Primjenom arhitektonskog osvjetljenja dat poseban akcenat Starom gradu Baru!

rasveta tvrdjava 3 

Uradjena iluminacija starobarskih bedema sa spoljne strane i iluminacija određenih objekata u samom Starom gradu.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević istakao je da kroz realizaciju ovog, ali i drugih projekata možemo posmatrati revitalizaciju značajnih objekata u Starom Baru

"Po prvi put smo u poziciji da možemo govoriti o iluminaciji starobarskih bedema sa spoljne strane i iluminaciji određenih objekata u samom starom gradu. Vrijednost realizovanih radova je skoro 99 hiljada eura. Iznos od 78 hiljada finansiran je iz projekta FORTITUDE, dok je vrijednost od 21 hiljade eura obezbijeđena iz kapitalnog budžeta Opštine Bar. Time smo zajednički dali doprinos da projekat, u ovoj prvoj fazi, bude završen na najbolji mogući način", kazao je Raičević.

rasveta tvrdjava 4


VIDEO, predsjednik Dušan Raičević: https://www.youtube.com/watch?v=Ar7r-oX6k0E&t=3s

Ana Živanović, šefica Kancelarije za evropske poslove Opštine Bar kazala je da je zahvaljući projektu FORTITUDE, kroz više segmenata, unijeta svjetlost u Stari grad Bar.

"Pored radova na akcentnoj rasvjeti realizovane su i brojne druge aktivnosti. Adaptirana je Carinarnica koja sada djeluje kao Centar za posjetioce sa uvedenim sistemom proširene stvarnosti za 6 objekata, tokom prethodne godine ljetnja scena je opremljena novom konstrukcijom sa 240 sjedećih mjesta, mini scenom i produkcijskom opremom, adaptiran je objekat uz scenu u okviru koga su uređene tri prostorije,a izvršena je i adaptacija kompletne stolarije na objektu i stare venecijanske kapija iza scene. Nabavljene su i postavljene nove info table sa osnovnim informacijama, njih 22, a ceo region je dobio i novu manifestaciju- "Noć tvrđava"koja će se od naredne godine odvijati na evropskom nivou", istakla je Živanović.

rasveta tvrdjava 1

Radovi na akcentnoj rasvjeti u Starom Baru su podrazumijevali i izvođenje kompletno novih instalacija i ugradnju ukupno 101 rasvjetnog tijela.

Opština Bar je prethodno, kroz projekat rekontrukcije kaldrme u Starom Baru, osvjetlila sjeverozapadni bedem u dužini od 91m. Vrijednost tog projekta je 73 hiljade eura, a kroz buduće projekte rasvjete sistem osvjetljenja će biti proširen i na ostale važne tačke.

rasveta tvrdjava 2

Glavni izvođač radova na iluminaciji je "Sienersys" u konzorcijumu sa firmom "Koto" i podugovorenim „Elkon“-om, a nadzor radovima povjeren je firmi„Restart Ing“ u konzorcijumu sa „Meping pro“.

Igor Strugar, predstavnik izvođača radova istakao je zahvalnost na prilici da bude dio ovako izazovnog projekta koji u suštini predstavlja valorizaciju kulturnih dobara.

"Stari Bar je jedan poseban zadatak i na ovom poslu smo imali priliku da primjenom arhitektonskog osvjetljenja damo poseban akcenat kulturnoj baštini", rekao je Strugar.

Projekat FORTITUDE je započeo u martu 2020. godine i sprovele su ga Opština Bar, Grad Banja Luka i Grad Karlovac, uz vodeće partnerstvo Tvrđave kulture Šibenik. Glavni cilj projekta bio je ojačati kulturno-turističku ponudu u prekograničnom području i razvijati kapacitete za kvalitetnije i održivije upravljanje kulturnim dobrima. Ukupna vrijednost projekta je oko 1.600.000 eura, dok budžet Opštine Bar iznosi nešto više od 430 hiljada eura.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar