Izviđački odred “24. novembar” saopštava javnosti

atanjo 1

Prenosimo integralno.

Ovog ljeta realizovali smo mnoge aktivnosti, između ostalih učestvovali smo na Šestoj smotri Saveza izviđača Crne Gore, koja je održana na Grahovu, od 28. jula do 5. avgusta ovaj događaj je okupilo više od hiljadu učesnika iz brojnih država.
Još se oprema nie ni raspakovala a već smo realizovali novu aktivnost
Juče je njih 25-oro,vratilo sa dvodnevnih aktivnosti na Mendri, jedinom svetioniku u našoj zemlji koji ima svetioničara.

atanjo 2
Ovu aktivnost nam je omogućila “Uprava pomorske sigurnosti i upravljanje lukama” Bar. Domaćini, UPSUL, i njihov svetioničar Stanko Stojanović Taro, su nam obezbijedili prostor za sve aktivnosti, a o radu svetionika, njegovoj istoriji i značaju za pomorce i plovne puteve, izviđače je upoznao Ćazim Alković.
Povod da naših 25 članova provedu dva dana na ovom svetioniku koji je na rtu sa lijeve strane uvale Valdanos, do kojeg se dolazi sa oko dva kilometra krivudavom stazom je pored upoznavanja sa radom i ulogom svetionika u pomorstvu i psmatranja predivnog zalaska sunca i to što je ovo period za gledanje zvijezda, pa smo iskoristili priliku da bez odsjaja gradskih svjetala posmatramo ljetnje nebo i kišu meteorskog roja Perseida (zvkezde padalice) koji se javlja u ovo doba godine.
Bio je to pravi izviđački doživljaj, posmatranje zvjezdanog neba,spavanje pod šatorima, spremanje obroka za izviđače, poznati izviđački gulaš (koji kući ne jedu) za koji se na akciji traži i repete

atanjo 4
Na ovoj akciji smo imali i jedno rođendansko slavlje. Našem poletarcu Petru Sjekloći izviđači su priredili iznenađenje, na Mendri je donijeta slavljenička torta paje uz slavljeničku pjesmu Petar ugasio svijećicu sa brojem 9.

atanjo 3
Izviđači su na poklon svetioniku donijeli dvije sadnice palmi, koje su zasadili u blizini svjetionika.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar