Rotarijanci u posjeti brodu Logos Hope

rotarri 2 

Povod: 24. OKTOBAR – SVJETSKI DAN BORBE PROTIV DJEČIJE PARALIZE

rotarri 3

Zahvaljujući Rotary zajednici i našim partnerima danas svijetom hoda 18 miliona ljudi koje bi inače paralizirala dječja paraliza.
Tim povodom Rotary klubovi Bar, Podgorica i Ulcinj posjetili su danas u luci Bar brod Logos Hope, najveću ploveću knjižaru na svijetu, brod koji iz luke u luku donosi ideju pismenosti i znanja, ali i nade i pomoći najugroženijim zajednicama. Posadu ovog neobičnog broda čini 300 volontera iz preko 60 svjetskih država koji su sve ostavili kako bi sebe dali humanitarnom radu. Logos Hope će širom svijeta nositi i poruku Rotarija koja glasi Jedan dan, jedan fokus, iskorijeniti dječiju paralizu i kroz informativne flajere upoznavati njihove goste širom svijeta sa END POLIO NOW akcijom Rotarijanaca.

rotarri 1
Rotary zajednica već više od 110 godina koriste svoju strast, energiju i inteligenciju za sprovođenje akcija na održivim projektima. Od pismenosti i mira do vode i zdravlja, uvijek radimo na poboljšanju našeg svijeta i ostajemo predani do kraja.

rotarri 4
Šta je polio?
Poliomijelitis ili dječija paraliza, često skraćeno polio (lat. Poliomyelitis (epidemica anterior acuta), u značenju „upala sive moždine“) je akutna infektivna bolest koju izaziva poliovirus. Uglavnom napada djecu starosti do 5 godina. Manifestuje se seroznim meningitisom, flakcidnim paralizama i parezama mišića - napada koštanu srž i može da izazove nepovratnu paralizu i smrt kada pogodi mišiće grudnog koša. Veoma je zarazna i prenosi se oralno-fekalnim putem, najčešće putem zagađene vode.
Kod nas je u tadašnjoj Jugoslaviji vakcinacija počela odmah 1961. godine nakon što je izumitelj vakcine dr Albert Sejbin (SAD) poklonio Institutu “Torlak” u Beogradu originalne sojeve za proizvodnju OPV-a.
Polio je iskorijenjen na ovim prostorima nakon 1996. godine.
Da bismo zaustavili dječju paralizu, moramo zaustaviti prenos virusa u dvije zemlje u kojima je i dalje endemičan: Avganistanu i Pakistanu. Takođe moramo zadržati sve ostale zemlje bez poliomijelitisa sve dok ne budemo sigurni da se neće ponovno pojaviti. Do 60 visokorizičnih zemalja još uvijek provodi opsežne kampanje imunizacije za zaštitu djece od dječje paralize
Ako se dječja paraliza ne iskorijeni, u roku od 10 godina godišnje bi se moglo paralizovati čak 200 000 djece.

#ENDPOLIO projekat - iskorjenjivanje dječje paralize jedan je od najtrajnijih i najznačajnijih Rotary napora – 35 godina. Zajedno s našim partnerima, Rotary je pomogao u imunizaciji više od 2,5 milijardi djece protiv dječje paralize u 122 zemlje. Smanjili smo slučajeve dječje paralize za 99,9 % u cijelom svijetu i nećemo prestati sve dok ne okončamo bolest zauvijek.
Članovi Rotarija dali su više od 2,1 milijarde dolara i bezbroj volonterskih sati za zaštitu gotovo 3 milijarde djece u 122 zemlje od ove paralizirajuće bolesti. Rotarijevi pregovarački napori odigrali su važnu ulogu u odlukama vlada zemalja da ulože više od 10 milijardi dolara u te napore. 

1894. zabilježena je prva velika dokumentovana epidemija dječje paralize u Sjedinjenim Državama događa se u Vermontu - prijavljeno je 18 smrtnih slučajeva i 132 slučaja trajne paralize.
1960. Američka vlada licencira oralnu vakcinu protiv dječje paralize koju je razvio dr. Albert Sabin.
1979. godine Rotary pokreće masovnu vakcinaciju 6 miliona djece na Filipinima koja doprinosi iskorijenjivanju ove teške bolesti.
Vakcinacija širom svijeta uz podršku vlada zemalja, Svjetske zdravstvene organizacije i od 2009. godine Fondacije Bil & Melinda Gejts, donosi rezultate i dječija paraliza je iskorijenjena 1994. u Americi, 2000. u Zapadnopacifičkom području koje se proteže od Australije do Kine, 2007. u Evropi, 2012. u Indiji, 2014. u Jugoistočnoj Aziji i 2020. Svjetska zdravstvena organizacija proglašava Afrički kontinet oslobođen od poliomijelitisa.

Iskorjenjivanje dječje paralize bilo bi jedno od najvećih javno-zdravstvenih dostignuća u istoriji, a dječja paraliza nakon velikih boginja postala bi tek druga ljudska bolest koja je iskorijenjena iz svijeta, saopštila je Anita Radulović, Predsjednica RC Bar

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar