“Osakaćene” masline radi sitne koristi

adi ol 2

Počinjena velika šteta lomljenjem velikog broja grana sa stabala maslina kako bi se ukrali plodovi maslina.

Prenosimo integralno mejl našeg sugradjana Adija Karadjuzovića.


Poštovani, obraćam se javnosti kao maslinar, kao potomak stare barske familije, ali kao domaćin čije je imanje bilo predmet bezočne krađe i uništavanja, na način koji je svojstven samo nekome ko ne zna ili ne poštuje šta masline znače Baru i Baranima.
Naime, u moj maslinjak u Sustašu, u dijelu koje starosjedioci znaju kao Buline vode, upali su nepoznati ljudi i bukvalno ga očerupali. Pobrali su plodove, ali još i gore, otkidali su čak i velike noseće grane stare desetine godina „u krsti“ i bacali ih na zemlju kako bi lakše sve pokupili. Masline sad stoje potpuno osakaćene i predstoji mi borba da ih sačuvam da se ne osuše.

adi ol 1
Materijalna šteta je velika, ali se mora preći preko nje - nije ni prvi ni posljednji put da maslinarima nepoznati ukradu dio plodova – međutim, sam način divljačkog kidanja stabla i otkidanja grana nešto je što ne ulazi u logiku Barana, jer smo se svi podnivili pod krošnjama tog drveta i znamo što se smije, a što ne, čak i ako si lopov. Ovim činom pao je sav višemjesečni trud moje porodice i mene u vodu – i krašćenje, i čišćenje, i đubrenje, i kupovina tresačice i opreme za skupljanje maslina... Bacili smo pare i obesmišljeno nam je i potrošeno vrijeme i ljubav koju smo unijeli u održavanje maslinjaka, sva svrha našeg rada je „bačena u vodu“. Ono za šta smo radili tolike mjesece, uništeno je.

adi ol 3
Obraćam se javnosti kad je sve gotovo, svjestan da nagrđena stabla i ukradene masline to neće vratiti, ali sa željom da zaustavimo ovakve stvari, jer, kako je meni danas, tako će sjutra komšiji mome biti. I sam sam čuo da se krađe maslina i lomljenje dešavaju od Zubaca do Mrkojevića. Moraju se nekako zaštititi maslinjaci od lopova i uništavanja, pa makar svako od maslinara izdvajao pojedinačno sredstva za čuvare, ako to ne može biti urađeno zvaničnim putem, preko Opštine i policije. Iz godine u godinu, situacija je sve teža, a ispod ruke se vrlo lako danas mogu nabaviti masline „skupljene“ na ovaj način. I kupuju se, iako mnogi znaju da ti što prodaju nemaju ni zrna svojih maslina.
Ovo moje obraćanje javnosti shvatite kao želju da se nešto pokrene u cilju zaštite barskih maslinjaka. Vazda se govorilo da se Bar zori maslinama, sad je vrijeme da te masline sačuvamo.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar