„Naša i evropska“, juče u dvorskoj sali Zavičajnog muzeja

se muzej 5

Juče je u dvorskoj sali Zavičajnog muzeja održano multimedijalno predavanje kustoskinje Draginje Radonjić.

Predavanje je održano povodom obilježavanja Dana evropske baštine, u okviru školskog projekta JU Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole Bar „Naša i evropska“.

se muzej 1

U dvorani Dvorca Kralja Nikole skoro pedeset učenika bilo je u prilici da se tokom uvodnog dijela u potpunosti informiše o ovoj kulturno-turističkoj manifestaciji kojom se promovišu različitosti kultura, običaja i tradicija. Radonjićka je istakla da se putem ove zajedničke kulturne akcije svakog septembra širom Evrope, u preko 50 država, prezentuju kulturni i prirodni diverzitet, kao i vrijednosti putem kojih se promoviše zajedništvo našeg kontinenta. Istaknuto je da se tokom zadnjih sedmica septembra otvaraju gradska zdanja, kuće pod zaštitom, spomenici, lokaliteti, muzeji i pri tom organizuju izložbe, performansi, akcije i obilasci prirodnih zaštićenih cjelina. Kao cilj manifestacije istaknuta je važnost širenja znanja i svijesti, kako o vlastitom kulturnom nasljeđu, tako i o vrijednostima drugih kultura.  

se muzej 2

Tokom prezentacije pod nazivom „Kulturno nasljeđe i priroda“ prisutni srednjoškolci su na veoma iscrpan i interesantan način upoznati sa bogatom kulturno-istorijskom riznicom Bara i njegovog zaleđa koje je nastajalo u različitim istorijskim epohama, od praistorije, preko antike, srednjeg vijeka pa sve do našeg vremena. Naglašeno je da prostor Bara i njegove okoline u potpunosti predstavlja jedan od najkarakterističnijih činilaca evropskog identiteta jer su se na njemu ukrštale razne kulture i civilizacije koje simbolizuju duhovni i materijalni dodir Istoka i Zapada. Kustoskinja Radonjić apostrofirala je da neobjašnjivo lijepa priroda barske regije, koja je oivičena sa jedne strane Jadranskim morem, a sa druge obalama Skadarskog jezera, otvara mnoge teme i u dodiru sa 39 kategorisanih kulturnih dobara predstavlja nevjerovatnu zaostavštinu prošlih generacija koju moramo razumijeti na pravilan način i ostaviti u nasljeđe budućim generacijama. 

se muzej 3

Jedinstvo kulturnog i prirodnog nasljeđa, odnosno njihova međusobna uvezanost i interakcija predstavljena je učenicima kroz elaboriranje pet tematski oblasti i to pod nazivima: Skadarsko jezero, Dvorac i dvorski park, Stari Bar, Stara maslina i Rt Ratac. Nakon predavanja upriličen je i obilazak gradskog muzeja, saopštio je organizator projekta prof. Neđeljko Đurović.

auto klime bakovic 1

opstina bar

allegra

Cerovo

turisticka organizacija bar

kalamper

stara carsija

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar