosti na poboljšanju uslova boravka u ruralnom području barske opštine.

Kako navodi Ilija Vukotić, predsjednik planinarskog kluba ,,Rumija'', projekat čišćenja i održavanja će obuhvatiti poslove markiranja staza tj. iscrtavanja standardizovanom planinarskom markacijom, kao i sve potrebne aktivnosti u cilju bolje prohodnosti i bezbjednosti turista na ovim stazama.

Staze koje su predviđene za održavanje su: Stari Bar – Baltina, Volujica – Val od Bigovice, Sutomore – tvrđava Nehaj, Sutorman – Vrsuta- Sutorman, Tuđemili – vrh Kunora – PPT (spajanje sa stazom Primorsko Planinske Transverzale), Bijela skala – Pinčići – Murići, Bijela skala – Gornji Šestani – Đuravci, Zupci – Mužice – PPT, Šušanj – Gornja voda – Vučja spilja – Kolijevka – Sutorman – PPT, Gornja Briska (Šestani) – Rumija, Podgor- Virpazar (dolinom rijeke Orahovštice), Sutomore – Sozina – PPT (priključak), Sutomore – Sozina – Vrsuta, Bijela skala – Livari – Gornja Briska, Stari Bar- Kajnak – Džidžarin – Most Rikavca i Limljani – Klisići – Sutorman.

Kako navodi v.d. direktora mr Nikoleta Nikčević, pješačke staze su sve popularniji turistički proizvod u svijetu, a u Baru i okolini ove staze imaju veliki potencijal kao turistička ponuda. Od velikog su značaja kako za lokalno stanovništvo, tako i za turiste jer pružaju mogućnost otkrivanja prirodnih ljepota i bogate kulture grada pod Rumijom. Uz staze koje vode uz obalu, preporučuju se i one koje prolaze kroz planinske predjele, te staze koje vode kroz zelene površine i šume u okolini Bara. Turisti mogu da uživaju u prekrasnom pogledu na Jadransko more, Skadarsko jezero, kestenove šume, planine i rijeke, kao i u upoznavanju lokalnih biljaka i životinja.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar