Opština Bar predstavila novu studiju za deponiju "Možura"

energenata 1 

Biogas sa deponije "Možura" pretvaraće se u električnu energiju.

Danas je u Opštini Bar predstavljenja Studija izvodljivosti za pretvaranja biogasa u električnu energiju na sanitarnoj regionalnoj deponiji „Možura“. Realizacijom ovog značajnog projekta, Opština Bar i deponija Možura biće prvi u Crnoj Gori ali i regionu koji će proizvoditi električnu energiju od otpada i deponijskog gasa. Prezentaciji i diskusiji prisustvovali su predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, direktor deponije „Možura“ Senad Arabelović kao i predstavnici autora studije, revident, resornog Ministarstva, Ekofonda, CEDIS-a, Agencije za zaštitu životne sredine, susjednih opština i drugi.

energenata 2

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević poručio je da je zadovoljan činjenicom da je ova studija još jednom potvrdila da se komunalni otpad na sanitarnoj deponiji „Možura“ u kontinuitetu odlaže u skladu sa svim međunarodnim propisima. „Ono što me čini posebno sretnim jeste da smo na samom pragu realizacije jednog značajnog projekta deponije „Možura“ i da će Bar imati prvu energanu ne samo u Crnoj Gori već i na Balkanu, te da će proizvoditi dovoljne količine električne energije za snabdijevanje blizu 300 domaćinstava iz obnovljivih izvora energije. Uvjeren sam da ćemo dobiti podršku i sa nivoa Ministarstva i Ekofonda, već danas smo dobili potvrdu da možemo očekivati podršku za finansiranje izrade glavnog projekta, a spremni smo da finansiramo ovakvu investiciju i iz sopstvenih sredstava.“ poručio je Raičević. On je rekao da je očekivano koštanje investicije oko 1.200.000 eura a povrat investicije očekuje se za period ne veći od pet godina. „U trenutku kada govorimo o energetskoj krizi i problemima sa kojima se susrijeće evropski kontinent, ovo je doprinos koji Opština Bar daje da počnemo da razmišljamo da obezbijedimo energetsku nezavisnost ne samo barske opštine nego i Crne Gore.“ zaključio je predsjednik Opštine Bar.

energenata 3

Direktor deponije „Možura“ Senad Arabelović kazao je da je ovo još jedan u nizu koraka menadžmenta u cilju unapređenja poslovanja ovog preduzeća. „Nakon današnje prezentacije očekuje nas izrada glavnog projekta ali i realizacija samog projekta za što očekujemo podršku od naših partnera. U narednom periodu planiramo i proširenje kapaciteta, izgradnja centra za selekciju, kompustiranje, kao i mogućnost tretmana otpadnih voda.“ rekao je Arabelović.

Predstavnik „Tekon-tehnokolsanting“ Dimitrije Stevanović, koji je jedan od autora studije rekao je da postoje odlični infratrukturni kapaciteti ali i dovoljno sirovine i resursa koji se što prije moraju staviti u funkciju te da ne postoji nijedan tehnički argument zašto se ova studija ne bi realizovala kroz izgradnju energane od najmanje 1 megavata. Ono je kazao da je „Možura“ jedna od jako dobrih i primjerenih deponija i na širem području Balkana i može da bude i lider u energetskoj proizvodnji i iskorištavanju deponijskog gasa. Milica Daković iz „E3 consulting“ koji je takođe radio na studiji poručila je da studija obuhvata različite aspekte, i tehničke i tenološke, ali i ekonomske, ekološke i društvene, pa daje dobre podatke za efikasnu izradu glavnog projekta.

Profesor doktor Petar Živković, revident studije, rekao je da je ovo je prvi put u Crnoj Gori da se radi na proizvodnji električne energije iz biogasa i da očekuje da će se to u Baru i relizovati. On je kazao da Opština Bar, uz Opštinu Ulcinj i Ekofond mogu da pomognu realizaciju ovog projekta te da je potrebno odmah po izradi projekta stupiti u kontakt sa proizvođačima kontejnera za proizvodnju električne energije.

Tokom diskusije iskazana je podrška ovakvom projektu koji će biti pionirski poduhvat u Crnoj Gori te volja svih aktera da budu kontruktivni partneri u svim daljim procedurama u cilju obezbjeđivanaj energetske efikasnosti ali i razvoja ekološki održivih i obnovoljivih izvora energije. 

VIDEO izjave

Predsjednik Dušan Raičević:  https://youtu.be/jPRh2XLsWOw  

Senad Arabelović, direktor deponije "Možura":  https://youtu.be/gWzoK0T4_Nw 

Prof.dr Petar Živković, revident:  https://youtu.be/cGj49syI9j8  

Dimitrije Stevanović, Tekon-tehno kolsanting:  https://youtu.be/F-L87TBaFE4

 

auto klime bakovic 1

opstina bar

allegra

Cerovo

turisticka organizacija bar

kalamper

stara carsija

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar