Bar obilježava jevrejski praznik Hanuku

 dprvipali

Devetokraki svijećnjak Hanukije ili Menori postavljen je na Trgu Vladimira i Kosare povodom proslave jevrejskog praznika Hanuke.

pal
Hanuka, jevrejski praznik svjetlosti i jedan od najradosnijih praznika, simbol nade i čuda.

arrrri
Na otvaranju rabin Ari Edelkopf istakao je da je da su ova godina i ova Hanuka posebni jer je zajednica Jevreja u Crnoj Gori postala brojnija, uslijed rata koji se vodi u Ukrajini.Bar ima veoma poznatu istoriju sloge i suživota svih naroda. Naši mudraci nas uče da svjetlost Menora iz svog doma moramo donijeti napolje. Treba podijeliti svoju toplinu, svjetlost i energiju sa našom okolinom. Ova godina je posebna jer predstavlja jevrejsku godinu jedinstva. Dragi prijatelji, ove godine naša zajednica je porasla za vrlo kratko vrijeme zbog užasnog rata mnogi su stigli iz Ukrajine i Rusije i mi danas imamo pored nas neke od tih izbjeglica. Želim da iskoristim priliku da zahvalim građanima Bara koji su otvorili svoje domove i podržali dugu tradiciju crnogorskog gostoprimstva. Neka ova Menora bude početak kraja ovog strašnog rata. Hvala svima, srećna Hanuka“, kazao je Ari Edelkopf, uputivši posebnu zahvalnost Opštini Bar i Komunalnom preduzeću na organizaciji proslave.

dullee
Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević :
„ Prvi put se u Baru obilježava Hanuka i više smo nego privilegovani da budemo u prilici da smo zajedno danas ovdje i što je svjetlost Menore zasijala na Trgu Vladimira i Kosare. Bar je jednom potvrdio svoj kosmpolitski duh, ono što vjekovima ljubomorno čuvamo – suživot svih vjera i nacija. Bar otvoren i širok kao more, samim činom otvaranja naših vrata svima onima koji su u Baru pronašli mir, stabilnost za svoju porodicu u vremenima kada se na evropskom tlu vodi strašan rat. Ponosan sam na svoje sugrađane koji su prihvatili sve one koji su došli, provode vrijeme u našem gradu i koji su postali dio naše zajednica.Uvjeren sam takođe da će svjetlost koju smo danas ovdje emitovali još jedna snažna poruka za prestanak svih ratnih aktivnosti u Ukrajini, ali da će isto tako svjetlost Menore osvijetliti naš put i izvesti Crnu Goru iz situacije u kojoj se trenutno nalazimo“.

 trgg 

Posjetioci su, nakon zvaničnog dijela programa, bili u prilici da uživaju u muzičkom programu i gastronomskim specijalitetima.

ttrrg
Foto: Labud N.Lončar

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar